Tijdens de coronacrisis zijn veel Nederlanders begonnen met beleggen en investeren in crypto. Het vele thuiszitten en het geld dat toentertijd op de bank bleef staan omdat je toch niet echt iets kon ondernemen, zorgde ervoor dat maar liefst 1 op de 5 Nederlandse huishoudens een poging waagde.

Dat betekent overigens niet dat je te laat bent om te beginnen met investeren. Het is immers altijd fijn om geld achter de hand te hebben; zeker nu je bij de bank vrijwel geen spaarrente meer ontvangt op je spaargeld. De vraag is: waar moet je echt in investeren? In dit artikel vertellen we je meer over de 5 beste investeringen van het moment.

1. Begin met beleggen in aandelen en obligaties

Wat in ieder geval niet mag ontbreken wanneer je gaat beginnen met beleggen, is investeren en beleggen in aandelen en obligaties. Het grote voordeel hiervan is namelijk dat iedereen het kan doen. Je hebt de grootste dingen binnen een maand al onder de knie en je kunt met een laag bedrag beginnen. Er zijn diverse handige apps die je zo op je smartphone of tablet hebt geïnstalleerd, waardoor beleggen nog eenvoudiger en toegankelijker is geworden.

Natuurlijk vraag je je waarschijnlijk ook af wat het financiële voordeel van beleggen in aandelen en obligaties is. Simpel: het rendement ligt gemiddeld op 4% tot 12% per jaar wanneer je weet wat je doet. Je kunt beleggen ook overlaten aan een vermogensbeheerder die voor jou slimme investeringen doet. Dat kost weliswaar geld, waardoor de meeste mensen ervoor kiezen om zelf te beleggen.

2. Investeren in vastgoed als slimme investering

Beschik je al over een groter kapitaal dan is het slim om eens te kijken naar de mogelijkheden van investeren in vastgoed. Dit is een verstandige en vooral stabiele keuze wanneer je je geld liever in iets fysieks belegt in plaats van een aandeel of een obligatie. Het enige nadeel van investeren in vastgoed is dat het minder toegankelijk is dan bijvoorbeeld beleggen in aandelen.

Je moet écht al over een groot bedrag beschikken om bijvoorbeeld een huis of een appartement te kopen als investering. Heb je dat niet maar wil je wel een graantje meepikken van deze markt? Dan is het aan te raden om te investeren in bedrijven die dergelijke investeringen aanbieden waarbij je vanaf een bepaald bedrag kunt beleggen. Daarmee is het rendement zo’n 6% per jaar.

3. Cryptocurrency is enorm populair geworden

De laatste jaren is beleggen in cryptocurrency ook ontzettend populair geworden. De waarde van crypto, waaronder die van de Bitcoin, is daardoor enorm gegroeid. Waar er ooit twee pizza’s werden afgerekend voor 10.000 Bitcoin is datzelfde aantal munten momenteel (april 2023) maar liefst € 269,167,591.76 waard – en dat in minder dan 15 jaar tijd! Daarbij is het heel eenvoudig om te beginnen met investeren in crypto.

Net als bij aandelen en obligaties kun je dit gewoon via een app op je telefoon of tablet doen. Ook kun je al beginnen met een laag bedrag. Houd er echter wel rekening mee dat investeren in cryptocurrency, ondanks de vlotte stijging in een paar jaar tijd, heel volatiel is. Daarom moet je alleen beleggen in crypto met geld dat je eventueel kunt missen.

4. Begin met investeren in goud en zilver

Ben je al wat meer bekend met beleggen en wil je een stapje verder gaan? Dan is investeren in goud en zilver wellicht een idee. Beleggen in dergelijke edelmetalen wordt voornamelijk gedaan om geld te ‘beschermen’ tegen inflatie. Dat komt omdat metalen zoals goud en zilver heel waardevast zijn. Dat zorgt ervoor dat je niet bang hoeft te zijn dat de waarde van goud of zilver snel verandert.

Het is echter wel nodig om voor de lange termijn te investeren in edelmetalen. Op de korte termijn is de markt te volatiel en dan met name de markt van zilver. Omdat investeren in edelmetalen voornamelijk bescherming biedt voor een totale beleggingsportefeuille is het aan te raden om hiermee te beginnen wanneer je al meer ervaring hebt met investeren.

5. Duurzame investeringen zijn steeds interessanter

Tot slot is het goed om te weten dat Nederlanders daarbij steeds vaker kiezen voor zogeheten duurzame investeringen. Ook dat heeft te maken met de pandemie. Uit onderzoek van MilieuCentraal blijkt namelijk dat 1 op de 3 Nederlanders duurzamer wil leven. Er zijn verschillende duurzame investeringen die je kunt maken. Denk onder andere aan de volgende beste investeringen:

  • Windenergie
  • Zonnepanelen
  • Elektrische laadpalen
  • Zonneparken
  • Natuur
  • Bos
  • Hergebruik en recycleren.