Aluminium kozijnen zijn populair vanwege hun duurzaamheid, strakke uitstraling en minimale onderhoudsvereisten. Toch is enig onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat je aluminium kozijnen er jarenlang als nieuw uitzien. In dit artikel bespreken we enkele handige tips en trucs voor het onderhouden van je aluminium kozijnen, zodat ze hun esthetische en functionele waarde behouden.

Regelmatig reinigen

Een van de belangrijkste stappen in het onderhoud van aluminium kozijnen is regelmatig reinigen. Stof, vuil en andere verontreinigingen kunnen zich in de loop van de tijd ophopen op het oppervlak van je kozijnen. Gebruik een mild schoonmaakmiddel en een zachte doek of spons om je kozijnen schoon te maken. Vermijd schurende reinigingsmiddelen, omdat deze krassen kunnen veroorzaken.

Controleer op beschadigingen

Periodieke inspectie van je aluminium kozijnen is cruciaal om eventuele schade tijdig op te merken. Kijk naar tekenen van corrosie, deuken of losse onderdelen. Als je enige schade opmerkt, neem dan onmiddellijk maatregelen om het probleem aan te pakken. Kleine reparaties kunnen voorkomen dat de schade erger wordt en uiteindelijk meer kost om te herstellen.

Smeer de scharnieren

Als je aluminium kozijnen deuren bevatten, zorg er dan voor dat je de scharnieren af en toe smeert. Dit helpt om soepele beweging te behouden en voorkomt piepen. Gebruik een smeermiddel zoals siliconenspray voor de scharnieren. Zorg ervoor dat je overtollig smeermiddel afveegt om vlekken op de kozijnen te voorkomen.

Behandel corrosie direct

Ondanks de weerbestendige eigenschappen van aluminium kunnen er in de loop van de tijd corrosievlekken ontstaan, vooral in omgevingen met zoute lucht of industrieel afval. Als je corrosie opmerkt, schuur dan voorzichtig het aangetaste gebied weg en breng een anti-corrosieprimer aan voordat je het oppervlak opnieuw schildert of afwerkt.

Schilder of herstel indien nodig

Aluminium kozijnen zijn meestal voorzien van een duurzame poedercoating om ze te beschermen tegen de elementen. Na verloop van tijd kan deze coating echter slijten. Als je kozijnen er versleten uitzien of als de kleur vervaagt, overweeg dan om ze opnieuw te schilderen of te herstellen. Dit kan niet alleen de uitstraling verbeteren, maar ook de bescherming van je kozijnen verlengen. Bekijk hier nog enkele andere DIY-tips voor in huis.

Houd de gleuven en afvoeren schoon

Om ervoor te zorgen dat je aluminium kozijnen goed functioneren, zorg ervoor dat de gleuven en afvoeren vrij zijn van vuil en puin. Verstopte gleuven kunnen leiden tot waterophoping, wat schade aan je kozijnen kan veroorzaken. Reinig de gleuven en afvoeren regelmatig om problemen te voorkomen.

Profiteer van professioneel onderhoud voor grondiger onderhoud en reparaties is het raadzaam om een professional in te schakelen. Een vakman met ervaring in aluminium kozijnen kan inspecties uitvoeren, eventuele problemen identificeren en de nodige reparaties uitvoeren om de levensduur van het kozijn te verlengen.