Om een persoonlijke groei door te maken, moet je aan jezelf werken. Daarvoor bespreken we 10 manieren waarmee je je ontwikkelt op persoonlijk vlak.  

Lees verschillende boeken

Boeken openen een nieuwe wereld voor je en zijn daardoor het ideale startpunt voor zelfontplooiing. Bovendien zijn er uiteenlopende genres die je allemaal iets leren, denk hierbij aan literatuur en geschiedenis. Verder lopen de aantallen zelfhulpboeken ook op. Kortom, betreed een boekhandel en de pagina’s aan letters, woorden en zinnen vormen een inspiratiebron.  

Volg een opleiding

De wereld is in de afgelopen decennia snel veranderd. Hierdoor moet je je kennis over bijvoorbeeld ICT steeds bijspijkeren om te werken met de nieuwste programma’s. Neem daarom een kijkje op Icttrainingen.nl om het aanbod te observeren.   

Luister naar podcasts

Iemand heeft al het punt bereikt waarover je droomt. Daarbij licht jouw voorbeeld in een podcastaflevering de strategie toe om succesvol te worden. Pak daarom Spotify erbij en stel een afspeellijst samen, vervolgens luister je urenlang naar inspirerende verhalen.  

Stel vragen aan je omgeving

Wanneer je je nieuwsgierig opstelt, kun je overal inzichten opdoen. Dus stel een open vraag in een gesprek, luister aandachtig en aan het einde constateer je: ik heb iets nieuws geleerd.  

Houd een dagboek bij

We leven met de opkomst van smartphones en social media in een druk tijdperk met veel prikkels. Door dagelijks een paar regels te schrijven in een dagboek ruim je de hectiek in je hoofd op en denk je helderder na. 

Verdiep je in het internet

Je consumeert waarschijnlijk tegenwoordig uren aan schermtijd op het internet, maar wist je dat deze informatiebron een kans is om geld te verdienen? Typ eens online geld verdienen in de zoekbalk van Google en je interesse valt vanzelf op een verdienmodel.  

Verlaat je comfortzone

Je comfortzone is de plek waar je ieder detail kent en zo geen verrassingen tegenkomt. Hierdoor zet je echter stappen achteruit, terwijl je vooruit wilt als je deze blog leest. De volgende manieren helpt je bij het aangaan van uitdagingen.  

Sta vroeger op

Door een uur eerder je bed te verlaten, heb je meer aan je dag waardoor je onder andere productiever bent. Lukt je dit niet gemakkelijk? Spreek dan een doel met jezelf af dat in de ochtend moet worden afgevinkt.  

Ga sporten

Sporten betekent eerst afzien, maar na een week zie en voel je progressie doordat je meer energie over hebt om langer door te gaan.  

Mediteer

Een andere methode om kracht te genereren, is te mediteren. Want meditatie schenkt je de mogelijkheid om de stilte en rust te vinden om daarna eenvoudiger beslissingen te nemen.