Literatuur top 10

Een goed boek kan altijd wel van pas komen. Of je nou een avondje vrij bent of een lange reis voor de boeg hebt. hier vind u de literatuur boeken top 10.

Laatste update 26 april 2023

 • Beste keuze

  Sapiens

  Meer informatie
  Samenvatting

  Een heel interessant boek voor degenen met belangstelling voor de geschiedenis van de mensheid. In Sapiens wordt er namelijk op een heel boeiende wijze verteld waar het allemaal begon en hoe de mensheid zich door de jaren heen heeft opgewerkt naar de situatie waarin wij ons dus nu bevinden.

  Voordelen

  Het gaat over de geschiedenis van de mensheid

  Ideaal voor leergierige mensen

  Nadelen

  Het is best dik

 • Beste prijsklasse

  Milk and Honey

  Meer informatie
  Samenvatting

  Milk and Honey gaat over de een viertal verhalen die vooral aangrijpend zullen zijn voor vrouwen. In elk deel wordt er namelijk verteld over de emoties en verschillende moeilijke momenten die er in het leven van een vrouw kunnen zijn.

  Voordelen

  Een leuk en leerzaam literatuur boek

  Meerdere verhalen

  Nadelen

  Misschien niet interessant voor mannen

 • Favoriete keuze

  Het einde van de eenzaamheid

  Meer informatie
  Samenvatting

  Dit boek handelt over het ingrijpend verhaal van een jonge Jules Moreau welke in het ziekenhuis belandt na een ernstig motorongeluk. Door dit ongeluk worden echter ook nog de pijnlijke herinneringen uit zijn verleden naar boven gehaald.

  Voordelen

  Een ingrijpend verhaal

  Emotioneel

  Nadelen

  Het is een treurig verhaal

Literatuur boeken top 10

Wat de beste literatuur boeken zijn? Bekijk dan eens onze literatuur boeken top 10. Het beste literatuur boek is dus zo gevonden. Binnen de literatuur is er een eindeloze keuze aan boeken die nog eens een keer continu wordt aangevuld met nieuwe publicaties. Echter zijn er boeken welke uitschieten boven de rest en die op een heel eigen wijze de lezer weten te boeien. Het gaat in deze vaker ook om klassiekers waar het verhaal blijft boeien, maar ook om literatuur boeken die met feiten over de geschiedenis op tafel komen en waar de lezer zeker zijn of haar kennis behoorlijk mee kan uitbreiden. Deze literatuurboeken vragen zeker wel de nodige concentratie van de lezer om het verhaal goed te kunnen begrijpen. Maar dat is toch ook het geheim van een goed boek? Je concentreren in de inhoud en voor een moment echt alles om je heen vergeten. Dit is één van de voordelen, wanneer je kies voor het beste literatuur boek. Literatuur boeken kopen? Bekijk dan eens onze top 10 hieronder.

Door de uitgekozen collectie even na te gaan zal je merken dat de keuze er heel ruim is. Ook is het altijd beter om meerdere boeken te nemen om zo ook altijd, afhankelijk van je stemming, een boek bij de hand te hebben waar jij je even in kan vinden en alles om jou heen kan vergeten. Lees verder om te zien welke top 10 boeken u kunt kopen. Je vind hier onder andere de beste Nederlandse literatuur.

Literatuur Top 10

Naam boekgenreauteuraantal pagina'sMeer informatie
sapiensLiteraire non-fictieYuval Noah Harari461
milk-and-honeyPoezieRupi Kaur204
het-einde-van-de-eenzaamheidLiterair romanBenedict Wells304
nazomerLiterair romanEsther Verhoef427
pogingen-iets-van-het-leven-te-makenLiterair romanHendrik Groen328
gelukkig-hebben-we-de-foto-s-nogLiterair non-fictieMarcel Langedijk168
in-stille-nachtenPoezieTill Lindeman160
homo-deusLiteraire non-fictieYuval Noah Harari444
1984Literair romanGeorge Orwell336
de-tolk-van-javaLiterair romanAlfred Birney544
 • 1. Sapiens

  Meer informatie

  Een heel interessant boek voor degenen met belangstelling voor de geschiedenis van de mensheid. In Sapiens wordt er namelijk op een heel boeiende wijze verteld waar het allemaal begon en hoe de mensheid zich door de jaren heen heeft opgewerkt naar de situatie waarin wij ons dus nu bevinden. Misschien wel het beste literatuur boek voor jou.

