Selecteer een pagina

Veel mensen gebruiken elke ochtend een kop koffie. Het geeft ze energie en zo kunnen ze hun dag goed beginnen. Koffie is een van de populairste dranken die over heel de wereld wordt gebruikt. Koffie kun je als fijngemalen poeder in de winkel kopen. Die kun je het makkelijkst bewaren in de fles op een koele plek in de keuken. Naast de fijngemalen poeder heb je ook de koffiebonen. Die zijn een beetje lastiger om te bewaren, je moet ze namelijk beschermen tegen vocht en lucht. Hoe kun je ze dus het beste bewaren?

Koffiebonen

Koffiebonen zijn zaden van de koffieplant. De zaden zijn aan de bessen die in de plant groeien. Het overgrote deel van de koffiebonen wordt nog met de hand geplukt. Dit komt omdat de bessen van de plant niet tegelijk rijp worden. Het kan dus voorkomen dat je een plant meerdere keren moet oogsten. Nadat de koffieboon gescheiden is van de bes en verwerkt is, kan men met het brandproces beginnen. De koffieboon wordt verhit tot een bepaalde temperatuur. Koffiebonen kunnen ook geroosterd worden. De verschillende temperaturen bepalden dus de kleur en smaak van de koffieboon. Uiteindelijk bepaald dat dus de smaak van je koffie.

Bewaren van koffiebonen

De beste manier om je koffiebonen te bewaren is op een koele plek en in een luchtdichte bak. Wanneer koffiebonen bewaard worden in de warmte kan dat zorgen voor een verlies van smaak. Dit komt doordat de oliën die de rijke smaak en aroma geven beginnen  uit te ‘zweten’. Je kunt de bonen ook bewaren in de verpakking waarin je ze gekocht hebt. Het moet een stevige zak zijn die je goed dicht kunt maken. Andere mogelijkheden zijn een goed sluitende pot of een petfles.

Wil je de bonen gebruiken voor een langer termijn dan kun je ze ook in de vriezer bewaren. Zet een beetje van de koffiebonen in een zak. Je hoeft niet alles meteen in de vriezer te bewaren,  want je haalt de zak steed uit de vriezer en zet het terug. Zo kan de koffie zijn smaak verliezen vanwege de vocht. Invriezen werkt alleen als een eenmalige oplossing, je doet ze in de vriezer en haalt ze er maar één keer uit. Je kunt dus de koffie verdelen over porties en ze apart te bewaren. Op die manier hoef je de zak er maar één uit te halen en deze bewaar je gedurende de week in een koele, donkere en droge plek.

Bewaartips

  • Houdt je koffie (bonen) uit de buurt van vocht
  • Warmte beïnvloedt de kwaliteit van koffie (bonen), bewaar ze op een koele en donkere plaats
  • Koffiebonen kan je het beste bewaren in luchtdichte zakken, bakken of potten met een deksel