Het opstellen van een testament klinkt wellicht als een taak voor senioren. Maar het is voor iedereen belangrijk om over zijn of haar erfenis na te denken. Je komt direct te weten wie er bij het ontbreken van een testament aanspraak maakt op jouw bezittingen. Met het document creëer je een hoop duidelijkheid, en dat is altijd prettig. Daarom haal je er niet alleen praktisch voordeel uit. Maar slaap je ook een stuk beter omdat je in de wetenschap leeft dat alles tot in de puntjes geregeld is.

Moderne overeenkomsten om samen je leven door te brengen zijn niet toereikend

In een moderne maatschappij zoals Nederland is steeds meer mogelijk. Mooi meegenomen, maar het vraagt ook om een stukje meer oplettendheid. Dat is eigenlijk een standaard verschijnsel wanneer er sprake is van meer vrijheid. Het vraagt nou eenmaal ook om meer verantwoordelijkheid. Je hebt vast weleens gehoord van een samenlevingscontract en het geregistreerd partnerschap. Ze worden vaak gezien als alternatieven voor het huwelijk. Helaas is dat slechts gedeeltelijk waar. Want beide documenten zijn niet zo allesomvattend als het huwelijk.

Het probleem met het samenlevingscontract en het geregistreerd partnerschap

Hebben jij en je geliefde een samenlevingscontract ondertekend? Met alleen dat document in handen zijn jullie niet standaard elkaars erfgenaam. Hierdoor is het goed mogelijk dat een van jullie met lege handen komt te staan wanneer de ander overlijdt. Zelfs een geregistreerd partnerschap is niet altijd voldoende. Want het valt onder een specifieke clausule die je vrijwillig invult en is dus geen standaard onderdeel. Spreek dit zorgvuldig door met je partner en een notaris. Want anders is de kans groot dat de erfenis naar familieleden van de overledene gaat en niet naar de partner.

Het ontbreken van een testament leidt dagelijks tot conflicten

Problemen ontstaan wanneer er onduidelijkheid is. Zelfs wanneer de rechtsgeldige processen worden opgevolgd zijn er nabestaanden die zich bestolen voelen. Bovendien is het niet helder wat er met specifieke bezittingen dient te gebeuren. Soms zijn hier wel mondelinge afspraken over gemaakt of heeft de overledene bepaalde zaken zelfs aan meerdere naasten beloofd.

Een groot deel van je waardevolle bezit is persoonlijk

Bij een testament denken veel mensen alleen aan de financiën en materieel bezit. Op zich is dat terecht. Maar besef wel dat de eigendommen van veel mensen emotionele waarde hebben. Denk bijvoorbeeld aan fotoalbums. Maar ook kleding, meubelstukken en een stuk grond kunnen voor mensen persoonlijk meer betekenen dan alleen materiële waarde. Hierdoor lopen conflicten regelmatig uit de hand. Families vallen uiteen en met een simpel testament was dat allemaal voorkomen. Wacht dus niet met een testament opstellen en maar een afspraak bij een notaris bij jou in de buurt.

Via je testament is het mogelijk om mensen uit te sluiten

Het testament is bij uitstek de kans om nabestaanden specifiek aan te wijzen. Daarom is het ook mogelijk om mensen juist uit te sluiten. Zie je testament als een document waarop jij je wensen exact vastlegt. Het kost weinig tijd en aandacht en je krijgt er veel voor terug. Bovendien profiteren je naasten van de helderheid die je schept.