Bordspellen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, vooral door de gezelligheid en het sociale aspect dat deze spellen met zich meebrengen. Met zoveel verschillende bordspellen om uit te kiezen kan het lastig zijn om te beslissen welk spel je wilt spelen. Daarom hebben we de ‘Bordspellen top 10’ samengesteld om je te helpen bij het maken van de keuze. In deze lijst hebben we een selectie gemaakt van de meest populaire en best beoordeelde bordspellen van dit moment. Of je nu op zoek bent naar een strategisch spel of juist een spel om samen met vrienden te spelen, deze top 10 bevat voor ieder wat wils.

Neem een kijkje bij onze bordspellen top 10

Ontdek de fascinerende wereld van bordspellen met onze top 10 lijst! Van strategische uitdagingen tot meeslepende avonturen, deze spellen beloven urenlang plezier voor spelers van alle leeftijden en interesses:

  1. Ticket to Ride Europe
  2. De Zoektocht naar El Dorado Bordspel
  3. Qwixx
  4. Catan
  5. Codenames
  6. 30 Seconds
  7. Carcassonne
  8. Terraforming Mars
  9. Pandemic
  10. Dixit

Wil je meer over deze lijst met de top 10 bordspellen weten? Lees gauw verder.

1. Ticket to Ride Europe

Ticket to Ride Europe is een bordspel dat draait om de liefde voor treinen en het leggen van spoorwegen. Het spel is een variant op het oorspronkelijke Ticket to Ride bordspel en speelt zich af op het Europese vasteland. Het doel van het spel is om routes te claimen tussen verschillende Europese steden en zo punten te verdienen. Spelers moeten hiervoor kaarten verzamelen van verschillende kleuren en deze inzetten om treinroutes te bouwen.

Daarnaast zijn er ook nog bonuspunten te verdienen voor het verbinden van bepaalde steden of het bouwen van de langste treinroute. Het spel is geschikt voor 2 tot 5 spelers en is gemakkelijk te leren, maar moeilijk om te beheersen. Het spelbord is prachtig vormgegeven met een kaart van Europa en de treintjes en wagons zijn van hoge kwaliteit. Ticket to Ride Europe is een fantastisch spel voor iedereen die van treinen houdt en een leuke uitdaging zoekt.

2. De Zoektocht naar El Dorado Bordspel

De Zoektocht naar El Dorado Bordspel is een avontuurlijk spel voor de hele familie. Het doel van het spel is om als eerste El Dorado te bereiken, de legendarische stad van goud. Spelers moeten hun expeditie goed plannen en slimme keuzes maken om hindernissen te overwinnen en obstakels te vermijden. Het spelbord is opgedeeld in verschillende terreintypes zoals bergen, jungles en rivieren, waar spelers verschillende soorten kaarten voor nodig hebben om te kunnen reizen.

Spelers moeten hun deck goed samenstellen en zorgen voor de juiste balans tussen beweging, actie en uitrusting. Onderweg kunnen spelers schatten vinden en extra punten verdienen, maar ze moeten ook oppassen voor gevaarlijke dieren en rivaliserende expeditieteams. De Zoektocht naar El Dorado Bordspel is een spannend en uitdagend spel dat de hele familie zal vermaken.

3. Qwixx

Qwixx is een eenvoudig maar spannend dobbelspel voor tactische spelers. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te scoren door getallen op een scoreblok aan te kruisen. Het spelbord bestaat uit vier gekleurde rijen, waarin spelers getallen moeten afstrepen in oplopende of aflopende volgorde. Het unieke van Qwixx is dat spelers elkaars dobbelstenen mogen gebruiken om te scoren, waardoor er een extra strategisch element ontstaat.

Het spel is snel te leren en kan in korte tijd gespeeld worden, waardoor het ideaal is als tussendoortje of als gezelschapsspel voor op reis. Qwixx is geschikt voor 2 tot 5 spelers en heeft een hoge herspeelbaarheid omdat de dobbelstenen elke keer anders vallen en de scores anders kunnen uitpakken. Kortom, Qwixx is een leuk en verslavend spel dat garant staat voor veel plezier en competitie.

4. Catan

Catan is een klassiek bordspel dat al decennialang populair is onder bordspelfans. Het doel van het spel is om een succesvolle kolonie op te bouwen op het eiland Catan en als eerste tien overwinningspunten te behalen. Spelers moeten grondstoffen zoals hout, graan en erts verzamelen en deze inzetten om nederzettingen, steden en wegen te bouwen. Het spel is strategisch en vereist planning en tactiek, omdat spelers met elkaar moeten onderhandelen om grondstoffen te ruilen en elkaar kunnen blokkeren bij het bouwen.

Catan is geschikt voor 3 tot 4 spelers en heeft verschillende uitbreidingssets waardoor het spel nog uitdagender wordt. Het spelbord is mooi vormgegeven met een gedetailleerde kaart van Catan en de speelstukken zijn van hoge kwaliteit. Catan is een tijdloos en veelzijdig spel dat zowel beginners als ervaren spelers zal uitdagen en vermaken.

5. Codenames

Codenames is een slim en uitdagend spel voor teams van twee tot acht spelers. Het doel van het spel is om als eerste alle woorden van je team te raden aan de hand van aanwijzingen van je spelleider. Het spelbord bestaat uit een grid van 5×5 woorden, waarvan sommige bij het ene team horen en andere bij het andere team. Spelers moeten om de beurt aanwijzingen geven die betrekking hebben op meerdere woorden tegelijk.

