Heb je soms het gevoel dat je buren zo je tuin kunnen binnen gluren of dat passanten op straat ‘s avonds mee jouw serie op tv kunnen volgen? Privacy is niet onbelangrijk, dus of je nu in een appartement woont, een rijtjeshuis hebt of een vrijstaande woning bezit, iedereen verdient een plekje waarin ze zich veilig en ongestoord kunnen voelen. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige manieren om meer privacy in je woning te creëren. 

Raambekleding op maat

Een van de meest effectieve manieren om privacy in je woning te vergroten, is door te investeren in raambekleding op maat. Of je nu kiest voor vouwgordijnen, jaloezieën, rolgordijnen of shutters, op maat gemaakte raambekleding zorgt voor een perfecte bedekking die voorkomt dat voorbijgangers gemakkelijk naar binnen kunnen kijken. Als je maximale privacy wilt, kies je best voor donkere stoffen, zeker voor je slaapkamers en badkamer. Daarnaast kun je overdag genieten van natuurlijk licht door te kiezen voor lichtdoorlatende opties die zorgen voor privacy zonder de kamer te verduisteren.

Folie voor je ramen

Als je niet wilt investeren in nieuwe raambekleding, is een folie een uitstekend alternatief om nieuwsgierige blikken buiten te houden. Zo’n raamfolie is verkrijgbaar in verschillende tinten en ontwerpen, waardoor je je ramen kunt personaliseren met leuke raamdecoratie terwijl je tegelijkertijd privacy behoudt. Kies een kleur die past bij de rest van je woning en interieur, dan ziet het er nog leuk uit ook. Win-win!

Tuinomheining

Voor wie een vrijstaande woning met een tuin heeft, zijn tuinomheiningen en struiken de ideale oplossingen om meer privacy te creëren. Kies voor hoge hekken of schuttingen die nieuwsgierige blikken van buren of voorbijgangers in de weg staan. Je kan dit combineren met klimplanten zoals klimop of bamboe, die na verloop van tijd ook dichte, natuurlijke barrières vormen. Bovendien zien ze er ook nog eens leuk uit en zorgen ze voor wat extra groen in je tuin. 

Afgeschermde oprit

Heb je een oprit voor je woning waar auto’s en fietsen geparkeerd staan? Ook deze kun je afschermen van pottenkijkers, door middel van hekken, hagen of muren langs de oprit. Hierdoor wordt het zicht op je huis belemmerd voor voorbijgangers, waardoor ze niet direct naar binnen kunnen kijken of zich kunnen blindstaren op die mooie auto of nieuwe elektrische fiets van jou. 

Afgesloten terras en buitenruimtes

Als je buiten ook meer privacy wilt, kies er dan voor om afgeschermde buitenruimtes te creëren zoals een patio, terras of balkon. Installeer bijvoorbeeld een luifel aan je terras, of investeer in een goede parasol om een ​​intieme buitenruimte te creëren waar je kunt ontspannen zonder dat je het gevoel hebt dat je wordt bekeken door de buren.