Wanneer je tot de conclusie bent gekomen dat je een lening wil afsluiten, moet je rekening houden met een aantal zaken. Er is namelijk niet zo eenvoudig een antwoord te geven op welke lening het beste bij jou past. Een lening moet namelijk aansluiten bij jouw persoonlijke situatie en natuurlijk ook bij jouw voorkeuren. Hieronder praten we je bij.

Persoonlijke lening

Er bestaan verschillende leningen, waar de persoonlijke lening er een van is. Een persoonlijke lening is handig wanneer je eenmalig geld nodig hebt. Denk daarbij aan het kopen van jouw droomauto, of wanneer je de badkamer van jouw huis een upgrade wil geven. Je krijgt bij een persoonlijke lening namelijk al het geld van de lening in een keer gestort op jouw bankrekening. Daarna betaal je het in vaste bedragen terug, iedere maand. Het bedrag hiervan zal continu hetzelfde zijn, want de aflossing en de rente staan vast tijdens de looptijd. Dit wordt vaak als prettig beschouwd omdat je zo precies weet wanneer jouw lening is afgelost, en hoeveel je in de maand moet terugbetalen. Wel wordt deze lening geregistreerd bij het BKR.

Minilening

Geld lenen zonder BKR is mogelijk bij een minilening. Een minilening, ook wel een flitslening of een flitskrediet genoemd, is een kleine lening. Handig wanneer er een grote uitgave op je staat te wachten terwijl jij jouw loon nog niet hebt gekregen. Bij deze leningen gaat het wel om een klein bedrag, vandaar ook de naam. Wel geldt de voorwaarde dat je de minilening snel moet terugbetalen. Vaak moet je de lening binnen twee tot vier weken terugbetalen, maar het nadeel van een minilening is dat er wel een hoog rentepercentage aan zit verbonden. Maar een groot voordeel van een flitslening is dat het een lening zonder BKR is. Bij vrijwel iedere lening wordt er namelijk een registratie gemaakt bij het BKR. Hier checken ze of je in het verleden schulden hebt gehad, en op welke wijze je dit hebt afbetaald. Bij een minilening is dat niet het geval. Er wordt namelijk niet getoetst bij het BKR als je een minilening wil afsluiten.

Creditcard

Het hebben van een creditcard is ook een soort van lening. Je betaalt met jouw creditcard en vervolgens krijg je de factuur. Maar heb je niet genoeg geld op jouw creditcard, maar wil je wel wat betalen? Dan wordt het een lening. Wel geldt hiervoor een enorm hoog rentepercentage.

Daarnaast zijn er nog veel meer verschillende leningen. Maar houd er wel rekening mee dat wie geld leent, het ook altijd moet terugbetalen. En daar komt dan ook nog de rente overheen. Leen daarom geen geld als het ook niet noodzakelijk is.