Je ziet ze steeds vaker in tuintjes rondscharrelen, en dan als het goed is op het gazon: de robotgrasmaaier. Onzin, vindt de één, want wat is er nou lekkerder dan zo nu en dan even zelf het gras maaien? Handig, vindt de ander, want het scheelt veel tijd en moeite. Het ligt er dus over het algemeen aan wat voor tuinier je bent. We zetten alle voor- en nadelen van een robotgrasmaaier even op een rijtje om je op weg te helpen.

Is een robotgrasmaaier diefstalgevoelig?

Of je robotgrasmaaier is verzekerd, check je door even in de polisvoorwaarden van je inboedelverzekering te grasduinen. In de praktijk is gebleken dat diefstal van robotgrasmaaiers niet veel voorkomt. Het ligt aan het model robotmaaier dat je aanschaft, maar de meeste hebben een diefstalbeveiliging. Ook bevatten ze doorgaans een GPS-tracker en zijn ze voorzien van een pincode. De diefstalgevoeligheid is dus geen reden om het bijhouden van je gazon niet aan een slim apparaat over te laten.

Meer voordelen

Heb je een hekel aan grasmaaien? Dan is zo’n robotmaaiertje een uitkomst. Het scheelt je werk en tijd, de maaier gaat uit zichzelf aan het werk en doet niet moeilijk over andere dingetjes die op het grasveld liggen zoals takjes, boomvruchtjes en blaadjes. Sommige maaiers verdelen al het maaiafval in één moeite door over je gazon, als voeding. Ze maken weinig geluid en rijden na elke maaibeurt trouw terug naar hun docking station, waar ze zelf weer opladen. Je hebt, kortom, geen omkijken naar je gras.

Nadelen

En de nadelen? Ten eerste is een robotmaaier een dure aankoop en moet je er wat aanpassingen in je tuin voor doen. Zo moet je het docking station installeren en in sommige gevallen een begrenzing aan je gazon realiseren omdat niet elke robotgrasmaaier even slim is. En wanneer je opgehoogde borders hebt, bijvoorbeeld met stenen of bielzen, komt hij moeilijk in de hoekjes. Jij als tuinier krijgt minder beweging. Voor wat betreft het energieverbruik geldt meestal de regel dat nieuwere exemplaren beter en duurzamer presteren, maar dat kun je snel checken voordat je er één aanschaft.

Conclusie

Zoals gezegd zijn de meningen verdeeld en dat is bij elke nieuwe uitvinding aan de orde. Veel mensen hechten waarde aan het idee dat ze ergens moeite voor moeten doen en het geluk en de rust van een paar uurtjes tuinieren, anderen omarmen elke nieuwe gadget direct. Ga in de eerste plaats na wat voor tuinier jij bent en vraag je bij een robotgrasmaaier af: kan ik ook zonder? De smartphone heeft zich wat dat betreft bijvoorbeeld bewezen, de Google-bril niet. Daartussenin zitten veel apparaten die in ieder geval het overwegen waard zijn.