Afbeelding met tekst, overdekt, printer, verbruiksartikelen voor kantoor

Automatisch gegenereerde beschrijving

We leven in dure tijden, en waar je geld kunt besparen, kun je dat beter ook maar doen. Alle kleine beetjes helpen daarbij. Zo kun je bijvoorbeeld ook besparen door bewuster om te gaan met je printer, als je die tenminste hebt. We bespreken de 10 beste tips om te besparen op printen.

Huismerk inktcartridges

De printerfabrikant raadt weliswaar met klem aan om enkel haar eigen officiële cartridges te gebruiken in je printer. Daar vragen ze dan ook de hoofdprijs voor. Dus kun je een hoop geld besparen door te kiezen voor huismerk inktcartridges. Die zijn in de meeste gevallen veilig en leveren een afdrukkwaliteit die dicht bij de originele cartridges ligt. Op Goedkoopprinten.nl kun je de beste inktcartridges van diverse merken kopen.

Zuinige printer nemen

De ene printer verbruikt meer inkt dan de andere. Daarom loont het om een printer te gebruiken die erom bekend staat zuinig te zijn. Uit onderzoek blijken dat vaak de printers van Brother te zijn. Omdat printers zelf niet zo heel duur zijn, kun je overwegen om te investeren in een zuinigere printer ter vervanging van je huidige model.

Conceptstand

Je kunt ook inkt besparen door de afdrukkwaliteit naar beneden bij te stellen. Dat doe je bij de afdruk- of printerinstellingen, die je kunt aanpassen voordat je het finale printcommando geeft. Vaak heb je de keuze uit ‘hoogst’, ‘normaal’ en ‘concept’. De conceptstand leent zich prima voor tekstdocumenten die niet per se op hoge kwaliteit afgedrukt hoeven te worden. Op de conceptstand worden ze wat valer, maar zijn ze nog steeds goed leesbaar.

Afbeelding met overdekt, muur, meubels, Kantoorgebouw

Automatisch gegenereerde beschrijving

Grijstinten

Ga je iets afdrukken waar ook kleur in zit, terwijl het niet strikt noodzakelijk is dat die kleuren afgedrukt worden? Kies er dan voor om in grijstinten, oftewel in zwart-wit te printen. Dan worden de kleuren in een tint van grijs afgedrukt. Zo bespaar je geld op kleureninkt, die duurder is dan zwarte inkt.

Zuinige lettertypes

Wist je dat er ook zuinige lettertypes bestaan? Deze lettertypes verbruiken minder inkt dan ‘gewone’ lettertypes zoals Arial, Calibri of Times New Roman. Voorbeelden hiervan zijn Ecofont Vera Sans, een lettertype met kleine gaatjes erin die bijna niet met het blote oog waar te nemen zijn. Ook is er Ryman Eco, een lettertype dat opgemaakt is uit dunne lijnen met witruimte ertussen. Beide fonts zijn gratis te downloaden.

Dubbelzijdig printen

Vaak staan printers standaard ingesteld op enkelzijdig printen. Dat ziet er natuurlijk ook wel netjes uit, maar het kost je wel veel papier. En ook papier kost immers geld. Als je kies voor dubbelzijdig printen kun je zo’n 30 tot 40 procent aan papier besparen.

Niet vervangen bij ‘bijna leeg’

Veel printers zijn tegenwoordig zo vriendelijk om aan te geven wanneer een inktcartridge ‘bijna leeg’ is. Veel mensen schieten dan in de stress en willen zo snel mogelijk die cartridge vervangen. Het gevolg is vervolgens dat je bruikbare inkt gaat weggooien, omdat de cartridge nog niet helemaal leeg was. Bij deze mededeling van je printer kun je echt nog wel even verder printen.

Regelmatig printen

Deze tip lijkt misschien contraproductief, maar het loont om regelmatig wat te printen. Waarom dat zo is? Omdat inkt na verloop van tijd opdroogt. De printerkop gaat dan verstopt zitten. Deze kun je automatisch reinigen maar dat gebeurt met inkt. Veel inkt zelf, en dat is zonde van het geld. Dan kun je beter af en toe eens wat afdrukken om de printer soepel te houden.

Slaapstand inschakelen

Staat jouw printer altijd aan? Dat kost je onnodig veel stroom, en dat is zonde. Zet je printer helemaal uit als je hem voorlopig niet meer gaat gebruiken. Wil je hem later op de dag wel weer gebruiken, dan kun je overwegen om de slaapstand in te schakelen. Je kunt instellen wanneer de printer vanzelf in de slaapstand schiet. Bij een printcommando ontwaakt hij dan vanzelf.

Werken met digitale documenten

De beste manier om geld te besparen op printen is door simpelweg niet te printen. Het wordt steeds meer ‘in’ om vanuit milieuoverwegingen te werken met digitale documenten in plaats van fysieke exemplaren. Dat is een beweging waarin je mee zou kunnen gaan. Op den duur gaat het wennen.

Als je deze tips toepast, kun je behoorlijk wat besparen op het gebruik van je printer. Maar je krijgt van ons nog een bonustip. Heb je nu een inkjetprinter? Overweeg dan om over te stappen op een laserprinter. Die gebruikt toner, en dat is goedkoper dan inkt. Laserprinters zijn alleen minder geschikt voor het afdrukken van foto’s.