  Alle ontwikkelingen die de mens heeft doorgemaakt vanaf zijn primitief bestaan ergens in Afrika tot aan de felle concurrentiestrijd die hij heeft moeten voeren met andere soortgenoten worden door de auteur, Yuval Noah Harari, op een heel aparte wijze verwoord. Betere literatuur boeken zijn er bijna niet.

  De geleidelijke ontwikkeling tot de bekende Homo Sapiens ging niet bepaald van een leien dakje en worden ook de problemen die overwonnen moesten worden duidelijk belicht. Het geheel is goed te volgen omdat het boek verdeeld is in delen die elk een apart hoofdstuk van de menselijke geschiedenis behandelen. Zo bouwt het verhaal op een heel prettige manier op en is het voor een ieder heel prettig om te lezen. Dat lezen houdt je zeker wel een tijdje bezig omdat het boek maar liefst 461 pagina’s telt.

  Na het lezen van het boek zal je zeker heel wat meer kennis hebben over de geschiedenis van de mensheid en draagt het zeker ook bij aan het verruimen van je algemene kennis. Een echte aanrader dus voor degenen die altijd wel leergierig zijn.

  Voordelen

  Het gaat over de geschiedenis van de mensheid

  Ideaal voor leergierige mensen

  Nadelen

  Het is best dik

  Verkrijgbaar bij:
 • 2. Milk and Honey

  Meer informatie

  Milk and Honey gaat over de een viertal verhalen die vooral aangrijpend zullen zijn voor vrouwen. In elk deel wordt er namelijk verteld over de emoties en verschillende moeilijke momenten die er in het leven van een vrouw kunnen zijn. Echter worden ook de leuke momenten belicht en is het steeds duidelijk dat er uit elke moeilijke situatie wel iets positiefs te halen valt.

  Bij het schrijven van Milk and Honey heeft de schrijfster Rupi Kaur ook heel veel gebruik gemaakt van haar persoonlijke ervaringen en is elk verhaal dus een weerspiegeling van waar gebeurde belevenissen. Dit zorgt er ook voor dat heel wat lezers zichzelf direct in het verhaal zullen herkennen. Een leuk en leerzaam literatuur boek.

  Milk and Honey mag dan wel vanuit de optiek van een vrouw geschreven zijn, maar betekent dit geenszins dat het boek niet door mannen gelezen mag worden. Door het boek door te nemen worden dat juist beter bekend met de denkwijze van een vrouw en kan het zeker ertoe bijdragen om de emoties die door een vrouw gaan in bepaalde situaties beter te kunnen begrijpen. Dit literatuur boek bestellen? Bekijk dan eens de prijzen en aanbieders.

  Voordelen

  Een leuk en leerzaam literatuur boek

  Meerdere verhalen

  Nadelen

  Misschien niet interessant voor mannen

  Verkrijgbaar bij:
 • 3. Het einde van de eenzaamheid

  Meer informatie

  Dit boek handelt over het ingrijpend verhaal van een jonge Jules Moreau welke in het ziekenhuis belandt na een ernstig motorongeluk. Door dit ongeluk worden echter ook nog de pijnlijke herinneringen uit zijn verleden naar boven gehaald. Op jonge leeftijd verloor hij namelijk zijn ouders en ziet hij zijn leven drastisch veranderen samen met zijn broer Marty en zus Liz. Deze traumatische ervaring zorgt er ook voor dat ze allemaal langzaam uit elkaar beginnen te groeien. Waar Jules bekend stond om zijn zelfbewustheid, raakt hij die langzamerhand kwijt en trekt hij zich steeds meer terug in zijn eigen wereld. Gelukkig vindt hij nog wat troost bij Alva met wie hij een hechte band weet op te bouwen.

