Haal je nieuwe comfortabele stoelhoezen maar uit de kast, want we zijn weer terug met een nieuw artikel. Vandaag gaan we het hebben over de beste en grootste bedrijven ter wereld.

Saudi Aramco

We beginnen meteen met het beste en grootste bedrijf en dat is Saudi Aramco. Het bedrijf is gevestigd in Saudi-Arabië. Saudi Aramco is een oliemaatschappij die onder de overheid valt. De marktwaarde bedraagt maar liefst 2.358 miljard dollar. Dit is echt ontzettend veel. Het bedrijf is opgericht in 1933 en houdt zich voornamelijk bezig met het winnen van olie en gas. 

Apple

Apple staat op een nette tweede plek in ons lijstje. De beurswaarde van Apple bedraagt 2.353 miljard dollar. Iedereen kent Apple wel. Ze staan bekend om hun apparaten zoals de IPhone en de IPad. Echter zijn ze tegenwoordig ook steeds meer bezig met hun diensten zoals Apple TV en Apple Music. Apple is opgericht in 1976, maar vanaf 2000 begon het bedrijf pas een echte groei te maken. Ze hebben goed in kunnen spelen op de digitalisering van de 21ste eeuw.

Microsoft

Het derde bedrijf in ons rijtje is Microsoft. Het bedrijf is een jaar eerder opgericht dan Apple, namelijk in 1975. De marktkapitalisatie van Microsoft bedroeg in 2022 2.019 miljard dollar. Ik denk dat iedereen onder ons wel eens producten van Microsoft heeft gebruikt. Het zit namelijk in bijna alle besturingssystemen van computers (Niet in Apple). Daarnaast beschikt Microsoft ook nog over een office pakket zoals Word, Excel en PowerPoint.

Alphabet

Op het eerste gezicht zal je de naam Alphabet niet bekend voorkomen, maar als ik zeg dat Alphabet het moederbedrijf van Google is, denk je vast: “Daar heb ik wel eens van gehoord”. Het bedrijf heeft een markwaarde van 1.507 miljard dollar. Google is het grootste onderdeel van het bedrijf. Andere onderdelen zijn YouTube en Fitbit.

Amazon

Van de naam Amazon heeft ook iedereen wel eens van gehoord. Het is een Tech-gigant gevestigd in de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft een marktkapitalisatie van maar liefst 1.244 miljard Amerikaanse dollar. Amazon is begonnen als een online boekwinkel, maar is tegenwoordig HET e-commerce platform. Naast de webshops hebben ze ook andere bedrijfsonderdelen die ontzettend groot aan het worden zijn. Denk bijvoorbeeld aan de streamingdienst Amazon Prime of Amazon Web Service.

Dit waren ze dan, de 5 grootste bedrijven ter wereld. Achter al deze bedrijven schuilt nog een interessant verhaal. Ze zijn het echt waard om te lezen, dus google het eens! Hartstikke bedankt voor het lezen en hopelijk zien we je weer bij een nieuwe debeste!