Tijdens je studie is je laptop je beste vriend. Nog niet zo lang geleden waren boeken de primaire bron van informatie. Maar die rol ligt al lange tijd bij laptops en computers. Via het internet hebben studenten toegang tot virtueel oneindig veel kennis. Het spreekt daarom voor zich dat een betrouwbare laptop essentieel is voor een succesvolle studietijd.

Belangrijke eigenschappen voor een laptop voor studenten

Iedere student heeft een laptop nodig om een studie te volgen. Maar de eisen lopen tussen studies onderling uiteen. De garantie die bij een notebook hoort is een zwaarwegende eigenschap. Want laptops zijn relatief kwetsbaar. Een garantietermijn van 3 jaar biedt veel meer zekerheid dan een termijn van 2 jaar. Aangezien laptops na verloop van tijd meer kans hebben om kapot te gaan. Daarnaast is een lange batterijduur voor iedere student prettig. Je volgt meerdere colleges met dezelfde accu zonder deze tussendoor op te laden. Ontdek wat de beste laptop voor studenten in 2022 is.

De kracht van je laptop en de studie die je volgt

Welke studie je volgt is bepalend voor welke notebook je nodig hebt. De hierboven genoemde eigenschappen spelen altijd een rol. Voor veel studies is internetten, tekstverwerken en nu en dan een grafiek tevoorschijn toveren voldoende. Hiervoor heb je geen krachtige hardware nodig. Dat geldt wel voor studenten die video’s en foto’s bewerken. Een stevige processor en een snelle grafische kaart zijn dan absoluut welkom. Hetzelfde geldt voor complexe software voor bouwprojecten of het verwerken van gigantische hoeveelheden data. Het compileren van code kost eveneens behoorlijk wat rekenkracht. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Overweeg zorgvuldig wat je nodig hebt voor je studie voordat je overgaat tot aankoop.

Andere zaken waarvoor je de laptop gebruikt

Een computer gebruik je uiteraard voor veel meer dan je studie alleen. Je kijkt films, leest het nieuws en volgt je favoriete series. Voor de meeste laptops zijn deze taken geen enkel probleem. Voor het spelen van games is het belangrijk om te letten op de grafische kaart. Om nieuwe videospellen te spelen heb je aanzienlijke rekenkracht nodig.

Twee computers bezitten is ook een optie

Het in gebruik nemen van een enkel device is voor de meeste studenten de beste optie. Maar het is ook best mogelijk om te kiezen voor twee apparaten. Je neemt een kleine laptop mee naar colleges en werkt erop in de trein. Thuis heb je grotere en krachtigere laptop of desktop pc staan. Hierop speel je games en kijk je films. Tegenwoordig is het erg eenvoudig om data over te zetten door de vele cloud diensten. Hierdoor werk je eenvoudig verder aan hetzelfde project op verschillende apparaten.

Lees meer tips voor scholieren en studenten op Studenten Wegwijzer.

Een laptop is onmisbaar tijdens je studententijd

Zonder betrouwbare computer of laptop kom je niet ver wanneer je student of scholier bent. Via je laptop heb je toegang tot het studentenportaal van je universiteit, hogeschool of beroepsopleiding. Je ziet bijvoorbeeld hoe je rooster eruitziet en ontvangt lesmateriaal. Verder schijf je je in voor vakken en communiceer je met medestudenten en docenten. Het inleveren van projecten verloopt inmiddels ook volledig digitaal. Het is eenvoudigweg onmogelijk om zonder laptop een studie af te ronden.

De voordelen van een digitale leeromgeving

Boeken spelen nog steeds een rol voor studenten. Maar digitaal lesmateriaal staat inmiddels centraal. Het delen van documenten is bijvoorbeeld erg eenvoudig. Updates in de lesstof worden gemakkelijk doorgevoerd. Daarnaast is het op de lange termijn goedkoper dan het aanschaffen van een eindeloze lijst boeken. Het is geen uitzondering om honderden euro’s per semester uit te geven. Voor studenten is bovendien prettig om niet al deze boeken rond te sjouwen. In plaats daarvan is een compacte en lichtgewicht laptop alles dat je nodig hebt om optimaal voorbereid in de les te verschijnen.

Digitaal lesmateriaal is interactief en veelzijdig

De voordelen van digitaal lesgeven komen steeds meer aan het licht. Het is bijvoorbeeld veel eenvoudiger om 3D-modellen te presenteren. In een virtuele omgeving kunnen studenten zorgeloos aan de slag met allerlei projecten. In de toekomst nemen de mogelijkheden ongetwijfeld alleen maar toe. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van een brug of een het opereren van een virtuele patiënt. De transformatie is in volle gang en potentie is gigantisch. In de nabije toekomst gaan laptops alleen maar een grotere rol spelen. Daarom is het extra belangrijk om te kijken naar een model dat future proof is. Want hierdoor hoef je niet om de haverklap een nieuwe laptop uit te zoeken. Neem dus rustig de tijd om het perfecte exemplaar voor jou uit te kiezen.