Verlichting is erg belangrijk in huis. Het zorgt voor voldoende licht en is daarom functioneel, maar ook kan het de juiste sfeer en warmte in huis toevoegen. Het kiezen van de juiste verlichting kan echter wat lastig zijn. In dit artikel lees je daarom welke verlichting je het beste kunt kiezen.

#1. Functie van de ruimte

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de functie van elke kamer. In de keuken heb je bijvoorbeeld helder licht nodig en in de slaapkamer juist wat zachter licht. Maak een lichtplan en schrijf op wat voor activiteiten je doet in elke kamer. Hierdoor wordt het heel inzichtelijk wat voor soorten verlichting past bij elke ruimte. Er zijn veel verschillende soorten verlichting. Denk hierbij aan wandlampen, plafondlampen, bureaulampen, accentverlichting en nog veel meer! Er is dus genoeg keuze voor elke ruimte.

#2. Keuken

In de keuken is het van belang om voldoende licht te hebben wanneer je heerlijke gerechten gaat maken. Hierbij kun je het beste kiezen voor led inbouwspots. Je kunt hierbij ook rekening houden met de kleur, materiaal en de vorm. Heb jij bijvoorbeeld een moderne, strakke inrichting? Dan zijn vierkante, zwarte spotjes een mooie toevoeging in de keuken. Heb jij meer een landelijke inrichting? Ga dan voor ronde, witte spotjes. Dit maakt de ruimte direct een stuk speelser door de vorm.

#3. Badkamer

In de badkamer is het ook belangrijk om goed licht hebben. Vooral als je in de ochtend jezelf wil klaarmaken of in de avond als het al donker is, dan wil je wel voldoende kunnen zien. Badkamer spotjes? Ik zeg doen! Je kunt de spotjes op strategische plekken plaatsen waar je extra licht wil hebben. Dit kan bijvoorbeeld boven de spiegel zijn of bij de douchecabine. Kijk hierbij ook weer naar de stijl van je huis en voer dit door in de verlichting. Zorg ervoor dat je het doortrekt, zodat het één geheel wordt.

#4. Kleurtemperatuur

Wanneer je verlichting gaat uitkiezen is het ook belangrijk om te kijken naar de juiste kleurtemperatuur. Lichtbronnen worden gemeten in Kelvin (k). Wanneer je een lagere waarde hebt van rond de 2700K, dan creëer je gezellig en warm licht. Bij hogere waarden rond de 5000K krijg je een koeler en helder licht. Kijk dus per ruimte wat voor kleurtemperatuur je wil.

#5. Combineer

De laatste tip is om verschillende verlichting met elkaar te combineren. Kijk bijvoorbeeld eens naar een mooie eyecatcher voor in de hal en plaats ook een aantal kleine wandlampjes op de muur. Hierdoor creëer je binnen no-time een sfeervol geheel.

Heel veel succes met jouw verlichting in huis!