In de huidige tijd denken mensen steeds meer na over duurzaam leven. Ondanks dat je het zo vaak ziet, vinden veel mensen het nog steeds lastig om een start te maken aan een duurzaam leven, meestal weten ze niet waar ze precies van start mee moeten gaan. Om eventueel jou en andere te helpen hebben wij in dit artikel beschreven hoe je kunt beginnen en een duurzaam leven kunt onderhouden.

Zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen is een vrij grote investering om mee te beginnen, maar wel een van de beste. Voordat je dit gaat overwegen is het slim om eerst te kijken naar je budget en hoe lang je in de nog in de woning wil blijven. Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee en je doet er tegenwoordig ongeveer 7 jaar over om ze terug te verdienen. De terugverdientijd zal de komende jaren echter steeds meer oplopen.

Met de fiets naar het werk

Begin je liever met een iets kleinere stap, dan kun je ervoor kiezen om duurzaam te gaan reizen naar je werk. Neem bijvoorbeeld het openbaar vervoer, of ga met de fiets. Ben je geen fan van de “normale” fiets, dan zijn er nog genoeg andere opties beschikbaar. Eén voorbeeld hiervan zijn de speed pedelecs. De beste speed pedelecs hebben verschillende voordelen. Zo kom je snel, voordelig en met 45 kilometer per uur op je werk zonder voor een uitstoot van fijnstof of Co2 te zorgen.

Wees bewust van wat je koopt

De grootste impact op het milieu is onzichtbaar en wordt veroorzaakt door alles wat we inkopen. In het westerse gedeelte van de wereld consumeren de landen veel en snel en dit kost extra veel materiaal aan de andere kant van de wereld. Probeer minder te consumeren door alleen te kopen wat je nodig hebt en je bewust te zijn van waar bedrijven producten maken. Zie je dat de producten uit Azië komen, bedenk je dan nogmaals over je keuze in leverancier en of er echt geen andere optie is.

Voorkom voedselverspilling

Een reden om voedselverspilling zoveel als mogelijk te voorkomen is de 34,3 kilo eten die elke Nederlander gemiddeld per jaar weggooit. Deze verspilling is erg zonde van al het water, energieverbruik en Co2 uitstoot die komt kijken bij het telen van het voedsel. Zorg er daarom voor dat je met een boodschappenlijstje naar de supermarkt gaat en alleen koopt wat je echt nodig hebt. Houd je restjes over na het koken? Vries deze dan in voor een volgende keer.

Bespaar energie

Een manier om jouw ecologische footprint te verkleinen is het verminderen van het energieverbruik binnenshuis. Hieronder staat een lijstje met de meest makkelijke manieren om dit te doen;

          Trek stekkers uit de stopcontacten van apparaten die niet gebruikt worden, dit voorkomt sluipverbruik.

          Zorg ervoor dat je energiezuinige apparaten koopt met het label A+++.

          Is het warmer weer? Droog je kleding dan aan een droogrek in plaats van in de droger.

          Zet niet zomaar de airconditioning aan als je hetzelfde kunt bereiken met het openzetten van de ramen.

Kortom; er zijn voldoende manieren om een duurzamer leven te leiden, van energie besparen tot de beste speed pedelecs. Dit is enkel een kleine greep uit het grote totaal.