Om je bedrijf zo goed mogelijk voor te bereiden op de aankomende taken, is het belangrijk om gebruik te maken van professionele software en systemen om deze taken in zo’n goed mogelijke banen te leiden. Denk hierbij aan software om dingen in te bewerken en Pdf’s te maken of aan een kwaliteitsmanagementsysteem. Laten we kijken welke software en systemen onmisbaar zijn bij bedrijven.

Een kwaliteitsmanagementsysteem

Een kwaliteitsmanagementsysteem is een geautomatiseerd systeem waarmee je de kwaliteit van de bedrijfsvoering kunt monitoren. Je kan hier bijvoorbeeld de kwaliteit van je diensten of producten, de kwaliteit van de service en de kwaliteit van de processen binnen het bedrijf mee monitoren. De impact van zo’n systeem is groot. Waar je eerder bij verschillende afdelingen informatie moet halen, kan je nu deze informatie binnen een paar muisklikken hebben. Deze informatie kun je dan gebruiken om verbeteringen binnen je organisatie door te voeren.

Het opzetten van een kwaliteitsmanagementsysteem kan om veel redenen een goed idee zijn. Bijvoorbeeld als je bedrijf veel klachten krijgt over de kwaliteit van je product of dienst. Misschien wil je kwaliteitscertificaat verkrijgen, dan kan een kwaliteitsmanagementsysteem je daarbij helpen. Door dit systeem krijg je ook beter inzicht op waar de problemen van het bedrijf zitten, maar ook zie je welke processen wel goed verlopen. Door deze monitoring kan je steeds verder bouwen aan de kwaliteit van je bedrijf aan de hand van feiten.

Een ERP-systeem

Een ERP-systeem is een geautomatiseerd systeem waarin alle gegevens van afdelingen worden opgeslagen in een centrale database. ERP staat voor Enterprise Resource Planning, je kunt er dus van alles in plannen wat te maken heeft met je bedrijf. Voor iedere branche zijn er andere punten die belangrijk zijn om in de gaten te houden binnen je bedrijfsvoering. Een aantal dingen die mogelijk zijn met een ERP-systeem, zijn van belang bij iedere bedrijfsvoering.

Een ERP-systeem slaat de informatie online op, zo is je bedrijf toekomstproof. Zoals eerder gezegd zijn er een aantal modules binnen een ERP-systeem die ieder bedrijf kan gebruiken. Zo is er een module documentenbeheer. Hierin kunnen alle documenten op structurele wijze opgeslagen en gewijzigd worden door de bevoegde medewerkers. Verder is er ook een module voor boekhouding. In deze module worden alle boekhoudkundige taken beheerd. Zo wordt er ondersteuning geboden bij het maken van facturen en checken of deze worden betaald.

Een kassasysteem

Een kassasysteem is een geautomatiseerd systeem waarin transacties, zoals de verkopen, binnen je bedrijf worden vastgelegd. Een goed functionerend kassasysteem is cruciaal binnen de horeca en retail branche. Dit is omdat een kassasysteem een hulpmiddel is die niet alleen de verkopen, omzet en winst bijhoudt maar ook een administratie hulpmiddel is. Binnen een kassasysteem is het ook mogelijk om je voorraad te beheren. Zo houdt je inzicht over de producten die je nog in huis hebt en welke je eventueel bij moet bestellen. De nieuwste kassasystemen staan ook in verbinding met sociale platformen. Zo kun je producten direct delen in je Facebook-winkel en Instagram-winkel.

Goede software en systemen zijn de fundering van je bedrijf. Zijn deze zaken goed geregeld, is het pas mogelijk om je te gaan richten op wat belangrijk is voor jouw bedrijf.