De ene spouwmuurisolatie is zeker de andere niet. De spouwmuur kan namelijk op verschillende manieren worden geïsoleerd.

Doorgaans wordt gebruik gemaakt van één van de volgende isolatiematerialen om de spouwmuur te isoleren:

          PUR schuim

          Glaswolvlokken

          EPS-parels

Dit zijn slechts de drie meest gebruikelijke voorbeelden. Nieuwbouw huizen hebben veel meer mogelijkheden tot isolatiemateriaal.

De beste spouwmuurisolatie is afhankelijk van welke eigenschappen voor jou het belangrijkst zijn, daaruit kun je voor jezelf een overweging maken.

Het meest ecologische isolatiemateriaal

Is het voor jou belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van de meest ecologische materialen? Dan is Glaswol de beste optie. Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd waaruit is gebleken dat de huidige generatie glaswolvlokken het minst milieubelastend zijn. Glaswol bestaat uit gerecycled glas, zand en mineralen. Naast glaswol zijn EPS-parels ook een milieuvriendelijke optie, omdat deze gedeeltelijk kunnen worden gerecycled.

PUR schuim hecht zich aan de muren, hierdoor kan het niet meer worden gerecycled. De PUR schuim van tegenwoordig bevat echter wel geen schadelijke stoffen, waardoor het al een stuk milieuvriendelijker is dan voorheen.

          Glaswolvlokken – recyclebaar

          PUR schuim – niet recyclebaar

          EPS- parels – recyclebaar.

De beste isolatiewaarde

Ben je opzoek naar de het isolatiemateriaal met de beste isolatiewaarde? Dan kies je het best voor PUR schuim. Pur schuim isoleert ontzettend goed en is ook er geschikt voor dunne spouwen. PUR schuim heeft de beste isolatiewaarde.

Hieronder de isolatiewaarden op een rijtje:

          PUR schuim: 0,023 – 0,032 W/mK

          EPS-parels: 0,033 – 0,042 W/mK

          Glaswol: 0,031-0,044 W/mK

De beste prijs kwaliteit verhouding

De kosten zijn natuurlijk een uiterst belangrijke factor. De exacte kosten zijn afhankelijk per bedrijf, maar dit zijn de gemiddelde prijzen:

          PUR schuim €25 – €30

          Glaswol €15 – €20

          EPS-parels €20-30

De beste keuze voor spouwmuurisolatie

De beste keuze wordt dan glaswol, aangezien het een goede isolatiewaarde heeft, gemaakt wordt van duurzame materialen en de beste prijs-kwaliteit verhouding heeft.

Niet elk materiaal kan in iedere spouw

Een ander factor om rekening mee te houden, is dat niet ieder materiaal geschikt is voor iedere spouwmuur. De dikte van de spouwmuur en voegen bepalen de mogelijkheden tot isolatie materiaal.  Als je graag voor glaswol zou kiezen, dan moet de spouwmuur minimaal 5 cm dik zijn en de voegen minimaal 14mm

Voor PUR schuim is een dikte van minimaal 3cm nodig en de voegen moeten minimaal 12 mm zijn.

EPS-parels kunnen ook bij een minimale muurdikte van 3 cm, maar de voegen moeten minimaal 16mm dik zijn.

Nu je weet welke factoren voor jou belangrijk zijn en welke mogelijkheden je hebt met jou muren, kun je de beste keuze uit spouwmuurisolatie voor jezelf maken.