Op papier is afvallen simpel. Op het moment dat je meer calorieën verbrandt dan je binnen krijgt, verlies je gewicht. Jammer genoeg is dat natuurlijk niet hoe het voor (iedereen) werkt. Veel minder gaan eten, met de gedachten om dan gewicht te verliezen zal niet werken. Wel wilt 31% van de Nederlanders het liefst afvallen door te diëten of minder te eten. Daarnaast zou 50% dat willen door middel van meer te gaan sporten. Maar wat allemaal het beste werkt komt voorbij in dit artikel.

Duidelijk en haalbaar

Dit is het allerbelangrijkste tijdens het gevecht tegen de kilo’s. Zorg dat je altijd vertrouwen hebt in het proces. Als je elke dag zes blikjes Cola drinkt, en dan uit het niets wilt afbouwen naar nul dan zal dat niet gaan werken. Stel daarom voor jezelf doelen, die ook haalbaar zijn. Misschien zijn die doelen in het begin te makkelijk. Maar dan zul je na het behalen ervan wel meer motivatie zien te vinden. Waardoor je daarna de grote stappen kunt zetten. En schrijf die doelen ook op. Zorg er desnoods voor dat je alle doelen op de koelkast staan geplakt. Hierdoor zal je er altijd bewust mee bezig zijn. En zal het een extra steuntje in de rug zijn, op de moeilijke momenten. Het is overigens heel normaal om tijdens het afvallen ook een mindere periode te hebben. Dat hoeft geen reden voor paniek te zijn.

Beweging

Tijdens het afvallen is naast het letten op je voeding ook belangrijk om te zorgen voor voldoende beweging. Letterlijk én figuurlijk telt elk klein stapje. Je hoeft hierbij natuurlijk niet elke dag uren in de sportschool te staan. Denk bijvoorbeeld al aan de kleine dingetjes zoals het stoppen met e-mails sturen, op het moment dat je ook langs kunt gaan bij die collega. Ook het nemen van de fiets naar werk zal al zorgen voor een groot verschil. Zorg ook hier wel voor een haalbaar doel. Alles binnen je eigen tijd en mogelijkheden

Voeding

Logischerwijs is dit de basis van het verliezen van je gewicht. Je kunt nog zoveel uren in de sportschool staan, maar als je vlak daarvoor ongezond gegeten hebt zal het niet werken. En zoals eerder gezegd. Je moet niet per direct je gehele eetschema gaan omgooien. Doe alles in stapjes, dat is heel belangrijk. Begin als stap één om je eten op een kleiner bord te leggen. Hierdoor heb je precies dezelfde portie maar lijkt het veel meer. Daardoor zullen je hersenen denken dat je meer gegeten hebt, en zul je sneller vol zitten.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn een zeer belangrijke energie bron voor je lichaam. Het probleem hiervan is dat het snel is uitgewerkt. Hierdoor zul je ook sneller honger ervan krijgen, waardoor je meer gaat eten. Daarentegen zijn zogenoemde snelle koolhydraten tijdens het sporten wel erg handig, omdat je veel energie zult verbruiken tijdens die inspanning. Maar let over het algemeen erop dat je minder brood, pasta, rijst en vooral suiker eet.

Eiwitten

Naast koolhydraten zijn eiwitten ook een belangrijke vorm van energie voor je lichaam. In tegenstelling tot de koolhydraten blijven eiwitten wel langer in je lichaam. Dat komt omdat het op een andere manier verteerd wordt. Daarnaast zijn eiwitten ook belangrijk voor de opbouw van je spieren. Tijdens het afvallen is dit dé bron van energie voor je lichaam.

Eiwitten zijn onder andere: vlees zoals rund, kip en gevogelte, eieren, yoghurt, vis, schelp- en schaaldieren, pitten, zaden, noten, bonen, en groenten.

Vetten

Klinkt misschien gek, aangezien vetten een slechte naam hebben. Maar ook vetten zijn een goede bron van energie voor het lichaam. Onder andere omega 3-vetten zijn erg gezond. Die krijg je vooral binnen tijdens het eten van (vette) vis. Dit heeft dezelfde werking zoals eiwitten. Het zorgt namelijk voor energie én het geeft je voor langere tijd – in tegenstelling tot koolhydraten – een verzadigd gevoel. Verder zorgen omega 3-vetten ook voor een verlaagd risico op hart- en vaatziekten en op een verhoogd concentratievermogen.

Mocht je omega 3-vetten willen binnen krijgen door middel van vis dan moet je voornamelijk zalm, makreel, haring, forel en ansjovis eten.

Fruit

Het is ontzettend gezond, dat weet iedereen. Alleen zit in fruit wel een redelijk hoog suiker gehalte. Zorg er daarom voor dat je niet teveel fruit eet. Bananen, druiven, ananas en mango bevatten bijvoorbeeld veel suiker en koolhydraten. Probeer die daarom te vermijden. Fruit zoals, frambozen, aardbeien, perzik en watermeloenen zijn daarentegen perfect tijdens het afvallen.

Drinken

Probeer tijdens het afvallen volledig te stoppen met het drinken van frisdrank en vruchtendranken. Eigenlijk is het drinken van water de beste optie. Daarbij zou je overigens ook thee en koffie kunnen drinken. Doe dat wel zonder suiker. Melk is ook perfect voor de afwisseling. Het bevat namelijk veel vitamine D en calcium. Dat zijn twee belangrijke mineralen om te zorgen voor een gezond voedingspatroon.

Bijhouden

Zorg dat je altijd weet wat je eet. Noteer dat dus ook goed voor jezelf. Hier bestaan verschillende programma’s voor. Hierdoor zal het uiteindelijk makkelijker worden om je voedingspatroon aan te passen. Let hierbij er wel op dat je niet obsessief gaat letten op onder andere de calorieën. Soms moet je het ook een beetje los laten, om het langer vol te kunnen houden.

Extra hulp

Het is absoluut geen ramp op het moment dat het afvallen niet gaat op de manier zoals je zelf wilt. Daarom kun je te allen tijden aankloppen bij het voedingsadvies uit Rotterdam. Hun zullen samen met je gaan zoeken naar de beste oplossing!