De energieprijzen zitten al een behoorlijke tijd in de lift. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat een gemiddeld huishouden in Nederland in januari 2022 maar liefst 86% meer betaalde voor energie in vergelijking met het jaar ervoor.

Wanneer je nog over een energiecontract met vast tarief beschikt waarvan de einddatum nog niet in zicht is, heb je geluk. Moet je echter nu overstappen naar een nieuw energiecontract dan zijn die hogere energietarieven helaas niet te omzeilen. Wel kun je andere tips gebruiken om alsnog een voordelig energiecontract bij de beste energieleverancier voor jou te scoren. In dit artikel lees je de beste tips voor het beste energiecontract van het moment.

Ga je voor grijze of groene energie?

Aan het begin van je zoektocht moet je weten waar je naar op zoek bent. Alleen dan kun je andere tips opvolgen om een voordelig energiecontract te scoren. Zo heb je vandaag de dag de keuze of je voor grijze of groene energie wil gaan. Steeds vaker kiezen mensen voor een groen energiecontract. Dat doen ze vooral met het oog op het milieu: groene stroom is een stuk beter voor de wereld dan grijze energie. Dat ligt voornamelijk aan de manier hoe beide vormen van energie worden opgewekt. 

Bij de productie van groene stroom komt veel minder CO2 vrij dan bij de productie van grijze stroom. Zoals je misschien wel weet, is CO2 schadelijk voor het milieu. Daarnaast wordt groene stroom gehaald uit natuurlijke bronnen die voor altijd blijven bestaan. Denk aan de zon, de wind en het water. Grijze energie wordt daarentegen gehaald uit fossiele bronnen die op een dag op zullen zijn als we eruit blijven putten zoals we dat momenteel doen. Kortom: de keuze voor groene stroom is beter voor de wereld, maar voor beide soorten energie kun je met de juiste tips voordelige energie voor thuis scoren.

Begin met energie vergelijken voor goede deal

Weet je eenmaal of je voor groene of grijze stroom gaat dan is het tijd om te beginnen met energie vergelijken. Alleen op die manier weet je op een snelle manier welk energiecontract past bij jouw jaarlijkse energieverbruik. Het enige wat je nodig hebt om te kunnen beginnen met energie vergelijken, is de gegevens omtrent je jaarlijkse energieverbruik. Die gegevens vind je op de jaarafrekening die je eens per jaar van je energieleverancier krijgt. Het grote voordeel van energie vergelijken, is dat je het niet zelf hoeft te doen. 

Online vind je diverse tools waarmee je vandaag nog kunt beginnen. Zo’n tool gaat voor jou op zoek naar de beste energiedeals voor jouw situatie waarna je zelf een keuze maakt. Hoewel je natuurlijk nooit verplicht bent om uit dat resultaat een keuze te maken, is het goed om te weten dat je hier vrijwel altijd het meest complete aanbod te zien krijgt. Dat houdt in dat je zeker weet dat je daar het meest voordelig of het beste uit bent en je dus niet meer verder hoeft te zoeken. Let op: check altijd de kleine lettertjes zodat je 100% de juiste match hebt. Sommige aanbiedingen zijn nog zonder leveringskosten of andere kosten, dus houd daar rekening mee.

Stap altijd over op het moment dat dat kan

Ieder energiecontract heeft een einddatum en een opzegtermijn. Een groot deel van de Nederlanders blijft ‘hangen’ bij een energieleverancier op het moment dat ze tevreden zijn met de energie die ze geleverd krijgen en het prijskaartje dat daarbij hoort. Sommigen vergeten het zelfs om over te stappen en blijven daardoor jaar na jaar bij hetzelfde energiebedrijf zitten. Wanneer je het meest voordelige energietarief wilt betalen, is er één ding dat zeker is: op die manier betaal je nooit het beste tarief voor je energie. Oftewel: geen actie ondernemen zorgt ervoor dat je altijd meer betaalt voor je energie dan zou moeten of kunnen.

Daarom is het belangrijk om de einddatum en opzegtermijn van je energiecontract in de gaten te houden. De kans is namelijk groot dat er ergens anders een betere deal te scoren is. Schrijf deze data al aan de start van je energiecontract op, zodat je precies weet wanneer je over moet stappen. Zorg ervoor dat je vóór de einddatum overstapt zodat de energieleverancier het contract niet stilzwijgend kan verlengen. Let er ook op dat je niet te vroeg overstapt; er is namelijk ook een opzegtermijn aanwezig. Per energiebedrijf verschilt het hoe lang die opzegtermijn is. Stap in ieder geval nooit eerder over, want dan ontvang je een opzegboete en betaal je alsnog te veel bij de beste energieleverancier.