Vaatwasser

Een goede vaatwasser kan u heel wat moeite besparen. Benieuwd wat de beste vaatwasser is? Hier vind u de best geteste vaatwasser van 2023

Laatste update 25 april 2023

 • Vaatwasser beste koop

  MEDION CompacteVaatwasser MD 16689

  Meer informatie
  Samenvatting

  Een compact apparaat welke uitermate geschikt is voor gebruik in kleine keukens. De MEDION Compacte Vaatwasser MD 16689 heeft hiermee allesbehalve weinig beschikbare opties om de vaat mee te kunnen wassen. Zo kan er worden gekozen voor een snelle was of een uitgebreide welke maar liefst 90 minuten duurt.

  Voordelen

  Er is zelfs een speciale stand om vlekkeloze glazen uit te krijgen

  LED indicatoren geven aan hoe lang het nog zal duren

  Nadelen

  Het is beter geschikt voor kleine keukens

 • Vaatwasser inbouw beste koop

  Indesit EDIFP 28T9 A EU

  Meer informatie
  Samenvatting

  Deze vaatwasser kan volledig ingebouwd worden en heeft genoeg opties om altijd voor schone vaat te zorgen. Het heeft hiervoor een weekstand die alvast het vuil los laat weken waardoor het met de krachtige sproeiers makkelijker kan worden weggespoeld.

  Voordelen

  Het kan zelf kalk uit het water verwijderen

  Het komt met een timer die je 24u van tevoren kan instellen

  Nadelen

  Het is uitsluitend verkrijgbaar als inbouwmodel

 • Beste vaatwasser vrijstaand

  Indesit DFG 15B1

  Meer informatie
  Samenvatting

  Een vaatwasser dient zeker ook bestand te zijn tegen corrosie omdat heel wat delen ervan veel in aanraking komen met water. De Indesit DFG 15B1 – Vrijstaande vaatwasser heeft een RVS kuip en filter waardoor hun levensduur aanzienlijk wordt verlengd.

  Voordelen

  Het is een vrijstaande vaatwasser

  Je hebt keuze uit 5 programma’s

  Nadelen

  Er is geen timer aanwezig

Beste Vaatwassers 2023

Het afwassen van de vaat is niet bepaald een klus waar velen op zitten wachten. Dit kan nog meevallen bij een klein gezin, maar wordt al snel een moeizame taak wanneer er meer gezinsleden bijkomen. Ook in de horeca is het afwassen van de vaat een precisieklus waar er met de grootste zorg moet worden omgegaan. Geen enkele klant wil immers een bord of lepel krijgen waarop er nog etensresten te zien zijn. Naast het afwassen van alle etensresten is het ook belangrijk dat het eindresultaat, vooral na het drogen geen vlekjes heeft. Een vaatwasser zorgt niet alleen voor schone borden en bestek, maar zorgt bij het drogen er ook voor dat het geheel letterlijk vlekkeloos verloopt.

Net als elk ander apparaat zijn er verschillende soorten vaatwassers te verkrijgen die allemaal opties bieden die van te pas kunnen komen. Het is daarom ook belangrijk dat alles goed door te nemen voordat je overgaat tot de aanschaf. Let er vooral ook op dat elke vaatwasser over filters beschikt die regelmatig schoongemaakt moeten worden.

Meer informatie over de beste koop vaatwassers

 • 1. MEDION CompacteVaatwasser MD 16689

  Meer informatie

  Een compact apparaat welke uitermate geschikt is voor gebruik in kleine keukens. De MEDION Compacte Vaatwasser MD 16689 heeft hiermee allesbehalve weinig beschikbare opties om de vaat mee te kunnen wassen. Zo kan er worden gekozen voor een snelle was of een uitgebreide welke maar liefst 90 minuten duurt. Het programma dat uitgekozen wordt hangt ook sterk af van de soort was dat gedaan moet worden. Lichte was zoals vuile kopjes en borden kan gewoon met de snel of Ecco- optie worden uitgevoerd. Is er echter sprake van schalen met veel vet dan is een uitgebreider programma zoals intensief een beter idee om alles schoon te kunnen wassen. Er is zelfs een speciale stand om vlekkeloze glazen uit te krijgen. Per wasbeurt wordt er gemiddeld 6.5 liter water gebruikt en is de MEDION Compacte Vaatwasser MD 16689 zeker ook heel zuinig met water en stroom. De vaatwasser is wel alleen geschikt voor een klein huishouden vanwege zijn kleine capaciteit. Het voordeel is wel dat ook het geluid dat door deze afwasser wordt geproduceerd aan de lage kant ligt.
  Door middel van speciale LED indicatoren wordt aangegeven welke stand gekozen is en hoeveel tijd er nog over is.

