Je staat er misschien niet vaak bij stil, maar de onderdelen van je kraan zijn eigenlijk best belangrijk. Net als elk ander apparaat in je huis heeft een kraan de juiste onderdelen nodig om goed te functioneren. Als een van die onderdelen slecht begint te worden, kan dat allerlei problemen veroorzaken. Dus, als je problemen ondervindt met je kraan, bekijk de kraanonderdelen dan eens goed en kijk of er iets is dat vervangen moet worden. Je zult misschien verbaasd zijn hoeveel verschil een nieuw onderdeel kan maken!

Wat zijn de onderdelen van een kraan, en wat doen ze?

Kranen zijn grote, krachtige machines die worden gebruikt voor allerlei doeleinden, zoals de bouw, zwaar hijswerk en vrachtvervoer. Hoewel ze er in veel verschillende maten en vormen zijn, hebben alle kranen bepaalde basisonderdelen gemeen. De basis of “voet” van de kraan is verankerd aan de grond en vormt een stabiel platform voor de rest van de machine. De bovenwagen is het hoofdonderstel van de kraan, en omvat meestal een cabine waarin de machinist zit, en een giek die uit de achterkant steekt.

De giek wordt gebruikt om zware voorwerpen op te hijsen, en is vaak uitgerust met een katrolsysteem waarmee de machinist de last omhoog en omlaag kan brengen. Ten slotte hebben kranen ook een set wielen of rupsbanden waarmee ze zich over het werkterrein kunnen verplaatsen. Door de basisonderdelen van een kraan te begrijpen, kun je beter begrijpen hoe deze machines werken. Veel menen kiezen Damixa onderdelen, maar je moet echt je eigen onderzoek doen om de beste kraan onderdleen voor je te vinden.

Hoe weet je wanneer een onderdeel vervangen moet worden?

Kranen zijn een van de meest gebruikte armaturen in huis, en daardoor kunnen ze veel slijtage ondervinden. Na verloop van tijd kunnen de rubberen afdichtingen en sluitringen in een kraan verslechteren, waardoor lekken ontstaan. Het eerste teken van een probleem is meestal een langzaam druppelen uit de uitloop. Als dit onbehandeld blijft, kan dit leiden tot ernstigere lekkages en waterschade. Bovendien kan minerale aanslag zich na verloop van tijd in de kraan ophopen, waardoor de waterdruk wordt beïnvloed en de hendel moeilijk te draaien is.

Als je kraan tekenen van slijtage begint te vertonen, is het belangrijk om de versleten onderdelen zo snel mogelijk te vervangen. Met wat eenvoudig gereedschap kun je dit meestal zonder al te veel moeite zelf doen. Als je echter onzeker bent over je vermogen om de reparatie te voltooien, is het altijd het beste om een professionele loodgieter te bellen. Door tijdig voor je kraan te zorgen en versleten onderdelen te vervangen, kun je de levensduur verlengen en dure reparaties in de toekomst voorkomen.