Een verticale muis is een geweldig hulpmiddel bij klachten in de pols en arm. Trouwens, hij is zonder klachten ook al heerlijk te noemen. Helaas wachten nog veel mensen tot ze pijntjes voelen voordat ze in hun gezondheid willen investeren. Wij hebben voor zowel de preventievelingen als de curatievelingen 5 vragen geformuleerd waarmee jij de beste verticale muis gaat vinden. 

Wat is je handlengte en handbreedte? 

Misschien wel de belangrijkste en makkelijkste stap tegelijk. Belangrijk omdat de maat van je hand bepaalt of een muis wel of niet bij jou past. Een te grote muis zal lomp aanvoelen en niet gemakkelijk bediend kunnen worden. Een te kleine muis dwingt je om te knijpen. Dan ben je eindelijk van die pijnlijke pols af, begint je hand te zeuren. Nee! Dat wil je niet. 

Het is volgens ons de makkelijkste stap omdat je met een rolmaat of meetlint binnen 1 minuut weet hoe groot je hand is. Met deze informatie paraat kun je op websites die een verticale muis aanbieden vaak filteren. Het is de eerste stap om de selectie geschikte muizen te verkleiner. 

Wat voor werk voer je uit? 

Wat voor werk voer ik uit? Wat moet ik nou met die vraag? Mogen alleen CEO’s met verticale muizen werken? Nee nee nee nee, wees gerust. Je werk kan wel bepalen of een muis geschikt is voor je of niet. 

Voer je bijvoorbeeld vrij algemeen werk uit, zoals administratieve taken? Dan kun je lekker uit de voeten met vrijwel alle verticale muizen op de markt. Gaat je werk er wat preciezer aan toe? Bijvoorbeeld omdat je veel in Photoshop of Autocad bezig bent? Dan zoek je een muis die meer kan. Een muis met een polssteun wil je in dat geval bijvoorbeeld niet, want die schakelt kleine bewegingen uit. Daarnaast kan het lonen om een muis te pakken met programmeerbare knoppen. Veel gebruikte functies kun je dan koppelen aan (extra) knoppen op de muis.

Heb je al ervaring met ergonomisch (verticale) muizen?

 Enige ervaring met een ergonomische en het liefste zelfs verticale muis kan verschrikkelijk handig zijn. Je kunt aan de hand van de specificaties, foto’s, beschrijvingen en ervaringen van anderen een mooi beeld vormen van de muis en jouw eerdere ervaringen daar aan koppelen. Had je moeite met knoppen bij de duim omdat je die steeds aanklikte? Dan kies je geen model meer met duimknoppen. Vond je het scrolwiel wat ver naar achteren zitten? Kijk dan goed waar het wieltje zit op het model waar je interesse naar uit gaat. 

Nog een tip, die trouwens opgaat bij het kiezen van iedere ergonomische muis: geef jouw ervaring met een eerder gekochte muis of muizen door aan de (web)winkel waar je iets wil gaan kopen. Zij kunnen als ze voldoende kennis hebben, jouw feedback gebruiken om je nog beter te adviseren. 

Wat is je budget? 

Waarom beginnen we niet met deze vraag? Het zal het aanbod immers al een stuk kleiner maken. Hoewel dit klopt, kan het toch prettig zijn om de eerste stappen te zetten voordat je jouw budget erdoor drukt. Soms kom je er achter dat een bepaalde muis fantastisch bij je gaat passen, ook al zit hij een paar euro boven het bedrag dat je verwacht had er aan uit te willen geven. Dan wil je dat model niet vooraf al uit je opties hebben weggefilterd.