Je hebt een lange dag gehad en een grote werkinstructie moeten maken op het werk. Na zo een dag ben je toch wel toe aan wat ontspanning. De een gaat een uur flink sporten en de ander gaat bankhangen en staren naar de televisie. Iedereen van ons heeft een eigen manier om van stress en spanning af te komen, maar het is altijd goed om een aantal extra ontspanningsmethodes te hebben. In dit artikel ga ik jou een aantal ontspanningsmethodes geven waarmee je even helemaal kan ontspannen.

Verbeelden

Sluit je ogen, zoek even de rust op, let op je ademhaling en verbeeld dat je op een mooie en prettige plek bent. Het is niet erg waar je jezelf verbeeld, ook dit verschilt bij iedereen. Probeer deze visueel oefening iedere dag een paar minuten te doen en je zult al snel merken dat je echt tot rust komt. Uit onderzoek is gebleken dat er minder stresshormoon aangemaakt wordt wanneer je deze oefening uitvoert.

Schrijf alles van je af

Koop een dagboek en schrijf al je gevoelens en gedachtes op. Als je zelf schrijft hoef je alles niet mooier voor te spiegelen dan ze zijn. Alleen het schrijven werkt al ontzettend ontspannend. Schrijven is een goede uitlaatklep voor mensen. Daarnaast helpt het je om bepaalde situaties en gedachtes te ordenen, waardoor je zaken op een andere manier kan gaan bekijken.

Psychologen geven aan dat schrijven helpt bij het ontspannen. Je krijgt het gevoel dat je meer controle hebt over je emoties en hierdoor kun je ze beter reguleren. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat het bijhouden van een dagboek de symptomen van posttraumatische stressstoornissen en depressies kan verminderen.

Planten, planten, planten

Onderzoekers hebben een groep mensen een simpele taak gegeven om uit te voeren achter een computer. Dit deden ze eerst in een ruimte zonder planten en erna in een ruimte met planten. Al snel bleek dat de proefpersonen productiever waren (de taak werd sneller uitgevoerd), maar ze waren ook nog eens minder gestrest. Er werd namelijk een lagere bloeddruk gemeten.

Beweeg meer

Het bewegen van je lichaam is een van de beste manieren die stress tegen gaan. Over de reden waarom dit zo is zijn de meningen nog verdeeld. De een denkt dat het komt door endorfine die vrijkomt bij intensief bewegen. De ander denkt dat het komt door de noradrenaline die weer leidt tot minder stress. En er zijn mensen die denken dat beweging het lichaam dwingt om allerlei systemen goed te laten communiceren waardoor je minder stress ervaart.

Luister naar je favoriete muziek

Dit kan heel goed in combinatie met het bewegen. Doe je oortjes in met je favoriete muziek en ga bewegen. Onderzoek heeft aangetoond dat muziek het parasympathische zenuwstelsel beïnvloed. Laat dit dan net het onderdeel zijn van het autonome zenuwstelsel dat zorgt voor een toestand van rust en herstel.

Dit waren ze dan, de 5 beste manieren om te ontspannen. Probeer de verschillende manieren eens uit en zorg ervoor dat je genoeg rust hebt, want ook rust is belangrijk voor je mentale gezondheid.