De vraag naar opslagruimte is de afgelopen jaren sterk toegenomen. We willen vakantiefoto’s digitaal kunnen bewaren, we maken steeds vaker een back-up van onze pc die extern moet worden opgeslagen, enzovoorts. De tijd van het papieren archief is voorbij! Om makkelijk op te kunnen schalen als je meer opslagruimte nodig hebt, is het verstandig om voor een cloud provider te kiezen. Je bepaalt hierbij zelf hoeveel opslagruimte je afneemt. Een bijkomend voordeel van de cloud is dat je bestanden vanaf iedere locatie toegankelijk zijn. Je bent niet langer afhankelijk van de harde schijf in je desktop!

Dit artikel zet de 10 beste cloud providers in willekeurige volgorde voor je op een rijtje. Een voorbeeld van een Nederlands bedrijf, welke online opslag aanbiedt is TransIP. Soms wordt ten onrechte gedacht dat een domeinnaam registreren en hosting afnemen hier enkel kan, maar opslag huren in de vorm van hun product Stack is ook zeker mogelijk. Bij welke van deze clouddiensten heb jij al een abonnement? 

Overzicht van de beste clouddiensten 
Onderstaande top 10 bevat de clouddiensten van verschillende providers, die deze diensten in Nederland aanbieden. Zie het huren van opslagruimte in de cloud als een alternatief voor een externe harde schijf.

  1. Stack by TransIP
  2. Dropbox
  3. Google Drive
  4. iCloud (voor gebruikers van Apple apparaten)
  5. OneDrive (Microsoft) 
  6. Mediafire
  7. SpiderOak 
  8. Box
  9. Mega
  10. Sync.com

Koppel je device aan een clouddienst 
Wanneer je een abonnement hebt afgenomen bij een van deze partijen, is het verstandig je devices aan deze dienst te koppelen. Op deze manier maak je het jezelf zo makkelijk mogelijk, om bestanden direct in de cloud op te slaan. Je hoeft ze niet eerst lokaal te bewaren en vervolgens over te zetten naar de clouddienst. Het voordeel hiervan is dat bestanden altijd toegankelijk blijven als je laptop of mobiele telefoon defect raakt. 

In het geval van een mobiele telefoon of tablet kun je ervoor kiezen het uploaden van bestanden naar de clouddienst enkel toe te staan als het toestel verbonden is met een WiFi-netwerk. Zo voorkom je dat je al snel buiten je bundel raakt. 

Zorg voor een goede beveiliging 
Doordat je een groot deel of mogelijk alle bestanden bij de clouddienst op laat slaan, is het belangrijk je account hier goed te beveiligen. Zorg er bijvoorbeeld voor, dat je een account van multi-factor authentication voorziet. Dit betekent dat je naast een wachtwoord ook een tweede code in moet voeren, welke je per e-mail of bijvoorbeeld via een app wordt toegestuurd.