  Wanneer ze elkaar na jaren weer tegenkomen lijkt het er even op dat ze weer hun relatie kunnen oppakken. Helaas komt het verleden weer steeds naar boven. Een treurig verhaal, waarbij emoties een belangrijk rol spelen. Dit is ook gelijk de reden waarom dit boek thuishoort in deze beste literatuur boeken top 10.

  Deze roman is heel aangrijpend en handelt over de trauma’s waar mensen soms door heen moeten gaan en hoe ze er alles aan doen om toch weer een normaal leven te kunnen leiden. Het verhaal is heel emotioneel en zullen sommigen dit ook als minder prettig ervaren.

  Voordelen

  Een ingrijpend verhaal

  Emotioneel

  Nadelen

  Het is een treurig verhaal

  Verkrijgbaar bij:
 • 4. Nazomer

  Meer informatie

  Een heel aangrijpend verhaal waaruit het des te meer blijkt dat het lang niet alles goud is wat blinkt. Het leven van de succesvolle modeontwerpster Vivian D lijkt namelijk niet meer stuk te krijgen zijn. Ze staat namelijk op het hoogtepunt van haar carrière en wordt ze overal op handen gedragen. Niets kan haar verdere loopbaan nu in de weg staan. Of toch wel?

  Ze krijgt namelijk plotseling wat schokkend nieuws te horen en brengt dit alles weer bepaalde gebeurtenissen naar boven die zich in haar jeugdjaren hebben voorgedaan.

  Het verhaal geeft heel mooi weer dat het verleden je altijd wel zal achtervolgen en een mogelijk struikelblok kan zijn voor de toekomst. Dit literatuur boek is gewoon online te bestellen, en misschien wel het best literatuur boek voor jou.

  Het verhaal is heel eenvoudig geschreven en kunnen ook wat jongere lezers zich goed herkennen in de vele problemen waarmee de hoofdfiguur te kampen krijgt. Met 427 pagina’s ben je er ook wel een tijdje mee bezig en brengen de avonturen van Vivian je van een volksbuurt in de jaren zeventig naar een atelier in Amsterdam in de tachtiger jaren. Maar het zijn vooral de gebeurtenissen waarmee ze nu kampt die ervoor zorgen dat ze voor moeilijke besluiten komt te staan.

  Voordelen

  Een inspirerend verhaal

  Voor zowel mannen als vrouwen

  Nadelen

  Best een dik boek

  Verkrijgbaar bij:
 • 5. Pogingen iets van het leven te maken

  Meer informatie

  Naarmate we ouder worden veranderd natuurlijk ook de kijk die we op het leven hebben. Deze wordt ook nog sterk beïnvloedt door onze gezondheid en zal het voor velen wel duidelijk zijn dat op je oude dag heel wat activiteiten niet meer zo makkelijk zullen zijn als je gewend was in je jonge jaren. In Pogingen iets van het leven te maken geeft de oude Hendrik Groen het echter niet zo gemakkelijk op en gaat hij tot het uiterste om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Een leuk literatuur boek voor de gevorderde lezer, en zeker een aanrader. Bekijk ook onze andere literatuur boeken in deze top 10.

  Alle wilskracht die hij tentoonstelt wordt echter door zijn steeds verslechterende gezondheid te niet gedaan. Het verhaal is heel aangrijpend en geeft op een prachtige wijze weer wat het ouder worden met een mens kan doen. In het boek wordt een jaar lang het leven van Hendrik gevolgd waarbij alle hoogte -en laagtepunten worden belicht. Het einde van het verhaal is misschien wel het meest aangrijpende, maar is het altijd duidelijk dat met een flinke dosis optimisme en humor er altijd veel uit het leven te halen valt.