Het is belangrijk om goed na te denken over de aanwijzingen om zo veel mogelijk woorden in één keer te raden, maar ook om te voorkomen dat je per ongeluk woorden raadt van het andere team of de dodelijke moordenaar. Codenames is een spel dat zowel strategisch als creatief is, en dat de hersenen van spelers op een leuke manier uitdaagt. Het spel is gemakkelijk te leren en biedt veel variatie en herspeelbaarheid dankzij de verschillende kaartensets.

6. 30 Seconds

30 Seconds is een snel en leuk partyspel voor teams van minimaal 2 spelers. Het doel van het spel is om binnen 30 seconden zoveel mogelijk woorden of begrippen te raden die op een kaartje staan. Het spelbord bestaat uit een groot aantal kaartjes met daarop verschillende begrippen zoals beroemdheden, films, sporten en nog veel meer.

Het spel kan op verschillende manieren worden gespeeld, bijvoorbeeld in teams waarbij één persoon de aanwijzingen geeft en de anderen moeten raden, of individueel waarbij spelers om beurten de aanwijzingen geven en raden. 30 Seconds is een leuk en uitdagend spel dat perfect is voor feestjes, borrels en gezellige avonden met vrienden of familie. Het spel zorgt voor veel hilarische momenten en biedt veel variatie en herspeelbaarheid dankzij de verschillende kaartensets en speelvarianten.

7. Carcassonne

Carcassonne is een populair strategisch bordspel voor 2 tot 5 spelers. Het doel van het spel is om het landschap van de middeleeuwse stad Carcassonne op te bouwen door tegels met wegen, steden, kloosters en weilanden aan elkaar te leggen en deze vervolgens te claimen met je speelstukken. Het spel is gemakkelijk te leren, maar biedt veel strategische mogelijkheden en uitdagingen. Spelers moeten slim plannen en tactisch spelen om zoveel mogelijk punten te scoren en hun tegenstanders te slim af te zijn.

Carcassonne is mooi vormgegeven en heeft een thematische en sfeervolle uitstraling die spelers meeneemt naar de middeleeuwse wereld van ridders en kastelen. Het spel heeft verschillende uitbreidingen die de speelmogelijkheden vergroten en het spel nog uitdagender maken. Carcassonne is een tijdloos bordspel dat zowel beginnende als ervaren spelers zal uitdagen en vermaken.

8. Terraforming Mars

Terraforming Mars is een strategisch bordspel voor 1 tot 5 spelers waarbij het doel is om de planeet Mars bewoonbaar te maken voor menselijke kolonisten. Het spel is uitdagend en biedt veel diepgang en variatie. Spelers nemen de rol aan van verschillende bedrijven die elk hun eigen specialisaties en eigenschappen hebben. Het spelbord bestaat uit een kaart van Mars waarop spelers verschillende acties kunnen uitvoeren om de planeet te veranderen, zoals het plaatsen van steden, het leggen van wegen, het bouwen van gebouwen en het produceren van grondstoffen.

Het is belangrijk om strategisch te spelen en rekening te houden met de langdurige gevolgen van je acties. Het spel biedt veel uitdagingen en het duurt gemiddeld ongeveer 2 uur om te spelen. Terraforming Mars is een geweldig spel voor iedereen die van strategische bordspellen houdt en zich wil onderdompelen in een fascinerende wereld van ruimtekolonisatie en terraforming.

9. Pandemic

Pandemic is een coöperatief bordspel voor 2 tot 4 spelers waarbij het doel is om de wereld te redden van een wereldwijde uitbraak van ziekten. Het spel is uitdagend en biedt veel spanning en strategische uitdagingen. Spelers nemen de rol aan van verschillende specialisten die samenwerken om de verspreiding van de ziekten te stoppen en een geneesmiddel te vinden. Het spelbord bestaat uit een kaart van de wereld waarop spelers verschillende acties kunnen uitvoeren, zoals het verplaatsen van hun personages, het behandelen van ziekten en het bouwen van onderzoeksstations.

Het is belangrijk om tactisch te spelen en goed samen te werken om de uitbraak onder controle te krijgen voordat het te laat is. Pandemic is een geweldig spel voor iedereen die houdt van coöperatieve spellen en een spannende uitdaging zoekt. Het spel biedt veel herspeelbaarheid en is gemakkelijk aan te passen aan verschillende niveaus van moeilijkheid.

10. Dixit

Dixit is een creatief en verbeeldingsvol kaartspel voor 3 tot 6 spelers waarbij het doel is om elkaar te inspireren en te raden welke kaart bij welke speler hoort. Het spel is eenvoudig te leren en biedt veel ruimte voor creativiteit en verbeelding. Spelers hebben een hand van kaarten met prachtige illustraties die allemaal iets mysterieus en poëtisch uitbeelden. De speler die aan de beurt is kiest een van zijn kaarten en vertelt een verhaal, zin of woord dat bij die kaart past.

De andere spelers kiezen vervolgens een van hun eigen kaarten die het beste passen bij het verhaal en de kaarten worden gemixt en onthuld. Het is aan de andere spelers om te raden welke kaart van de verteller is. Dixit is een uniek en speels spel dat veel plezier biedt en spelers uitnodigt om hun verbeelding de vrije loop te laten.

Tot besluit over bordspellen top 10

Na het analyseren van de top 10 bordspellen kunnen we concluderen dat deze spellen een breed scala aan thema’s, speelstijlen en complexiteit bieden, waardoor ze geschikt zijn voor diverse spelers. De populariteit van deze spellen wordt ook weerspiegeld in hun blijvende relevantie en aantrekkingskracht, wat aantoont dat bordspellen een tijdloze vorm van vermaak zijn die zowel jong als oud blijven boeien.