Blockchains: wat doen ze?

Blockchain, Depositphotos

Hoe maken blockchains cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum mogelijk? Lees snel verder voordat u gaat beleggen in cryptocurrencies in de vorm van CFD’s.

Het onaantastbare grootboek

Wanneer mensen de term “blockchain” horen, vragen velen zich af wat dit nou eigenlijk inhoudt. Daarom gaan we vandaag dieper in op wat blockchain-technologie is en wat het doet. In wezen is blockchain het digitale grootboek waarmee cryptocurrency-transacties (zoals Ethereum en Bitcoin) worden gemaakt. Hoewel blockchains allerlei mogelijkheden hebben die verder reiken dan investeren in cryptocurrencies, was hun eerste gebruik om de werking van de digitale valuta genaamd Bitcoin mogelijk te maken. Stuart Haber en W. Scott Stornetta publiceerden hun paper getiteld “How to Time-Stamp a Digital Document” in 1991, wat een groot moment was in de geschiedenis van de vorming van blockchain. In 1996 schreef Ross Anderson zijn paper genaamd “The Eternity Service”, waarin hij spreekt over het idee van een gedecentraliseerd informatieopslagsysteem waarin alle updates permanent worden vastgelegd. En het meest bekende is dat Satoshi Nakomoto in 2008 zijn paper “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” schreef, waarin hij de mechanismen van een blockchain-systeem schetst, zonder het woord “blockchain” daadwerkelijk te gebruiken.

Achter de blockchain zit een node-netwerk dat iemands verzoek valideert om cryptocurrency te kopen of verkopen. Zodra de transactie is voltooid, wordt een nieuw blok aan de keten toegevoegd om de verkoop permanent vast te leggen. Dit is hoe blockchains de beweging en veiligheid van cryptocurrencies mogelijk maken. Dit soort geld bestaat nergens in de ruimte en kan niet worden ingewisseld voor goud of iets anders, maar wordt elektronisch opgeslagen met behulp van coderingstechnieken. Laten we eens kijken naar enkele van de andere manieren waarop blockchains ons leven de komende jaren kunnen verbeteren.

Blockchains in actie

Neem bijvoorbeeld de olie-industrie. Hier kunt u verschillende leveranciers hebben die met meerdere distributeurs werken, plus verschillende partners, elk met een belang in de transactie, en aan het einde van de lijn heeft u de klanten. Iedereen in de toeleveringsketen moet bijgewerkte en nauwkeurige gegevens bijhouden van elke stap in het proces, en moet deze gegevens ook efficiënt kunnen matchen met de gegevens van elke andere deelnemer. In een enorme, multinationale toeleveringsketen als deze kan het ingewikkeld en kostbaar zijn om dit allemaal te realiseren, en zelfs dan kunnen mogelijke fouten allerlei problemen veroorzaken. Zoals u wellicht al voelt aankomen, kunnen blockchains deze dingen snel, efficiënt en goedkoop doen.

Om te illustreren hoe substantieel de besparingen voor bedrijven kunnen zijn, bedenk dan dat, in de woorden van Hernando de Soto “ongeveer 5 miljard mensen en 20 biljoen dollar zijn uitgesloten van de economie vanwege betwiste activa”. En bedenk, om even een duidelijk voorbeeld te geven, hoe moeilijk het zou zijn om te dealen met een ingesneeuwde treinlading olie, en om dan dus elk lid van de toeleveringsketen constant op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen omtrent de lading. Blockchains kunnen dit met elegante eenvoud, en om te begrijpen hoe, gaan we er hieronder wat dieper op in.

Onder de loep

Bedrijven hebben snelle, nauwkeurige informatie nodig om soepel te kunnen functioneren. Blockchains kunnen in dit opzicht goed van pas komen, omdat ze een transparant, onveranderlijk grootboek bieden dat alle activa volgt, van een auto tot de auteursrechten voor een liedje. In het geval van een omvangrijke onderneming in de olie-industrie, zou een blockchain alle bestellingen, betalingen, rekeningen en nog veel meer in een fraudebestendig formaat kunnen vastleggen. En elk blok op de chain kan je vertellen wie het item heeft verkocht, voor hoeveel geld, wanneer ze de verkoop hebben gedaan en nog veel meer informatie. Een nieuw niveau van potentieel openbaart zich wanneer we leren over smart contracts. Met deze artikelen kan zoiets als een lening of een obligatie op de blockchain worden weergegeven met alle relevante details. Dit versnelt en beveiligt de overdracht van obligaties.

Blockchains verminderen het risico op cyberaanvallen door hun transparantie en onveranderlijkheid. En door de noodzaak voor het bijhouden van dubbele gegevens weg te nemen, isoleren ze tegen fraude. Niet alle blockchains zijn hetzelfde. Sommige blockchains, zoals Bitcoin, zijn openbaar, wat betekent dat niemand toezicht houdt op het netwerk. Deze netwerken hebben veel rekenkracht nodig en kunnen qua beveiliging kwetsbaar zijn. Een privé-blockchain wordt beheerd door één enkele organisatie die het gedeelde grootboek beheert, wat de elementen van vertrouwen en veiligheid kan verbeteren. Ook kan worden geregeld dat veel organisaties samen een blockchain onderhouden. Elke blockchain kan zo gemaakt worden dat er toestemming nodig is om er toegang toe te krijgen, zodat iemand controleert wie er toegang krijgt en welke transacties gedaan mogen worden.

Tot slot

Er wordt voortdurend onderzoek gedaan naar manieren waarop blockchains kunnen worden geïmplementeerd om de efficiëntie en veiligheid in andere aspecten van ons leven te verbeteren. Er is ook veel te leren over de manier waarop ze al in de industrie worden gebruikt, van degenen die investeren in cryptocurrencies tot degenen die cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum gebruiken om te betalen voor producten of diensten.

Vestle (voorheen handelend onder de naam iFOREX) is een handelsnaam van iCFD Limited, die door de Cyprus Securities Exchange Commission (CySEC) is gelicenseerd en gereguleerd onder vergunningnummer 143/11. Het materiaal in dit document zijn gecreëerd in samenwerking met Vestle en mag op geen enkele wijze worden uitgelegd, expliciet noch impliciet, direct noch indirect, als beleggingsadvies of als aanbeveling of suggestie voor een beleggingsstrategie met betrekking tot een financieel instrument, op welke manier dan ook. CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 76.68 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Let op: berekeningen van in het verleden behaalde resultaten kunnen de futures vertegenwoordigen en niet de onderliggende waarde. Volledige disclaimer: https://www.vestle.nl/legal/analysis-disclaimer.html