97,5% van het water op aarde zit in de oceanen en is te zout voor menselijk gebruik. Het grootste deel van de resterende 2,5% zit in de ijskappen.

Het kleine beetje zoet water dat er beschikbaar is, is dus van cruciaal belang voor ons mensen. Water is dan ook, naast lucht de belangrijkste aspecten van het leven.

97,5% van het water in de wereld zit opgesloten in zeeën en oceanen, te zout voor menselijk gebruik. En het grootste deel van de resterende 2,5% zit in de ijskappen.

Dit water gebruiken we niet alleen om te drinken, we wassen erin, gebruiken het om het huis schoon te maken en hebben het nodig om alles te produceren, van voedsel tot kleding. De productie van ons voedsel, de gewassen, het voer voor de dieren en biobrandstoffen leggen ook grote druk op onze zoetwatervoorziening.

Dankzij de klimaatveranderingen is het water tekort nu een groter probleem dan ooit te voren en daarom moeten wij nu zelf iets doen om bewust te worden van ons eigen waterverbruik en water gaan besparen. Hieronder volgen een aantal manieren om water te besparen.

Regenwaterput

Een regenwaterput is een ideale en goedkope manier om tot wel 60% van je water verbruik te besparen. Je kunt een wateropslag in de grond zetten van 10.000 liter, dit kost je ongeveer 1000 euro. Hier kun je vervolgens een aansluiting met filter aan monteren zodat je jouw was, douche en toilet water kan vervangen door regenwater.

Waterton

Je hoeft niet gelijk de hele tuin open te trekken als je regenwater wilt opvangen, je kunt ook beginnen met één of meerdere watertonnen die genoeg regenwater kunnen opvangen om je tuin van water te voorzien gedurende de hele zomer. Je kunt er zoveel zetten als dat je ruimte toe laat en ook nog eens zo groot of klein als je wilt. Zo zijn er kleine watertonnen voor in een kleine tuin van een paar honderd liter, tot grote IBC containers van 1000 liter.

Waterput slaan

Om grondwater te krijgen kun je een waterput slaan. Dit is echter niet overal mogelijk, want in sommige regio’s kan het zijn dat het grondwater te diep ligt. Het voordeel aan dieper boren is echter wel dat het water steeds minder ijzer zal bevatten en dus geschikter is om gebruikt te worden voor de planten, was, toilet. Het voordeel aan een waterput slaan is dat je een lange voorraad grondwater zal hebben die niet snel uitgeput zal raken.