Heb je de wens om een houtkachel voor in je woning aan te schaffen? Dan begint het vergelijkingsproces eigenlijk direct. Op het moment van schrijven kun je namelijk uit veel soorten houtkachels kiezen. De werking van deze kachels is eigenlijk gelijk aan elkaar, maar de verschillen vind je terug op andere gebieden.

Om je met deze zoektocht een handje te helpen, vind je hieronder enkele handige tips. Door deze tips goed in acht te nemen, vind je snel de juiste houtkachel voor in jouw huis. 

Tip 1: maak een afweging tussen een hout- en pelletkachel

Wil je voor bijvoorbeeld een Charlton & Jenrick houtkachel gaan? Of gaat je voorkeur toch uit naar een pelletkachel? Dit is op voorhand één van de belangrijkste afwegingen die je moet maken. Met zowel een houtkachel als met een pelletkachel geniet je van veel voordelen, maar de manier waarop de kachel werkt is net iets anders. Voor een houtkachel heb je normale houtblokken nodig, terwijl je voor een pelletkachel speciale houtpellets nodig hebt. Maak voor jezelf de juiste afweging tussen deze twee brandstoffen.

Tip 2: bepaal waar je de houtkachel wilt plaatsen

Je moet ook goed nadenken over de gewenste plaatsing van de kachel. Wil je bijvoorbeeld voor een vrijstaande houtkachel gaan? Of kies je toch liever voor een inbouw houtkachel?

Ook moet je goed kijken naar de afmetingen van de kachel. Als je weet waar je de kachel wilt hebben, kun je gericht naar de mogelijke afmetingen kijken. Doordat het aanbod op dit moment behoorlijk divers is, kun je voor in elke ruimte wel een geschikte houtkachel vinden.

Je hebt overigens ook nog met de afmetingen van de ruimte nodig. Des te groter deze ruimte is, des te krachtiger de houtkachel zou moeten zijn. Je moet het vermogen dan ook goed afstemmen op de ruimte waarin je de houtkachel wilt zetten.

Tip 3: kijk goed naar de stijl van je woning

In welke ruimte wil je graag je nieuwe houtkachel neerzetten? Als je dat weet, kun je gericht naar de stijl van die ruimte kijken. Het is namelijk wenselijk dat je de uitstraling van de houtkachel afstemt op de uitstraling van de ruimte zelf. Dit moet in een ideale wereld feilloos bij elkaar passen.

Gelukkig kun je op dit moment uit veel soorten houtkachels kiezen. Zo is het mogelijk om voor een houtkachel met retro uitstraling te kiezen, maar je kunt ook voor een hypermoderne houtkachel gaan.

Tip 4: kijk goed naar je budget

Tot slot heb je ook nog met je budget te maken. Hoeveel geld wil je idealiter aan je nieuwe houtkachel uitgeven? Ook dat is een vraag waar je goed naar moet kijken. Voor elk budget kun je tegenwoordig wel een fraaie/geschikte houtkachel aanschaffen.