Heb je er wel eens bij stilgestaan hoe belangrijk de snelheid van je webwinkel is? Alles wat je online hebt staan moet snel zichtbaar worden als de klant daarom vraagt, want klanten houden niet van wachten. Ga maar na, wachten op een pagina van je website is eigenlijk hetzelfde als wachten in de supermarkt tot je bij het schap kunt komen. Je wilt in de winkel niet wachten en online willen je klanten dat ook zo min mogelijk. In de afgelopen jaren zijn diverse onderzoeken gehouden naar het effect van de snelheid van een website op de beleving van de bezoekers. Maar liefst zeven op de tien ondervraagden geeft aan dat de snelheid van de website van invloed is op het enthousiasme om ergens iets te kopen. Geen wonder dus dat ondernemers steeds meer beseffen dat snelheid en een gegarandeerde uptime van de website van vitaal belang zijn.

Het stappenplan

Ben je niet tevreden over de snelheid van je webwinkel? Ga dan eens na van welk hostingpakket je momenteel gebruikmaakt. Wanneer dat een pakket is op basis van shared hosting, zou daar de oorzaak kunnen liggen. Bij shared hosting – de term zegt het al – deel je de webserver met andere klanten. Daar merk je zelf niets van, maar het kan wel invloed hebben op de prestaties van jouw website. Al die klanten maken namelijk gebruik van dezelfde servercapaciteit. Met name waar het geheugen en rekencapaciteit betreft, kunnen websites elkaar dus in de weg zitten. Wanneer je kiest voor een VPS (virtual private server) ben je van dat probleem verlost. Je hebt de volledige capaciteit van de server voor jezelf en je bepaalt bijvoorbeeld ook zelf welk besturingssysteem je erop installeert.

Check je provider

Naast het type webserver spelen nog meer zaken een rol. Controleer bij je provider welke maatregelen ze getroffen hebben om te voorkomen dat het systeem onbereikbaar is. Tegenwoordig is een uptime van 99,9% helemaal niet vreemd meer. En nu denk je misschien dat 99% al erg hoog is, maar vergis je niet. Als jouw webwinkel elk jaar 1% van de tijd offline zou zijn, ligt je website er dus bij elkaar opgeteld een halve week uit. Het kan dus geen kwaad om de hosting wat extra aandacht te geven. Neem dan ook meteen de specificaties met betrekking tot de beveiliging mee.