  Het boek is vooral een aanrader voor degenen die in de zorg elke geconfronteerd raken met bejaarden en geeft ook een kijk op de manier waarop zij de wereld om hun heen zien.

  Voordelen

  Voor de gevorderde lezer

  Nadelen

  Bets een emotioneel boek

  Verkrijgbaar bij:
 • 6. Gelukkig hebben we de foto’s nog

  Meer informatie

  Een heel ingrijpend en waar gebeurd verhaal van een chronisch verslaafde alcoholist die besluit door middel van euthanasie een eind aan zijn leven te maken. Het besluit staat al vast en heeft hij al goedkeuring weten te verkrijgen om op zo een manier afscheid te mogen nemen van het leven. Wat het verhaal echter zo uniek maakt is dat het geheel beschreven wordt door zijn broer die het alles met lede ogen moet aanzien en tevergeefs probeert zijn broer van gedachten te laten veranderen.

  Zijn alcoholverslaving die geen zicht biedt op enige verandering en het feit dat hij geen normaal leven kan leiden wanneer hij nuchter is laten hem echter niet van zijn doel wijken.

  Na de dood van zijn broer zijn er alleen maar de foto’s nog over en bieden die enige mate van troost. Het boek is heel emotioneel geschreven en zorgt ervoor dat jij als lezer er helemaal bijgetrokken raakt temeer het gaat om een waargebeurd verhaal. Ook de dieper liggende betekenis van het goed kunnen doorhebben van iemand die je echt liefhebt komt zo naar voren. Dit literatuur boek kopen? Bekijk hier de prijzen.

  Voordelen

  Het gaat over alcoholverslaving

  Nadelen

  Een treurig verhaal

  Verkrijgbaar bij:
 • 7. In stille nachten

  Meer informatie

  Deze publicatie bevat geen verhaal, maar is een verzameling aan gedichten welke door de bekende zanger Till Lindemann van de wereldbekende band Rammstein. Omdat hij niet bepaald ervaring heeft met het schrijven van gedichten komen die in het begin wat onbegrijpelijk over. Naarmate je echter meer van ze leest wordt het wel duidelijk dat er hier sprake is van een heel aparte stijl waarbij de schrijver heel diepgaand zijn emoties uit. Zaken als verdriet, eenzaamheid en pijn zijn er in de gedichten terug te vinden. Alle gedichten zijn trouwens geschreven in ik-vorm wat elk gedicht ook weer heel bijzonder maakt. Literatuur boeken zijn zeer gewild, de beste literatuur boeken vind je in deze review.

  In stille nachten worden de echte liefhebbers van gedichten op een heel aparte wijze verrast door deze heel aangrijpende gedichten. Dit maakt het lezen van deze gedichtenbundel tot een heel aparte ervaring en zal je zeker na het lezen ervan ook weer een andere kijk hebben op het leven van Till Lindeman.

  Dit zorgt er soms wel voor dat de gedichten wat onbegrijpelijk overkomen. Voor de rest is deze gedichtenbundel wel heel apart, vooral als gekeken wordt naar de auteur en de aparte stijl die gehanteerd is.

  Voordelen

  Een verzameling aan gedichten

  Geschreven door de bekende zanger Till Lindemann

  Nadelen

  De gedichten kunnen wat onbegrijpelijk overkomen

  Verkrijgbaar bij:
 • 8. Homo Deus

  Meer informatie

  De moderne mens is het product van vele tienduizenden jaren evolutie en is het voor velen soms niet duidelijk hoe moeilijk de mens het in die periode heeft gehad. We hebben het namelijk als mens nooit gemakkelijk gehad en moesten de concurrentie aan met andere soorten, vele natuurrampen overleven en natuurlijk daarnaast ook nog de kans zien om onze hersens te zien ontwikkelen. Yuval Noah Harari is van huis uit filosoof en geschiedenisschrijver en weet dus als geen ander om onze onstuimige geschiedenis op de juiste manier te verwoorden. In Homo Deus worden alle aspecten belicht die ervoor hebben gezorgd dat de huidige maatschappij er zo uitziet en wordt het eveneens duidelijk dat de mens over een bijzondere grote veerkracht bezit om problemen te kunnen overwinnen.

