Er zijn heel veel opvoedtips, die allemaal hun eigen voor- en nadeel hebben. Een belangrijk item is natuurlijk dat ieder kind anders is. Het heeft dus geen zin om alle tips te gebruiken, als je weet dat dit bij jouw kind een totaal averechts effect zal hebben. Maar, mocht je weten of er nog handige dingen zijn om mee te nemen in je arsenaal, dan zijn hier speciaal voor jou de 10 beste opvoedtips.

Wees consequent

Zeker bij kleine kinderen is duidelijkheid heel belangrijk. Als je in een kinderopvang werken wil, is dit ook een belangrijke tip. Nee is nee en ja is ja. Het is wonderbaarlijk hoe moeilijk dit is, als je ook andere dingen aan je hoofd hebt en je kind voor de vijfde keer om een snoepje vraagt. Het is verleidelijk om ergens maar snel vanaf te willen zijn. Uitgezonderd enkele kinderen, is het een kwestie van volhouden.

Wees niet rigide

Dat gezegd hebbende over consequent zijn, is het belangrijk om dit niet te rigide toe te passen. Zeker oudere kinderen willen ook een ‘waarom beantwoord krijgen’ en soms mag je een uitzondering maken. Als je in principe bijvoorbeeld elke dag maximaal 1 snoepje per dag aan je kind geeft, gaat er heus niemand dood als je kind voor 1 keer 2 snoepjes eet.

Laat anderen maar lullen

Soms is het fijn om advies te krijgen, zelfs ongevraagd advies. Onthoudt echter ook dat iedereen eigenlijk maar wat doet. Iedereen vult de opvoeding anders in. Dus je hoeft heus niet elk advies te gebruiken.

Wees niet perfect

Deze is vooral voor jezelf. Je hoeft niet de perfecte ouder te zijn. Het is niet erg als het niet helemaal goed gaat. Er zitten hier natuurlijk wel grenzen aan. Maar, voor een kind kan het ook leerzaam zijn om te zien dat een ouder, ook maar gewoon een mens is.

Wees vooral liefdevol

Een goede band is de basis. Als je werkt vanuit het voorkomen van ongewenst gedrag, heb je eigenlijk de verkeerde basis. De basis is namelijk verbinding hebben met elkaar. Alleen dan kun je echt contact maken en anders zal voorkomen van ongewenst gedrag vaak alleen maar een ontzettende strijd zijn.

Neem tijd voor jezelf

Bij het opvoeden ben je vooral aan het zorgen voor je kind, maar voor jezelf zorgen is ook belangrijk. Tijd voor jezelf is daarbij essentieel en verre van egoïstisch. Als je genoeg tijd voor jezelf neemt, dan heb je de batterij ook weer voor de opvoeding opgeladen.

De laatste 4 tips

Naast bovenstaande tips zijn hier tenslotte nog 4 tips die je mogelijk helpen:

  •         Wees niet te hard voor jezelf, een ouder doet het beste wat lukt binnen het eigen vermogen.
  •         Maak het vooral ook gezellig en gooi er wat humor in, dat geeft lucht.
  •         Heb aandacht voor het kind zeker op de cruciale momenten, de was blijft heus wel liggen.
  •         Geniet ervan en werk vanuit de goede eigenschappen van een kind.