Niet om je bang te maken, maar we zeggen je liever hoe het werkelijk is. Het grootste gevolg van slecht creditmanagement? Een faillissement. Dag geleverde effort, dag al je werk, dag toekomst. Boeken dicht en verder gaan. Gelukkig kan een goed credit management zulke horror taferelen vermijden. Hoe? Dat lees je in deze blog!

Debiteurenbeheer en risicomanagement

Facturen die lang blijven openstaan, het is als een lening verschaffen aan je klanten. Juist, met een rentevoet aan ‘noppes’. Zoals aangehaald in het begin van deze blog: we zeggen je liever zoals het is. Natuurlijk zie je je klanten graag, maar voor zulke favors moeten ze nu niet meteen bij jouw bedrijf zijn, nietwaar? Daar bestaan banken voor en die werken ook met strikte betalingsvoorwaarden. Laks zijn met debiteurenbeheer brengt je zaak in financieel gevaar. Dit wil je natuurlijk kost wat kost vermijden. Maar hoe?

Vastleggen van betalingstermijnen en automatisering

Betalingstermijnen vastleggen is een eerste stap: die betalingstermijnen automatiseren de volgende. Een automatische koppeling met een incassobureau bijvoorbeeld is soms geen overbodige luxe, maar het is geen must! Want een duidelijk en realtime overzicht van de financiële stand van je onderneming geeft je meer inzichten waar je al voordat het mis gaat om kunt inspelen.  Wil jij ook een geoptimaliseerde cashflow voor jouw bedrijf? Want laten we eerlijk zijn daar draait het om, dan neem je best een gespecialiseerde payment service provider onder de arm. Een goede cashflow is niet het enige voordeel. Een gedigitaliseerd facturatiesysteem creëert bovendien een zee van tijd voor andere zaken. Het zijn zaken die ook onder credit management vallen, maar die meer dan eens over het hoofd worden gezien.

Commerciële kansen

Hoewel bovenstaande aspecten enorm belangrijk zijn, is creditmanagement nog te vaak enkel gericht op het oplossen van problemen en het voorkomen van een faillissement. Terwijl het daadwerkelijk veel meer is dan dat. Degelijk credit management biedt kansen. Mits correct uitgevoerd, biedt het je bedrijf ongelooflijk veel kansen en legt het nieuwe opportuniteiten bloot. Een goed creditmanager ziet commerciële openingen. Dus niet enkel de klanten die niet solvabel zijn, worden in kaart gebracht, maar ook zij die net wél de nodige solvabiliteit kennen verdienen de aandacht. Natuurlijk zijn er nog andere manieren om ervoor te zorgen dat je meer opportuniteiten creëert voor je business, denk maar aan achteraf betalen en het aanbieden van voldoende alternatieve betaalmogelijkheden.