In Nederland zijn ongeveer 9 miljoen mensen bezig met gokken. Onder gokken verstaan we niet alleen wekelijks achter de fruitautomaten staan of regelmatig naar het casino gaan, maar ook meedoen aan een loterij of geld investeren in cryptocurrency of andere beleggingen.

Een klein deel van die gokkers is verslaafd aan gokken. Wat houdt een gokverslaving precies in en wat zijn de 5 onvermijdelijke risico’s van gokken? We zochten het voor je uit.

Verslaafd aan gokken: wat is dat precies?

Wanneer je gokverslaafd bent, ben je lichamelijk en geestelijk verslaafd aan de kick die je krijgt bij gokken. Mensen met een gokverslaving móeten gokken en hebben geen controle meer over zichzelf. Dat komt omdat er bij gokken een gelukshormoon vrijkomt waarmee het beloningscentrum in je hoofd wordt geprikkeld. Het grootste kenmerk van een verslaving is dat je eigenlijk niet wil gaan gokken, maar dat niets je kan tegenhouden om het toch te doen. 

Het is met name de spanning die ervoor zorgt dat je niet kunt stoppen en steeds weer opnieuw gaat beginnen. Bij een verslaving gaat het eigenlijk helemaal niet meer om de eventuele winst. Natuurlijk helpt het wel dat je het gevoel krijgt dat je een behoorlijk geldbedrag kunt winnen, maar het draait in the end allemaal om die geluksstofjes waardoor je je heel even beter voelt. Uiteindelijk moet je alleen maar meer gokken om dat gevoel te kunnen ervaren. In dat stadium ben je verslaafd.

Risico 1: je krijgt geldproblemen

Helaas is een gokverslaving niet geheel zonder risico’s. Zolang je geen hulp zoekt bij een verslavingsinstelling zoals Hervitas krijg je te maken met verschillende problemen. Zo is de kans op geldproblemen erg groot, omdat je constant door wil blijven spelen; zelfs wanneer het geld op is. Gokverslaafden lenen regelmatig geld om toch te kunnen blijven gokken, wat ervoor zorgt dat ze diverse schulden opbouwen bij verschillende mensen om zich heen. Zolang ze blijven gokken, zullen deze financiële problemen alleen maar erger worden.

Risico 2: mentale problemen door gokken

Ook wanneer het geld op is, blijft de drang om te gokken groot. Wanneer je heel graag wil spelen, maar je geen geld meer hebt leidt dit tot stress- en sombere gevoelens. Je voelt je down en energieloos omdat de kans dat je binnenkort kunt gokken klein is. Veel gokkers kampen al met een negatief zelfbeeld, maar dit beeld wordt alleen maar nog slechter wanneer ze niet kunnen gokken. Ook agressief gedrag en achterdochtigheid spelen een grote rol in issues met je geestelijke gezondheid door gokken. Mentale problemen zijn dus een groot risico van gokken.

Risico 3: geen contact meer met familie en vrienden

Mensen die verslaafd zijn aan gokken raken de connectie met de realiteit een beetje kwijt. Ze verwaarlozen hun familie en vrienden, omdat ze zich alleen maar bezighouden met gokken. Afspraken worden niet nagekomen, geld wordt niet terugbetaald en dierbaren worden regelmatig afgesnauwd. Dat zorgt ervoor dat de banden met familie en vrienden verslechteren en op een gegeven moment zelfs verbroken worden. Niet iedereen kan het geduld houden om met een gokverslaafde te leven, waardoor ze liever geen contact meer met de verslaafde hebben.

Risico 4: baan verliezen door gokverslaving

Een verminderd tot slecht sociaal contact met de mensen en de wereld om je heen zorgt er ook voor dat een gokverslaafde geen interesse, tijd en energie kan opbrengen om aan het werk te gaan. Ook al verschijn je wel op je werk om geld te verdienen voor het gokken; de kans is groot dat je er niet met je hoofd bij bent en dat je geen interesse toont in wat je moet doen en de mensen waarmee je werkt. Dat is gevaarlijk, want hierdoor kun je je baan verliezen. Een baan hebben is niet alleen belangrijk om jezelf te onderhouden, maar ook om sociaal contact te behouden.

Risico 5: lichamelijke klachten door gokken

Tot slot moet je weten dat gokken lichamelijk gezien je ook niet in de koude kleren gaat zitten. De lichamelijke klachten hebben indirect te maken met de mentale klachten en hoe je je voelt als je wel of niet kunt gokken. Door bijvoorbeeld geldproblemen en sociale issues door het gokken kun je mentaal in de put gaan zitten. Je slaapt slecht, je hebt geen zin om te eten en je onderneemt weinig. Dat heeft invloed op je lichaam. Te weinig slaap zorgt bijvoorbeeld voor hoofdpijn en concentratieproblemen en niet of slecht eten heeft invloed op je immuunsysteem. Verslaafd aan gokken heeft dus veel meer risico’s dan je vooraf misschien gedacht had.