Soms is het moeilijk om te schatten welk soort afval nou op welke manier weggegooid moet worden. Men gebruikt namelijk een grote variatie in producten wat dus ook allemaal ander afval is/wordt. Wil jij in het vervolg weten waar je afval hoort? Graag vertellen wij jou in deze blog wat meer over 10 soorten afval.

KCA

KCA, wat staat voor Klein chemisch afval, is afval dat bestaat uit producten schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Dit afval kan meestal ook nog gebruikt worden wanneer dit recyclet wordt. Je kunt chemisch afval herkennen aan een specifiek symbool op de verpakking, je zult het vast wel kennen: een afvalcontainer met een kruis erdoorheen. Voorbeelden van dit afval zijn batterijen, spaarlampen, bestrijdingsmiddelen, medicijnen, accu’s en benzine.

Wit- en bruingoed

Wit-en bruingoed wordt ook wel E-waste genoemd. Dit zijn elektrische producten die je niet zomaar bij het afval kunt gooien. Dan hebben we het vooral over tv’s, koelkasten, ovens of andere (kleine) elektrische apparaten. Deze producten kun je zelf wegbrengen of laten ophalen.

Papier en karton

Papier en karton afval, dit klinkt eigenlijk al logisch, maar bij papier en karton is het de bedoeling dat je alleen maar afval hebt dat gemaakt is van papier en karton. Dit afval wordt regelmatig opgehaald en het is dus belangrijk dat je dit goed gescheiden hebt. Voorbeelden van dit afval zijn eierdozen, cadeaupapier, kranten, kartonnen verpakkingen, kartonnen dozen, tijdschriften.

GFT-afval

GTF-afval, oftewel Groente, fruit- en tuinafval en etensresten, worden door de gemeente op een duurzame manier verwerkt. Dit afval wordt regelmatig opgehaald. Voor dit afval heb je een container, dit waarschijnlijk je groene container zijn. Dit afval hoort zonder zak in de container te zitten. Voorbeelden van dit afval zijn groente- en fruitresten en schillen, ei, vis en vlees, planten, kleine takken, snacks en zuivelproducten.

Verbouwingsafval

Dit soort afval creëer je eigenlijk alleen maar als je iets verbouwd hebt. Mocht jij bijvoorbeeld de keuken aan het verbouwen zijn, dan kan de grond, steen, glas en ander afval in een speciale container. Deze container kun je zelf huren, bijvoorbeeld bij Grofvuil Haarlem. Een afvalcontainer bij Grofvuil Haarlem is snel gepiept, dan kun jij na verbouwen je afval kwijt. 

Restafval

Dit afval hoort eigenlijk nergens bij, daarom dat het ‘rest’ afval genoemd wordt. Dit afval kan niet bij het plastic, niet bij karton en ook niet bij GFT-afval. Dit afval wordt meestal in grijze containers gegooid. Restafval kan het milieu schaden, daarom is het wel belangrijk om dit te scheiden. Voorbeelden van dit afval zijn cosmetica, mondkapjes, folie, luiers, lijm en lege spuitbussen.

Textiel

Als je genoeg hebt van bepaalde kleding of schoenen en je kunt dit niet meer verkopen, kun je dit naar de textielcontainer brengen. Er zijn ook containers waar kleding in gegooid wordt voor de arme te steunen. Voorbeelden van dit afval zijn kleding, lakens, dekbedden, gordijnen, tassen en schoeisel.