Gezond leven is tegenwoordig een grotere uitdaging dan 20 jaar geleden. Nederland is wat bijvoorbeeld het overgewicht betreft, Amerika achteraangelopen. Inmiddels heeft meer dan helft van de bevolking in Nederland overgewicht. Tegenwoordig zijn alle boodschappen ook ontzettend duur geworden. Vooral het gezonde eten is erg duur. Met name de mensen die toch al niet zoveel te besteden hebben, ervaren dus een extra drempel om gezond te eten. Denk daarbij niet dat overgewicht alleen het probleem is, ook eenzijdige voeding met weinig vitamines en vezels is funest.

1. Timing

 Kijk eerst eens een dag naar de momenten waarop het mis gaat. Wanneer ga je jouw boekje te buiten? Het is bijvoorbeeld vaak lastig om met een feestje gezond te eten. Maar bedenk daar dan oplossingen voor. Zo kun je er zelf voor kiezen om voor je verjaardag een catering aan huis te laten komen. Dat is voor sommige mensen veel te duur. Maar je kunt er ook kiezen om je gasten geen ongezonde hapjes voor te schotelen, maar bijvoorbeeld een maaltijd of lunch. Zo eet je zelf ook niet meer dan nodig is.

2. Ga zelf groentes kweken

Dat is best wat werk, maar als je eenmaal een begin hebt? Dan heb je zo altijd wat extra groentes tot je beschikking. Heb je geen tuin? Bedenk dan wat er op de vensterbank kan staan of misschien heb je een balkon waar je ook wel wat kwijt kan. Eigen groenten eten zorgt voor een betere band met eten.

3. Leer beter koken

Het is gewoon waar: als je gezond eten lekker kunt koken, is de kans op snaaien en ongezond eten kleiner. Je gaat dan een verandering tegemoet waarbij je gezond eten steeds lekkerder gaat vinden. Zeker als je steeds meer nieuwe gezonde recepten uitprobeert. Want altijd hetzelfde eten is nu niet wat nu echt leuk is en trouwens ook vaak niet zo gezond.

4. Wees eerlijk tegen jezelf

Ga je toch je boekje te buiten, door te veel te eten of door te ongezond eten te eten? Ga dan bij jezelf na, waar dit aan ligt. Was je moe, emotioneel, wilde je misschien jezelf met iets ongezonds belonen? Er zijn tal van oorzaken waardoor ongezond eten moeilijk is, maar nderschat ook vooral niet je emotionele toestand. Werk daar dan aan, als dat het echte probleem is.

5. Bedenk wat jou blij maakt

Het moeilijkste is om je motivatie te vinden. Heel vaak zie je dat mensen pas veranderen als de pijn te groot is. Het kan echter ook voor die tijd. Wil jij dat ook? Dan is het handig om te bedenken wat het vooruitzicht is als je jouw doel haalt. Dat kan namelijk goed motiveren.

6. Gezond koken voorbereiden

Het is veel verleidelijker om ongezond te eten als je bijvoorbeeld moe van een dag hard werken thuiskomt. Misschien wil je wel het liefst wat patat in de frituurpan gooien en dan op de bank voor de tv neerploffen. Je maakt het jezelf makkelijker als je dan bijvoorbeeld al eten hebt klaar staan en dat je het alleen nog maar ‘aan hoeft te zetten’. Zorg zeg maar voor een soort Mise-en-place. Er zijn daarnaast nog genoeg andere opties.

7. Gezond zoet en zout

Zoet en zout zijn twee smaken waar mensen regelmatig trek in hebben. Zorg daarom voor gezonde dingen die zout en zoet zijn. Denk bij zoet aan fruit en bij zout aan bijvoorbeeld wat nootjes.

8. Kleine stapjes

Als het wel iets is dat veel mensen moeilijk vinden is om een verandering door te voeren in hun leefstijl. De beste aanpak is: doe het in kleine stapjes. Dan is de kans dat het lukt stukken groter.

9. Wees niet te perfectionistisch

Perfectionisme zorgt vaak voor stress. Jammer van je tijd en dit maakt je dan ook niet direct gezonder. Bovendien wordt het veel moeilijker om het dan vol te houden.

10. Denk vooruit

Het grootste geheim van gezond eten is vooruitdenken. Eigenlijk zijn alle tips daarop gebaseerd: wat kun je vandaag doen om ervoor te zorgen dat je iets gezonder gaat eten, voor de rest van je leven?