Opvoeden is een vak apart! Maar een vak kun je leren en dat geldt zeker voor opvoeden. De studierichting pedagogiek voorziet hierin en stelt je in staat om de opgedane kennis over te brengen op een nieuwe generatie. Als pedagoog kun je daadwerkelijk het verschil maken en de wereld een beetje mooier maken, door mensen direct te helpen bij opvoedvraagstukken.

Heb je een hbo-opleiding pedagogiek met succes afgerond, dan kun je daarmee alle kanten op. Maar wat zijn nu de meest gekozen beroepen waarbij deze studie de perfecte basis vormt? We zetten de top tien op een rij:

1. Sociaal werker. Je richt je op participatie in de samenleving. Iedereen moet kunnen meedoen en jij zorgt ervoor dat iemand de juiste handvatten aangereikt krijgt om dat doel te bereiken.

2. Groeps- en woonbegeleider. Mensen die vanwege een handicap of psychische gesteldheid niet meer thuis kunnen wonen, begeleid je om goed te functioneren binnen een woongroep.

3. Kinderverzorger. Dit betreft het passen op kinderen (zowel thuis als elders) en betreft taken als aankleden, eten geven, in bad doen en in de gaten houden van kinderen.

4. Verzorgende intramuraal. In deze specifieke functie begeleid je mensen in bijvoorbeeld een verzorgingstehuis of een verpleeghuis. Je kunt echter ook extramuraal werken, bijvoorbeeld in de kraam- of thuiszorg.

5. Onderwijsbegeleider. Wanneer kinderen moeite hebben om mee te komen op school, kan dat diverse oorzaken hebben. Je achterhaalt die oorzaken en pakt ze, samen met het kind en de ouders, aan.

6. Docent beroepsgerichte vakken. Hier worden leerlingen klaargestoomd voor hun latere carrière. Als docent in een beroepsgerichte opleiding zul je veel plezier van een opleiding pedagogiek beleven.

7. Specialistisch sociaal hulpverlener. Dit is een meer specifiek richting die in het verlengde ligt van wat de sociaal werker doet. Je focust hierbij echt op een specifiek thema en bent goed in staat iemand daarmee te helpen.

8. Onderwijsassistent. Je bent de steun en toeverlaat van de docent. Je observeert leerlingen, signaleert eventuele problemen en helpt leerlingen op weg als ze er even niet uitkomen. Verder verricht je vaak wat administratieve taken en houd je het klaslokaal netjes.

9. Docent basisonderwijs. Deze baan behoeft natuurlijk geen nadere toelichting. Je legt hiermee een soliede basis voor onze nieuwe generatie.

10. Overheidsmedewerker. Hierbij kun je denken aan gemeentelijke adviseurs bij uiteenlopende pedagogische vraagstukken, maar bijvoorbeeld ook aan medewerkers van een justitiële jeugdinrichting.