Voor een begrafenis moet veel geregeld worden. Zo zijn de bloemstukken een belangrijk onderdeel van de uitvaart. Op de grafkist ligt vaak een mooi bloemstuk met een herdenkingslint en soms een laatste boodschap voor de overledene. Bloemen symboliseren het leven, want net als dat bloemen verwelken, zullen ook mensen ons op den duur gaan verlaten. De meeste bloemen hebben een specifieke betekenis. Zo kun je bepaalde bloemen aan een rouwboeket toevoegen om de uitvaart extra persoonlijk te maken. Zorg en dan wel voor dat je de juiste bloemen met de juiste betekenis uitzoekt.

Lees verder voor de 10 beste bloemen voor bloemstukken voor een begrafenis

Top 10 beste bloemstukken

Om het samenstellen van een persoonlijk rouwboeket makkelijker te maken, hebben we een lijstje met de vijf beste bloemen gemaakt. Omdat bloemen zulke specifieke betekenissen hebben, kan het voorkomen dat je per ongeluk een verkeerde bloem kiest en hiermee de verkeerde boodschap uitstraalt. Maak een combinatie van de volgende bloemen en hun betekenissen om een bloemstuk begrafenis te maken met een boodschap die past bij het leven van de overledene.

1.   Roos

Rozen zijn bloemen van passie en liefde en worden dan ook veel gegeven door mensen aan hun partners. Rood is een vurige kleur die liefde uitstraalt, maar is voor een begrafenis niet heel erg geschikt. Kies daarom liever voor wit. De kleur wit staat voor onschuld, eenvoud en bij een overlijden ook voor liefde. Witte bloemen zijn meestal een goede keuze voor in een rouwboeket. Natuurlijk kun je een andere kleur rozen nemen, als de overledene hier specifiek van hield. Vraag de nabestaanden om een roos in een bepaalde kleur mee te nemen naar de uitvaart of verwerk ze in het rouwboeket. Een roos met een gebroken steel staat voor een overlijden.

2.   Lelie

Lelies zijn tevens bloemen met meerdere betekenissen. Lelies zitten vaak in boeketten verwerkt en zijn erg populair vanwege hun heerlijke geur. Lelies symboliseren de vergankelijkheid van het leven en worden daarom veel in rouwboeketten gebruikt. Witte lelies staan voor emotie en symboliseren rouw en verlies. Naast deze verdrietige betekenis, staan lelies ook voor de woorden “je bent lief”. Met lelies in een rouwboeket druk je dus eigenlijk je verdriet en het verlies van je geliefde uit, maar zeg je ook dat je de overledene lief vond.

3.   Aronskelk

De Aronskelk staat ook wel bekend onder de namen Zantedeschia en Calla. Deze bloem komt vaak in een rouwboeket terug. Dit komt omdat de bloem voor sympathie staat, maar ook voor schoonheid, bescheidenheid, zuiverheid. Daarnaast hebben Aronskelken een unieke vorm die goed in een rouwboeket tot zijn recht komt. Met een Aronskelk druk je de zuiverheid en schoonheid van iemands persoonlijkheid uit en toon je sympathie voor zijn of haar overlijden.

4.   Agapanthus

Een bloem die de liefde die je voor iemand voelde perfect benadrukt, is de Agapanthus. De naam van deze bloem is een samentrekking van het Griekse ‘agape’, dat staat voor liefde,  en ‘anthos’ dat bloem betekent. Een Agapanthus is dus eigenlijk een liefdesbloem. Agapanthus komen verreweg het vaakst voor in een paarsblauwe kleur, maar en zijn ook witte Agapanthus die de rouw en liefde voor de nabestaanden en overledene benadrukken.

5.   Lisianthus

De Lisianthus lijkt op een kleine roos met een dunne, gladde steel. De betekenis van Lisianthus is “dankje”. Deze bloem is dus zeker geschikt voor in een rouwboeket waarmee je de overledene wilt bedanken. Misschien wil je hem of haar wel bedanken voor de liefde die ze je gaven, of voor de vriendschap en trouw die je van de overledene ontving. De Lisianthus is de perfecte bloem om je dankbaarheid mee uit te drukken.

6.   Freesia

De Freesia heeft een prachtige betekenis, namelijk onvoorwaardelijke liefde. Vanwege deze betekenis, worden Freesia’s vaak door partners gegeven. Freesia’s passen daarom goed in een rouwboeket voor een overleden partner. Freesia’s zijn er in vele kleuren. Normaal gesproken passen felle kleuren niet in een bloemstuk voor de begrafenis, maar kan goed worden verwerkt in een boeket voor de nabestaande. Oranje staat namelijk voor warmte en kracht. Hiermee wens je de nabestaanden dus de kracht toe om door deze moeilijke tijd heen te komen en wens je ze de warmte van liefde toe die ze door de eenzaamheid van rouw heen kunnen slepen.

7.   Dahlia

Met dahlia’s kun je een sterke boodschap overbrengen. De betekenis van dahlia’s is namelijk “voor altijd de jouwe”. Met dahlia’s in een boeket zeg je dus eigenlijk tegen je overleden partner dat hij of zij voor altijd in je hart zal voortbestaan en verklaar je je eeuwige liefde. Dahlia’s worden daarom ook veel gebruikt voor trouwboeketten. De kleur roze staat voor tederheid en kan een mooie verwijzing zijn naar de tederheid die je voor je overleden partner voelt.

8.   Alstroemeria

Wanneer de overledene een goede vriend of vriendin was, kun je alstroemeria’s in het rouwboeket verwerken. Deze bloemen staan namelijk voor langdurige vriendschap. Je kunt de alstroemeria in het bloemstuk voor de begrafenis verwerken of geven aan een nabestaande die een goede vriend of vriendin heeft verloren. Alstroemeria’s zijn er in vele kleuren. Het liefste kies je de paarse variant. De kleur paars staat namelijk voor rouw en ingetogenheid.

9.   Orchidee

Ook orchideeën zijn de perfecte bloemen om in een rouwboeket voor een vriend of vriendin te verwerken. Orchideeën zijn complexe en sterke bloemen, net zoals de meeste vriendschappen dat zijn. Orchideeën stralen daarnaast ook kracht uit: een mooie boodschap om mee te geven aan de nabestaanden. Witte orchideeën staan het mooiste in een rouwboeket. Er zijn meer dan 25.000 soorten orchideeën om uit te kiezen.

10.                 Solidago

Solidago staat ook wel bekend onder de naam “gouden staf”. De goudgele kleur van de bloem staat voor geld, geluk en succes. Voor een begrafenis is dit natuurlijk niet zo toepasselijk. Voor deze gelegenheid kun je de symboliek van deze bloem ook anders interpreteren. De solidago staat bij een overlijden namelijk voor kracht: iets wat de nabestaanden goed kunnen gebruiken. Ook beeldt het steun uit dat de nabestaanden in een moeilijke tijd een troost kan bieden. De gele kleur van de solidago staat voor licht, kracht en groei.