  Het boek kan dus worden gezien als een naslagwerk voor de geschiedenis van de mens en is het heel leerrijk. De schrijfstijl zorgt er ook voor dat het verhaal niet saai overkomt en steeds blijft boeien. Zo heb je het heel boek binnen de kortste keren af, ondanks het maar liefst 444 pagina’s telt. Een leerzaam literatuur boek. Dit boek bestellen? Bekijk de prijzen en bestel deze voordelig online.

  Voordelen

  Ideaal voor geschiedenis liefhebbers

  Een leerzaam literatuur boek

  Nadelen

  Best een dik boek

  Verkrijgbaar bij:
 • 9. 1984

  Meer informatie

  Wie heeft nou niet gehoord van George Orwell? Deze schrijver is misschien het meest bekend van het boek War of the Worlds, maar zijn er ook andere publicaties waarin hij zijn aparte manier van verhaalvoering tot uiting brengt. Het verhaal in 1984 gaat over een futuristische toekomst (let wel dat het verhaal in 1949 uitkwam) waarin de samenleving elke vorm van vrijheid heeft verloren en alle bewegingen gade worden geslagen. De bestuurders gaan zelfs zo ver dat de gedachten van mensen worden afgelezen en dat personen die durven te denken in onafhankelijke termen direct worden opgepakt. Speciaal voor zulke personen is er een speciale “kamer 101” gereserveerd waarin ze de meest gruwelijke geestelijke folteringen moeten ondergaan.

  De sleutelfiguren in het verhaal, Winston Smith en Julia, ontdekken dat het leven meer biedt dan de strenge totalitaire wereld waarin ze nu leven. Samen bekijken ze alle opties die er zijn om toch een vrij leven te kunnen hebben en worden ze ook nog aangetrokken

  1984 is een thriller geschreven in een tijdperk waar men een heel ander beeld had van de toekomst. Het mag echter wel gezegd worden dat de visie van George Orwell misschien toch niet zo ver van de werkelijkheid ligt? Een spannend en meeslepend verhaal, waardoor dit literatuur boek een plekje heeft gekregen in onze top 10. Een literatuur boek kopen hoeft niet lastig te zijn, vergelijk de aanbieder hieronder.

  Voordelen

  Een bekend boek

  Geschreven door George Orwell

  Nadelen

  Geen

  Verkrijgbaar bij:
 • 10. De tolk van Java

  Meer informatie

  Een prachtigere verwoording van de woelige jaren voor en na de onafhankelijkheid van Indonesië waarbij de zoon van een tol die destijds ook meevocht op zoek gaat naar de waarheid en daarbij te weten komt met welke wreedheden hij te kampen heeft gehad. Tijdens de strijd begaan beide partijen namelijk ongeoorloofde praktijken en zorgt dit ervoor dat de vader, Arto, nog steeds worstelt met het verleden. Zijn zoon, Alan en diens broer, begrijpen maar niet waarom hun vader zo streng was tijdens hun jeugdjaren. Naarmate Alan op onderzoek uitgaat begrijpt hij veel beter waarom zijn vader hun jeugdjaren zo tegen hen optrad. Een spannend literatuur boek, welke online is te bestellen.

  Het belangrijkste is misschien dat hij begrip krijgt voor zijn vader doordat hij zich kan meeleven in de trauma’s waarmee zijn vader heeft moeten leven. Ook historisch gezien is De tolk van Java een goede referentie omdat het de sfeer aangeeft die er in de jaren vijftig heerste in zowel Nederland als in Indonesië over de onafhankelijkheidsstrijd die er toen heerste.

  Met 544 pagina’s is het een lekker lang verhaal en zal je zeker wel worden meegesleept in de belevenissen van Alan.

