Koken is voor veel mensen een van de eenvoudige geneugten van het leven, maar de juiste kookplaat kan het verschil maken bij het bereiken van een perfect gerecht. Of je nu een verouderd model wilt vervangen of je eerste kookplaat wilt kopen, het kiezen van de beste optie voor jou en je levensstijl kan overweldigend aanvoelen. Om je proces te helpen stroomlijnen, hebben we 5 tips verzameld waarmee je rekening kunt houden bij het rondkijken en kiezen van de beste kookplaat. Lees verder voor essentieel advies om te bepalen welke kookplaat voor jou geschikt is!

Waarop letten bij het kiezen van een kookplaat

Elektrische kookplaten zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, en het kiezen van de juiste kan moeilijk zijn. Bij het kiezen van de perfecte elektrische kookplaat voor jouw behoeften zijn er verschillende dingen die je moet overwegen – grootte, aantal branders, veiligheidsvoorzieningen, beschikbaar kookgerei en kosten. Elektrische kookplaten zijn er in verschillende maten, afhankelijk van je behoeften, beschikbare ruimte en budget. Elektrische kookplaten hebben meestal twee branders, maar sommige hebben meer of minder, afhankelijk van je voorkeur.

Qua veiligheidsvoorzieningen hebben veel elektrische kookplaten automatische uitschakeling om oververhitting te voorkomen en ervoor te zorgen dat het blad koel blijft aanvoelen, zelfs als het is ingeschakeld. Bovendien moet je rekening houden met het type kookgerei; sommige elektrische kookplaten vereisen speciale pannen die extra kosten met zich mee kunnen brengen. Controleer tenslotte bij het kiezen van een elektrische kookplaat met 2 pitten de energielabels – sommige modellen zijn veel energiezuiniger dan andere. Een Elektrische kookplaat 2 pits is een populaire keuze onder mensen.

De verschillende soorten kookplaten

Wat kookplaten betreft, zijn er een aantal opties om uit te kiezen. Gas is een klassieke keuze, en elektrische kookplaten zijn een modern alternatief. Fornuizen die beide kookmethoden kunnen gebruiken zijn ook volop verkrijgbaar. Een inductie kookplaat van 70 cm kan echter een derde optie bieden die het beste van beide werelden biedt.

Met dit type kookplaat kun je profiteren van de energiebesparing van elektrische kookplaten, terwijl je een mate van controle hebt die ideaal is voor koks die gewend zijn op gas te koken. Inductiekookplaten warmen snel op en bieden een nauwkeurige temperatuurregeling en gelijkmatige warmteverdeling – en dat alles in een efficiënt ontwerp dat in elke keukenruimte past.

5 tips

1. Overweeg je kookbehoeften

De eerste stap bij het kiezen van de beste kookplaat voor jouw behoeften is het overwegen van je kookbehoeften. Kook je veel? Vermaak je je vaak? Heb je speciale dieetwensen? Als je eenmaal een goed idee hebt van je kookbehoeften, kun je je keuze beperken.

2. Bepaal het type kookplaat

Er zijn twee hoofdtypen kookplaten: gas en elektrisch. Gaskookplaten zijn meestal duurder dan elektrische, maar ze bieden enkele voordelen, zoals een betere warmteregeling en een natuurlijker gevoel. Elektrische kookplaten zijn minder duur en bieden enkele voordelen, zoals gemakkelijker schoon te maken.

3. Overweeg de grootte van de kookplaat

Een andere belangrijke overweging is de grootte van de kookplaat. Je zult ervoor moeten zorgen dat de kookplaat die je kiest past in de ruimte die je beschikbaar hebt. Gaskookplaten zijn meestal groter dan elektrische, dus als de ruimte beperkt is, kun je een elektrische kookplaat overwegen.

4. Vergelijk functies

Als je eenmaal je keuze hebt beperkt, kun je beginnen met het vergelijken van eigenschappen. Enkele kenmerken die je kunt overwegen zijn: het aantal branders, het type bediening, de garantie en de prijs.

5. Lees recensies

Lees tot slot, voordat je een beslissing neemt, recensies over de kookplaten die je overweegt. Recensies kunnen je een goed idee geven van hoe goed een kookplaat in de praktijk presteert en kunnen je helpen een weloverwogen beslissing te nemen.