Voeding is noodzakelijk. Het is als brandstof voor het lichaam. Zonder voeding kan het lichaam niet functioneren. Feit blijft dat we in de praktijk vaak de verkeerde keuzes maken. Dagelijks is er maar een beperkte behoefte aan voedsel. Op den duur zit men vol. Daarom is het belangrijk dat gedurende die periode de juiste keuzes worden gemaakt. Dat er producten worden gegeten die daadwerkelijk veel goed doen voor het lichaam. Dat blijkt echter minder makkelijk dan gedacht. Hoog tijd om hier verandering in te brengen. Ren naar de dichtstbijzijnde supermarkt en sla de volgende top 10 met meest gezonde producten in.

1.      Eieren

Eieren zijn misschien wel het meest veelzijdig uit dit lijstje van gezonde producten. Ze worden in vrijwel elk dieet genoemd. Eieren behoren tot één van de beste bronnen van eiwitten. Deze zijn noodzakelijk om de spieren te versterken, ontstekingen te voorkomen en de hersenfuncties te verbeteren. In het eigeel zitten ook nog eens enorm veel vitamines.

Door de jaren heen gingen er heel wat verhalen de ronde over eieren. Zo zou men dik worden van het eten van eieren en was dit ook nog eens slecht voor het cholesterol. Niets is minder waar. Er is niets op tegen als er dagelijks een ei wordt gegeten.

2.      Vette vis

Aanbevolen wordt om minimaal één tot twee keer per week vette vis te eten. Vette vissoorten leveren essentiële omega-3 vetzuren. Deze zijn noodzakelijk voor het lichaam om goed te kunnen functioneren. Denk hierbij aan zalm, paling en tonijn.

3.      Avocado

Avocado is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot absolute publiekslieveling. Toch wordt avocado ook nog regelmatig afgewezen door de relatieve hoeveelheid calorieën in de vrucht. Dit weegt echter niet op tegen alle gezonde voedingsstoffen. Dit zijn gezonde vetten die het lichaam nodig heeft. Een avocado zit bomvol aminozuren. Deze zijn noodzakelijk voor de opbouw van spieren (goede keuze voor sporters!) en geven het afweersysteem een boost.

4.      Noten

Noten bevatten veel ijzer, vitamine E en meerdere B-vitamines. Daarnaast versterken ze het immuunsysteem, geven ze sneller een verzadigd gevoel en kunnen ze zelfs bijdragen aan een beter concentratievermogen. Een handje nootjes per dag is dan ook een prima keuze voor een goed gebalanceerd dieet. Wel is het belangrijk om voor rauwe, ongezouten noten te kiezen. Deze bevatten de meeste gezonde voedingsstoffen.

5.      Aardappelen

In Nederland mag de oude vertrouwde aardappel niet vergeten worden. Dit is niet alleen een heel veelzijdige soort groente, maar levert ook nog eens verrassend veel voordelen op. Zo zorgen aardappelen voor een langer verzadigdheidsgevoel (perfect voor tijdens een dieet!) en bevatten ze veel belangrijke vitamines.

6.      Havermout

Steeds meer mensen leren havermout te waarderen. Dit behoort tot één van de beste bronnen voor gezonde voeding. Bestaand uit langzame koolhydraten zorgen ze ervoor dat men langer verzadigd blijft. Na een goed havermoutontbijt kan men zo uren zonder te eten. Havermout kan daardoor zelfs helpen bij het afvallen. Daarnaast bevat het veel vitaminen, mineralen, vezels en eiwitten.

7.      Groene bladgroenten

Op zoek naar een echte gezondheidsboost? Dan zijn groene bladgroenten niet te overtreffen. Hoe groener, hoe beter! Probeer elke dag groene bladgroente te eten. Bijvoorbeeld verwerkt in een smoothie, als diner of om van te snacken. Hierbij kan gedacht worden aan koolsoorten zoals boerenkool en savooiekool, maar ook aan spinazie, andijvie of selderij.

8.      Vetten en oliën

Er zijn genoeg mensen die geen boter op hun brood eten en zo min mogelijk boter proberen te  gebruiken tijdens het koken. Alles onder het mom van afvallen. Maar wist u dat vetten en oliën juist heel goed voor het lichaam zijn? Er wordt zelfs aanbevolen om maar liefst 20 tot 40 procent van de dagelijkse hoeveelheid calorieën uit gezonde vetten te halen. Goede oliesoorten zijn olijfolie en zonnebloemolie. Let er wel op dat de inname van margarine en boter niet al te veel is. Boter bevat namelijk relatief veel cholesterol en dat kan juist weer nadelig zijn voor het lichaam.

9.      Knoflook en uien

Knoflook en uien worden vooral als smaakmakers gezien. Ze zijn echter ook onmisbaar voor de gezondheid. Recente studies hebben aangetoond dat knoflook en uien ontstekingsremmend werken en zelfs de kans op kanker kunnen verkleinen. Genoeg reden dus om wat extra smaak aan een gerecht toe te voegen.

10.  Appels

Appels zijn het ideale fruit. Bijna iedereen vindt ze lekker en ze bevatten een grote hoeveelheid vezels, vitamines en mineralen die de gezondheid een boost zullen geven. In tegenstelling tot andere fruitsoorten zijn ze ook nog eens blijvend gezond. Het maakt niet uit hoe lang ze blijven liggen, appels behouden hun voedingswaarde.