Zit jij momenteel in het eindexamenjaar van het voortgezet onderwijs? Dan breekt een spannende tijd aan. Hoewel het Centrale Eindexamen nog ver weg lijkt te zijn, gaat de tijd sneller dan je denkt. Daarom is het een goed idee om nu al aan de slag te gaan met het treffen van voorbereidingen voor het eindexamen. Op die manier voorkom je extra veel stress in de weken voorafgaand aan de examens. Een goede voorbereiding is immers al het halve werk. Benieuwd hoe jij je optimaal kunt voorbereiden? Met de volgende tips gaat dit zeker lukken.

Schaf de juiste hulpmiddelen aan

Het is tegenwoordig gelukkig heel gemakkelijk om samenvattingen examens VWO, HAVO of VMBO te vinden. Daardoor hoef je niet zelf meer ellenlange samenvattingen te maken. In de samenvatting staat alle lesstof die je voor een vak moet leren wanneer je examen gaat doen. Je hoeft dus niet meer al je aantekeningen, huiswerk en dikke lesboeken door te ploeteren. Ook hoef je niet zelf te bepalen wat belangrijk is en wat niet. Met de juiste hulpmiddelen wordt het al een stuk gemakkelijker om jezelf voor te bereiden op het examen.

Maak een goede planning

Vind je het lastig om gestructureerd te werk te gaan en merk je vaak dat je te laat begint met leren, waardoor je meer stress ervaart voorafgaand aan een tentamen of examen? Dan is het belangrijk dat je goed leert plannen. Plannen is een kunst wat je moet leren, maar waar je uiteindelijk wel je hele leven lang plezier van zult hebben. Vind je het lastig om een goede planning te maken? Schakel dan de hulp in van je ouders of je mentor.

Begin het liefst zo vroeg mogelijk met het maken van een planning. Doe dit minstens een paar maanden voor het eerste Centrale Examen. Op die manier beschik je over voldoende tijd om rustig te studeren. Begin bijvoorbeeld met iedere week een uur werken aan de voorbereidingen voor het examen en bouw dit langzaam op. Zo voorkom je een hoop stress in de weken voorafgaand aan het examen en ga je met meer zelfvertrouwen deze periode in.

Zorg voor voldoende ontspanning

Het is niet alleen belangrijk om veel aan school te doen, maar ook om voor voldoende ontspanning te zorgen. En nee, dat is geen excuus om niet te leren. Het is écht wetenschappelijk bewezen dat het goed is voor de productiviteit om voldoende pauzes te nemen. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat leerlingen die iedere dag een uurtje studeerden, de stof beter in zich opnamen dan de leerlingen die 1 á 2 keer per week uren achtereen aan het werk waren. Probeer de studiemomenten daarom in duidelijke blokjes op te delen en zorg voor voldoende ontspanning tussendoor. Ga even lekker naar buiten, spreek af met vrienden, neem een lange douche of lees een goed boek. Probeer ondertussen ook voldoende te eten en te drinken. Zo blijf je productief en zorg je voor voldoende brandstof voor de hersenen.