De lijst van het leukste speelgoed van de jaren ’90 in Nederland is lang en gevarieerd. Het is moeilijk te weten waar je moet beginnen, maar enkele van de populairste keuzes zouden Beanie Babies, Pokemon kaarten, Playmobil sets, en Tamagotchi digitale huisdieren moeten zijn. Deze waren allemaal enorm populair tijdens het decennium en worden ook nu nog door zowel kinderen als volwassenen leuk gevonden. Wat maakte speelgoed jaren 90 zo bijzonder? Laten we ze eens stuk voor stuk nader bekijken.

De geschiedenis van Beanie Babies

In 1993 liet de Amerikaanse zakenman H. Ty Warner de wereld kennis maken met Beanie Babies. Deze kleine, opgezette dieren werden al snel een wereldwijd fenomeen, waarbij zowel kinderen als volwassenen ze verzamelden. Elke Beanie Baby was ontworpen om op een ander dier te lijken, en vele kregen unieke namen en persoonlijke geschiedenissen.

Naarmate de populariteit van Beanie Babies toenam, steeg ook hun waarde. Sommige van de zeldzaamste Beanie Babies zijn voor tienduizenden dollars verkocht, waardoor ze een van de meest succesvolle speelgoedlijnen uit de geschiedenis werden. Ook vandaag zijn er nog veel hartstochtelijke verzamelaars van Beanie Babies, en het iconische speelgoed blijft vreugde brengen aan mensen over de hele wereld.

Hoe Pokemon kaarten zo populair werden

Pokemon kaarten werden voor het eerst populair aan het eind van de jaren 1990, toen de Pokemon anime serie de wereld veroverde. De verzamelkaarten werden uitgebracht als een tie-in bij de anime, en ze werden al snel een hit bij zowel kinderen als volwassenen. Een deel van de aantrekkingskracht van Pokemon kaarten is dat ze zowel voor spelen als verzamelen gebruikt kunnen worden. Spelers kunnen ze gebruiken om decks te bouwen en tegen elkaar te strijden, terwijl verzamelaars kunnen proberen sets compleet te maken of zeldzame en waardevolle kaarten na te jagen.

De laatste jaren beleven Pokemon kaarten een opleving in populariteit, deels dankzij de uitgave van nieuwe films en videospelletjes waarin de iconische zakmonsters een rol spelen. Daardoor zijn er nu meer mensen dan ooit tevoren die staan te popelen om Pokemonkaarten te bemachtigen. Of je nu een doorgewinterde speler bent of een nieuwe fan, er is geen twijfel over dat Pokemon kaarten een van de populairste verzamelobjecten zijn die er zijn.De Playmobil sets die must-haves waren in de jaren 90