Thuis moet dé plek zijn waar je zonder zorgen moet kunnen leven. Helaas is dit niet altijd het geval. Het kan zijn dat er in huis verschillende gevaarlijke stoffen te vinden zijn. Deze stoffen hoeven niet altijd zichtbaar zijn. Wel kunnen deze stoffen veel risico’s met zich meebrengen. Hierbij te denken aan gezondheidsrisico’s of zwaardere ongevallen. In deze blog lees je welke 5 gevaarlijke stoffen bij jou thuis voor kunnen komen. Ook lees je hoe ze ontstaan en wat het gevolg kan zijn, op het moment dat je ermee in contact komt.

Radongas

Radongas is een gas die radioactief is. Dit gas ontstaat uit de bodem en bouwmaterialen. Het gas komt onder andere via de kelder en kruipruimte de woning in komen. Om dit gas tegen te gaan, is het belangrijk om goed te ventileren. Wordt er niet goed geventileerd, dan kunnen er onprettige situaties ontstaan. Bij onvoldoende ventilatie gaat het gas hechten aan fijnstof, waardoor het in de longen terecht kan komen. Het kan dan voorkomen dat er longkanker ontstaat. Ventileer goed, want Randongas is geur- kleur- en smaakloos.

Asbest

Het kan zijn dat je er al eens van gehoord hebt, asbest. Asbest is vroeger veel gebruikt in bouwmaterialen. Bijvoorbeeld in muren of daken. Asbest wordt vandaag de dag niet meer gebruikt. Het kan geen kwaad als de asbest niet gezaagd of gebroken wordt. Wordt dit wel gedaan, dan kunnen er vervelende longaandoeningen ontstaan.

Kwik

Kwik is een materiaal dat in verschillende voorwerpen wordt gebruikt. Hierbij te denken aan onder andere spaarlampen en batterijen. Op het moment dat er een voorwerp met kwik kapot valt, kan er kwikdamp vrijkomen. Kwikdamp kan erg gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Wanneer je in contact bent gekomen met kwik kunnen er verschillende symptomen optreden zoals verkleuring van de huid, zwelling, een branderig gevoel of pijn of jeuk.

Koolmonoxide

Koolmonoxide is een gas dat ontstaat bij een onvolledige verbranding. Bij het inademen van koolmonoxide kunnen er een aantal symptomen optreden. Je kunt onder andere last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid. Bij teveel koolmonoxide kun je bewusteloos raken of overlijden.

Fijnstof

Fijnstof is een stof die in huis voorkomt. Fijnstof bestaat uit zwevende deeltjes, die komen van verschillende bronnen. De zwevende deeltjes zijn zo klein, dat ze kunnen doordringen tot de longen. Een effect van fijnstof is onder andere dat men te vroeg kan overlijden. Fijnstof ontstaat onder andere door roken, open haard en uitlaatgassen van buiten.

Dit zijn ze dan. De top 5 gevaarlijke stoffen die in jouw huis kunnen voorkomen. Mocht je het idee hebben dat een van deze stoffen bij jouw in huis aanwezig is, probeer dan zo snel mogelijk contact op nemen met het poison center. Het poison center kan jou dan zo goed mogelijk helpen met advies. Zo kun je de risico’s zoveel mogelijk beperken.