De zomer staat op het punt van losbarsten en de zon staat al in de startblokken om onze dagen te vullen met warmte en vrolijkheid. Maar eh, is jouw kledingkast ook al helemaal klaar voor die zomerse temperaturen? Of is het nog steeds een bonte verzameling van winterse wollen truien en herfstige vesten? Geen paniek, we hebben dé oplossing voor je: een heuse zomer detox voor je kledingkast! Trek die oude sokken maar vast uit je mouwen, want we gaan aan de slag!

Het idee is simpel – het gaat erom je kledingkast te ontdoen van alles wat niet zomer-gerelateerd is, en ruimte te maken voor die luchtige jurkjes, stijlvolle shorts en die geweldige bikini die je net hebt gekocht. Maar hoe begin je eraan? Laten we eens kijken:

Stap 1: De Voorbereiding

Haal alles uit je kledingkast en leg het op je bed of vloer. Ja, alles betekent alles, zelfs dat ene shirtje dat je in eeuwen niet meer hebt gedragen. Dit helpt je echt te zien wat je in je kast hebt en wat je kan missen.

Stap 2: Sorteren en Selecteren

Nu is het tijd om te sorteren. Verdeel je kleding in drie stapels: houden, wegdoen en twijfel. De ‘houden’ stapel is voor de kledingstukken waar je absoluut niet zonder kunt. De ‘wegdoen’ stapel is voor die items die je niet meer draagt, die niet meer passen of die niet meer in de mode zijn. De ’twijfel’ stapel is voor degenen waar je niet zeker van bent – we komen hier later op terug.

Stap 3: Een frisse blik op twijfelgevallen

Ga door je ’twijfel’ stapel heen en vraag jezelf af wanneer je elk item voor het laatst hebt gedragen. Als het meer dan een jaar geleden is, is het waarschijnlijk tijd om afscheid te nemen. Denk eraan, het doel is om ruimte te maken voor nieuwe, frisse zomeritems!

Stap 4: Maak schoon

Nu je kast leeg is, is dit het perfecte moment om het schoon te maken. Neem een vochtige doek en maak de binnenkant van je kast goed schoon. Vergeet niet om ook de laden en deuren schoon te maken! Zo kun je jouw zomerkleding in een frisse kast leggen.

Stap 5: Organiseer en bewaar

Tijd om je ‘houden’ stapel weer in de kast te leggen. Zorg ervoor dat je je kleding op een georganiseerde manier opbergt – dit kan op kleur, op type kledingstuk, of zelfs op hoe vaak je ze draagt. Zorg er ook voor dat je winterkleding op een plek legt waar ze niet in de weg zitten. Of maak een aparte doos of koffer waar je deze kleding in bewaard. Zo hou je goed overzicht en creëer je rust en ruimte in je kast!

Stap 6: Doneer de rest

Wat doe je met de ‘wegdoen’ stapel? In plaats van ze weg te gooien, waarom zou je geen kleding doneren aan een goed doel? Er zijn veel organisaties die graag je oude kleding willen hebben? Denk aan CliniClowns bijvoorbeeld! Jij kunt de gebruikte kleding inleveren en zij  zetten deze kleding, schoenen en textiel om in geld om hun belangrijke werk voort te zetten. Ze bieden afleiding en plezier aan kinderen en mensen met dementie in zorginstellingen door heel Nederland. Dat betekent dat jouw oude zomerkleding glimlachen op de gezichten van anderen kan toveren!

En voilà! Je hebt zojuist je kledingkast helemaal klaargestoomd voor de zomer. Niet alleen heb je nu ruimte voor al je zomerse kleding, maar je hebt ook een georganiseerde kledingkast waar je trots op kunt zijn. Plus, je hebt een positieve impact gemaakt door te doneren aan een goed doel. Begin de zomer fris en fruitig, en geniet van een opgeruimde kledingkast!