Onze huid is onze buitenkant, het grootste orgaan van het menselijk lichaam en vooral een beschermende barrière tegen alle kwade invloeden die van buitenaf komen. Daarom is het verstandig om aardig voor deze huid te zijn en deze huid extra goed te verzorgen. Het is waarschijnlijk heel logisch, maar wanneer is huidverzorging nuttig? Hoe weet je of een product je geld waard is? Of welke verzorging je nodig hebt voor jouw huidtype? Dit grote aantal vragen heeft geleid tot een verminderde interesse in het onderwerp, en dat is jammer! Daarom geeft dit artikel je de informatie die je nodig hebt over hoe je je huid moet verzorgen.

Onze huidbarrière

Wanneer de huidbarrière gezond is, is de huid zacht, soepel en resistent genoeg om je te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Als deze huidbarrière wordt doorbroken, kan de huid echter ruw, rood, schilferig, ontstoken en jeuken. Je huid verliest ook meer water en droogt uit. Allerlei externe factoren kunnen de huidbarrière aantasten, waaronder blootstelling aan de zon (en dus blootstelling aan UV-licht), temperatuurveranderingen en misbruik van shampoos en huidproducten die irriterende ingrediënten bevatten. De sleutel is om te investeren in goede producten zoals van Clinique en producten te vermijden die alcohol of parfums bevatten.

Deze huidbarrières herstellen

Een goede huidverzorging kan beschadigde of ontstoken huidbarrières herstellen. Het verzorgen van een droge huid kan een groot verschil maken. Het herstellen van de gezondheid van de huidbarrière kan echter moeilijk zijn. Zo gaat de huidbarrière van eczeem altijd kapot, wat niet op te lossen is door het product te vervangen. Dit soort huidproblemen vereisen een speciale behandeling. Bovendien is het duidelijk dat er veel meer huidproblemen zijn en die allemaal op verschillende manieren moeten worden behandeld. Denk aan huidaandoeningen zoals psoriasis, handeczeem en parakeratose op de handen. Voor de meeste van deze huidproblemen zullen neutrale huidverzorgingsproducten echter de huidbarrière ondersteunen.

Huidveroudering

Je huid verandert voor de rest van je leven. Als kinderen hebben we nog steeds een zeer gevoelige huid die heftig en snel reageert op onze omgeving. Hierdoor is dit deel van de huid erg dun en kan het snel uitdrogen. In feite liggen de huidcellen niet zo dicht bij elkaar dat de huid gemakkelijk kan “openbarsten”. En naarmate we ouder worden, groeit ook onze huid. Vooral bij jonge volwassenen kunnen rimpels, acne en acne voorkomen. Dit huidverouderingsproces is natuurlijk. Het kan echter sneller zijn vanwege externe factoren. Blootstelling aan de zon en roken zijn twee belangrijke oorzaken van snelle huidveroudering. Ultraviolette stralen versnellen niet alleen huidveroudering, maar kunnen ook huidkanker veroorzaken. Daarom is het belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon.

Cosmeticaproducten

Als u cosmetica in Nederland koopt, mag u deze als ongevaarlijk beschouwen voor uw gezondheid. Er zijn echter enkele beperkingen. Veel producten beweren bijvoorbeeld “natuurlijk” of “dermatologisch getest” te zijn. Dit zijn marketing claims die vaak niet logisch zijn en het product niet goed is. Zo presteren natuurlijke stoffen in “natuurlijke huidverzorging” niet altijd beter dan algemeen aanvaarde synthetische producten. Bovendien zegt “Dermatologisch getest” niets over de effectiviteit of kwaliteit van het product. Veel oogcrèmes, maskers en andere crèmes beloven rimpels te voorkomen. Het is belangrijk om te onthouden dat deze uitspraken zelden waar zijn.