Als je aan ladders denkt, lijkt het misschien een eenvoudig stuk gereedschap zonder veel variatie. Maar in werkelijkheid zit er veel innovatie, technologie en veiligheidsoverweging achter de productie van klimmateriaal, vooral in een land dat bekendstaat om zijn hoge standaarden: Nederland.

Import vs Nederlandse productie

De ladderindustrie is de afgelopen jaren sterk veranderd. Veel ladders worden tegenwoordig in het buitenland geproduceerd en vervolgens naar Europa geïmporteerd. Hoewel dit misschien kosteneffectief is voor producenten, kan het vragen oproepen over de kwaliteit en veiligheid van deze geïmporteerde producten.

In Nederland is klimmateriaal onderworpen aan de Warenwet, die strenge eisen stelt aan de veiligheid en sterkte van ladders en trappen. Volgens de Warenwet moet een ladder een testbelasting van 350 kg kunnen weerstaan. Ter vergelijking: veel geïmporteerde ladders voldoen slechts aan de EN 131-norm, die een testbelasting van slechts 250 kg voorschrijft.

Waarom kiezen voor een Nederlandse Reformladder?

De sterkste reformladders worden in Nederland geproduceerd. Deze ladders zijn vervaardigd uit hoogwaardige aluminium met een legering. Dit maakt de ladders zowel sterk als corrosiebestendig. Bovendien zorgt de productie in eigen land ervoor dat de ladders worden gemaakt volgens de strikte Nederlandse normen en kwaliteitscontroles. De Nederlandse norm in de Warenwet stelt namelijk hogere eisen dan de Europese norm EN 131. Door te kiezen voor een Nederlandse reformladder, kies je voor duurzaamheid, betrouwbaarheid en de zekerheid dat het klimmateriaal is ontworpen met het oog op maximale veiligheid.

Waarop je moet letten bij het kopen van een ladder: 5 tips

  1. Warenwet Conformiteit: Kijk bij een ladder kopen altijd of de ladder voldoet aan de Warenwet. Zo weet je zeker dat jouw ladder aan de hoogste veiligheidseisen/normen voldoet.
  2. Stabiliteitsbalk: Let op of de ladder is voorzien van een stabiliteitsbalk. Deze balk zorgt ervoor dat de ladder stevig en stabiel staat tijdens gebruik.
  3. Antislip Stavlak: Hebben de sporten een antislip stavlak van 3 centimeter? Zo’n stavlak verzekert dat je stabiel en comfortabel op de ladder staat, wat bijdraagt aan je veiligheid.
  4. Gevelrollen: Is de ladder voorzien van gevelrollen? Deze maken het opsteken van een ladder bijna moeiteloos en kunnen vooral handig zijn bij lange ladders.
  5. Gewicht van de ladder: Let op het gewicht van de ladder. Bepaal vooraf hoe lang jouw ladder moet zijn, zodat je onnodige kilo’s kunt voorkomen tijdens het opstellen.

Ladder kopen

Het kopen van een ladder lijkt misschien eenvoudig, maar er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat je een veilige en betrouwbare keuze maakt. Door te kiezen voor een Nederlandse ladder, zoals de reformladder type Manhattan, weet je dat je kiest voor kwaliteit en veiligheid.