Het is misschien niet de eerste gedachte die je krijgt als je denkt aan het verduurzamen van een woning. Toch is het zo: rolgordijnen kunnen jou helpen bij het verduurzamen van je woning. Naast dat ze dit doen, zijn ze ook nog eens stijlvol en functioneel. Hieronder leggen we je uit hoe een rolgordijn kan helpen om onder andere energie te besparen.

Isolatie

Een belangrijk voordeel van rolgordijnen is dat ze kunnen helpen om de warmte in huis te behouden tijdens de winter en de warmte buiten te houden tijdens de zomer. Hierdoor vermindert het energieverbruik van de verwarming en airconditioning. Uiteindelijk zou dit zorgen voor een lagere energierekening. Bovendien zorgt de isolerende werking van rolgordijnen voor een aangenamer binnenklimaat en meer comfort in een huis. Vooral in de zomer in een kamer op zolder kan de tempratuur goed stijgen. Een rolgordijnen kan helpen bij het buitenhouden van de tempratuur.

Zonwering

Naast de isolerende werking, bieden rolgordijnen ook bescherming tegen de zon. Door de rolgordijnen te sluiten tijdens de heetste uren van de dag, wordt de hoeveelheid zonlicht die binnenkomt verminderd. Hierdoor blijft het huis koeler en hoeft de airconditioning minder hard te werken. Dit resulteert in minder energieverbruik en een lagere energierekening. Daarnaast zorgt zonwering voor minder verkleuring van meubels en vloeren, waardoor ze langer meegaan en minder snel vervangen hoeven te worden.

Materiaalkeuze

Bij de keuze van rolgordijnen is het belangrijk om ook te letten op het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Kies bij voorkeur voor duurzame materialen zoals biologisch katoen, bamboe of gerecycled polyester. Deze materialen zijn milieuvriendelijker.

Onderhoud

Om de levensduur van rolgordijnen te verlengen en bij te dragen aan een duurzamer huis, is het verstandig om deze zorgvuldig te onderhouden. Reinig de gordijnen regelmatig en volg de instructies van de fabrikant op. Sommige rolgordijnen kunnen gewassen worden, andere kunnen beter gestoomd worden. Bovendien kunnen rolgordijnen vaak gewoon met een doekje worden afgenomen. Door ze af en toe goed schoon te maken, gaan de gordijnen voor een langere tijd mee.

Recycling

Als je besluit om rolgordijnen te vervangen, is het misschien slim om te kijken naar de mogelijkheden voor recycling. Sommige fabrikanten bieden een speciaal programma aan, zodat de materialen van oude rolgordijnen hergebruikt kunnen worden. Ook kan je ervoor kiezen om de rolgordijnen te verkopen, zodat ze een nieuw leven krijgen in een ander huis.