De beste waterkoker te koop vinden? Bekijk onze top 10 beste waterkokers en bestel voordelig jouw waterkoker online. Warm water mag in geen enkel huishouden ontbreken en wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Het meest gangbaar is het gebruik van warm water voor het kunnen zetten van een kopje koffie of thee, maar kan het warm water ook worden gebruikt om bijvoorbeeld de gootsteen mee schoon te kunnen spoelen. Warm water lost vet op en is daarom geschikt om kleine verstoppingen die het gevolg zijn van een vet prop op te kunnen heffen. Nu is het zetten van een waterketel op het gasfornuis voor het verkrijgen van water niet bepaald een methode waar er in deze moderne tijd naar uitgekeken wordt. Het water koelt namelijk snel af wanneer de ketel van het fornuis is gehaald en dien je er ook steeds op te letten dat de ketel niet droog loopt wanneer je die te lang op het vuur laat staan. Waterkoker vergelijken doe je eenvoudig en snel met onze top 10 waterkokers
Beste waterkoker, hoe werkt deze precies?
Elke waterkoker beschikt over een verwarmingselement die op dezelfde werking berust als die van een elektrisch fornuis. De koperen windingen, al dan niet met een laagje chroom bedekt, worden door de weerstand die ze bieden tegen de elektriciteit warm waardoor het water aan de kook wordt gebracht. De elementen bevinden zich soms gewoon in het reservoir waar het water in komt, maar zijn er ook modellen te vinden waar alles onder een koperen plaat is weggewerkt. Het belangrijkste van een waterkoker is de droogloopregeling die voorkomt dat het verwarmingselement door heet blijft nadat het water al gebruikt is of helemaal is verdampt. Overigens hebben alle waterkokers een speciale thermostaat die ervoor zorgt dat het apparaat vanzelf afslaat wanneer het water al begint te koken.
Waterkoker vergelijken
Het verwarmen va het water wordt gestopt wanneer het kookpunt is bereikt en er al wat stoom begint te ontsnappen uit de tuit. Er zijn echter ook modellen te verkrijgen waar de temperatuur in te stellen is. Heel handig voor het gebruik om bepaalde soorten thee mee te zetten.
Ongeacht de uitvoering zijn alle waterkokers gevoelig voor kalkaanslag. Er zijn wel modellen te verkrijgen met een speciale kalkfilter, maar die laten toch altijd wat kalkresten achter na verloop van tijd. De kalkaanslag zorgt ervoor dat de efficiëntie van de verwarmingselementen achteruit gaat. Gelukkig zijn er in de handel diverse ontkalkers te vinden waarmee de waterkoker weer schoon kan worden gemaakt.
Ook is het bij de aanschaf belangrijk om te kijken naar de capaciteit van de ketel in vergelijking met de vraag naar warm water. Grote gezinnen zullen natuurlijk voor een waterkoker met wat meer inhoudt kiezen. Naast waterkokers voor huishoudelijk gebruik zijn er ook grotere modellen te verkrijgen die worden gebruikt bij seminars of vergaderingen.