We gaan in dit artikel vertellen over bedrijven, maar niet zomaar bedrijven. De grootste en rijkste bedrijven ter wereld. Ze hebben van grote bedrijfspanden met design kantoormeubilair tot grote distributiecentra. Je kent vast wel een aantal van deze grote bedrijven. Lees verder en kom erachter wat de rijkste bedrijven ter wereld zijn!

1)     Saudi Aramco

We beginnen het lijstje meteen met het grootste bedrijf. Saudi Aramco is wellicht wat minder bekend bij jullie. Daarnaast is het ook van de enige bedrijven uit dit lijstje die niet in de VS is gevestigd.

Het bedrijf is namelijk gevestigd in Saudi-Arabië. Saudi Aramco is de grootste oliemaatschappij ter wereld en het bedrijf is onderdeel van de overheid van Saudi-Arabië.

Je gaat waarschijnlijk schrikken, maar de marktkapitalisatie bedraagt maar liefst 2.358 miljard Amerikaanse dollar. Je spreekt dit uit als 2.4 biljoen dollar.

Het grootste bedrijf ter wereld is opgericht in 1933 en houdt zich voornamelijk bezig met het winnen van olie en gas.

2)     Apple

Het eerste bedrijf wat je als lezer wel moet kennen is Apple. Het bedrijf is tegenwoordig niet meer weg te denken binnen onze samenleving. Apple staat op nummer twee van ons lijstje. De marktkapitalisatie van het bedrijf is geschat op ongeveer 2.353 miljard Amerikaanse dollar.

Apple staat bekend om de elektronische apparaten zoals de Macbook, IPhone en IPad. Daarnaast houden ze zich de laatste tijd meer bezig met hun diensten zoals bijvoorbeeld Apple Music en Apple Tv.

Het bedrijf kende vanaf het jaar 2000 een enorme groei, terwijl Apple is opgericht in 1976. Apple heeft goed kunnen profiteren van de technologische groei en de digitalisering in de 21ste eeuw.

3)     Microsoft

 Op de derde plaats van di rijtje staat Microsoft, deze naam zul je vast en zeker kennen. Microsoft is opgericht in dezelfde tijd als Apple, namelijk in 1975. De marktkapitalisatie van Microsoft bedroeg in 2022 zo’n 2.019 miljard dollar.

Als ik zeg dat iedereen van ons wel eens gebruikt heeft gemaakt van Microsoft lieg ik niet. Microsoft is namelijk het meest gebruikte besturingssysteem voor onder andere computers. Daarnaast beschikt Microsoft ook nog over office-producten zoals Word en PowerPoint. Tenslotte heeft Microsoft ook nog de zoekmachine Bing.

4)     Amazon

Ook het vierde bedrijf op het lijstje zul je waarschijnlijk wel kennen. Amazon is een tech-gigant uit de Verenigde Staten. De beurswaarde van Amazon is 1.244 miljard dollar.

Amazon is begonnen als een online boekwinkel, maar tegenwoordig is Amazon HET grootste e-commerce platform ter wereld.

Naast de webshop hebben ze nu ook andere bedrijfsonderdelen. Hierbij kun je denken aan de streamingdienst Amazon Prime. Tenslotte beschikken ze tegenwoordig ook over Amazon Web Services waarmee ze cloudcomputing aanbieden. Je kunt tegenwoordig je website laten hosten door Amazon.

Dit waren ze dan, de rijkste bedrijven ter wereld. De ondernemers van deze bedrijven hebben bijna allemaal een boek waar je hun verhalen kunt lezen. Mocht je dit leuk lijken, kun je deze boeken eens via internet bekijken.