  Voordelen

  Een spannend literatuur boek

  Nadelen

  Een lang verhaal

  Verkrijgbaar bij:

Best geteste literatuur boek

De verhalen die in bovenstaande boeken te lezen zijn, zullen door een breed lezerspubliek worden geapprecieerd en ben je als lezer zeker urenlang zoet met een boek waar jij je zeker in gaat kunnen terugvinden. Zo gaat Gelukkig hebben we de foto’s nog over een waar gebeurd verhaal dat op een heel ingrijpende manier de machteloosheid weergeeft over het kwijtraken van een geliefde. In onze literatuur boeken top 10 ben je al veel te weten gekomen. Meteen een literatuur boek bestellen kan eenvoudig met onze vergelijkingen.

Een gelukkiger einde lees je gelukkig wel in Het einde van de eenzaamheid en toont dit verhaal ook aan dat het leven altijd wel hoogte- en dieptepunten kent waar wij zelf inspiratie uit moeten putten en zeker niet bij de pakken moeten gaan neerzitten. Ben jij echter een liefhebber van science-fiction en moet het verhaal zich afspelen in een wereld waar er een andere realiteit heerst dan is 1984 een aanrader.

Een historische kijk op de ontwikkeling van de moderne mens wordt in Homo Deus en Sapiens weergegeven en wordt er op een heel boeiende manier verteld welke obstakels het menselijk ras allemaal heeft moeten doorstaan bij zijn ontwikkeling tot de moderne mens. Speciaal voor de vrouwelijke lezers is Milk and Honey een boek dat diep ingaat op de vele emoties waar vrouwen mee te maken krijgen en wat de beste manier is om ermee om te gaan.

Uit bovenstaande collectie van de 10 beste literatuurboeken zal er voor een ieder wel wat te vinden zijn en is het zeker niet uitgesloten dat je er meerdere uit zal kiezen om op verschillende momenten eens lekker uit te kunnen lezen. Was deze literatuur boeken review niet voldoende voor jou? Dan raden wij je aan om alsnog onze literatuur boeken top 10 te bekijken. Het beste boek zit tussen dit boeken top 10 literatuur

Wat is literatuur?

Een literatuurboek hoeft niet persѐ te gaan over een verhaal, maar kan die ook over feiten handelen waar de lezer zeker heel wat van zal opsteken. In historische literatuur wordt er over de geschiedenis gesproken en worden feiten met een leuk verhaal aan elkaar verbonden. Zo wordt jouw kennis verruimd op een vaak onopvallende wijze. Er zijn natuurlijk ook gewoon boeken waar er niet om de kern van het verhaal wordt gedraaid en die qua inhoudt alleen met feiten komen. Dit soort van literatuurboeken zijn bedoeld ter kennisverrijking en zullen degenen die op zoek zijn naar wat geestelijke ondersteuning niet veel aanspreken.

Beste literatuur boeken belichten emoties

Verhalen die diepgaand ingaan over emoties hebben zeker een veel grotere invloed op de lezer ervan. Vaker komen de gebeurtenissen in zulke boeken voor een deel overeen met die welke wij allemaal ook eens hebben meegemaakt. Dit zorgt er zeker ook voor dat je gaat meeleven met het karakter dat alles in het boek ook moet meemaken. De troost komt ook wanneer er een oplossing wordt gevonden in het probleem. Maar helaas is niet altijd het geval.

Ook interessant voor jou:

Welke literatuur boek is het beste?

Om nou echt te zeggen welk product de absolute topper is, is eigenlijk niet te doen. Sommige mensen gaan liever voor een budget optie terwijl andere een zo duur mogelijk product willen aanschaffen. Om deze reden hebben wij verschillende reviews en product specificaties vergeleken om deze top 10 samen te stellen.

Wat zegt de consumenten bond over literatuur boeken?

De consumentenbond beste koop literatuur boek is afgewogen in onze beoordeling. We hebben op de website gekeken hoe deze producten zijn beoordeeld. Vervolgens hebben wij dit verwerkt in onze eigen conclusie. We hopen dat dit jou helpt om een keuze te maken voor de aanschaf van het product.