  Voordelen

  Er is zelfs een speciale stand om vlekkeloze glazen uit te krijgen

  LED indicatoren geven aan hoe lang het nog zal duren

  Nadelen

  Het is beter geschikt voor kleine keukens

  Verkrijgbaar bij:
 • 2. Indesit EDIFP 28T9 A EU

  Meer informatie

  Deze vaatwasser kan volledig ingebouwd worden en heeft genoeg opties om altijd voor schone vaat te zorgen. Het heeft hiervoor een weekstand die alvast het vuil los laat weken waardoor het met de krachtige sproeiers makkelijker kan worden weggespoeld. Wil je voorkomen dat er beschadigingen zullen optreden aan vooral dunne glazen dan kan er worden gekozen uit de delicaat stand waardoor het water minder krachtig op de vuile vaat zal worden gespoten.
  De afwas kun je met de ingebouwde timer tot zelfs 24u uitstellen. Je dient hiertoe de vuile was en het benodigd afwasmiddel toe te voegen waarna de vaatwasser op het gewenst tijdstip zal beginnen te wassen. Hierdoor kan je de was altijd zelf nog een beetje nadrogen en op hun plaats zetten. Speciaal voor bestek is er een verschuifbare bak waardoor de beschikbare ruimte altijd optimaal wordt benut. Ook voor kalkaanslag hoef jij je geen zorgen te maken omdat de Indesit EDIFP 28T9 A EUde kalk in het waswater zelf kan verwijderen. En mocht er een defect optreden in de machine tijdens het wassen dan is er een speciale waterstop beveiliging aanwezig om te voorkomen dat er zich lekkages zullen voordoen of er overmatig veel water zal worden vermorst.
  Deze vaatwasser is wel uitsluitend verkrijgbaar als inbouwmodel en kan dus niet als losstaande unit in de keuken worden geplaatst.

  Voordelen

  Het kan zelf kalk uit het water verwijderen

  Het komt met een timer die je 24u van tevoren kan instellen

  Nadelen

  Het is uitsluitend verkrijgbaar als inbouwmodel

  Verkrijgbaar bij:
 • 3. Indesit DFG 15B1

  Meer informatie

  Een vaatwasser dient zeker ook bestand te zijn tegen corrosie omdat heel wat delen ervan veel in aanraking komen met water. De Indesit DFG 15B1 – Vrijstaande vaatwasser heeft een RVS kuip en filter waardoor hun levensduur aanzienlijk wordt verlengd. Om ervoor te zorgen dat alle ruimte goed wordt benut is de bovenkorf verstelbaar waardoor er ook ruimte kan worden gemaakt voor iets grotere was zoals potten of pannen. Omdat niet elke was hetzelfde is kan er worden gekozen uit 5 programma’s waardoor je altijd de mogelijkheid hebt om te besparen op water en stroom.
  Er is wel geen timer aanwezig waarmee je de startijd van de was kan aanpassen. Dit mag echter geen probleem vormen omdat er ook een speciale stand is om de was snel te laten doen. Hierdoor krijg je toch de kans om de was af te ronden voordat je naar het werk gaat of naar bed. Indien er wat mocht misgaan dan zorgt de waterstop beveiliging er wel voor dat de toevoer van water direct wordt afgesloten. De Indesit DFG 15B1 is overigens een vrijstaande vaatwasser die je overal in de keuken met de benodigde aansluit- en afvoerpunten kan plaatsen.

  Voordelen

  Het is een vrijstaande vaatwasser

  Je hebt keuze uit 5 programma’s

  Nadelen

  Er is geen timer aanwezig

  Verkrijgbaar bij:
 • 4. Etna VWT349WIT

  Meer informatie

  Met een formaat van 44x55x50 cm mag de Etna VWT349WIT – Vrijstaande vaatwasser – Compact eigenlijk wel tot de compacte klasse worden gerekend waardoor je altijd wel een plek zal kunnen vinden in de keuken voor het plaatsen van de vaatwasser. Het compacte formaat verraad ook dat deze vaatwasser speciaal ontworpen is voor kleingebruikers die niet over veel vaat zullen beschikken. Ondanks het klein formaat beschikt het over 6 verschillende standen waaronder eentje voor het gebruik van Multi vaatwastabletten. Het energie-en watergebruik zijn natuurlijk heel erg laag te noemen en is het gemiddeld jaarlijks verbruik berekend op 174 kWh. Het laag energiegebruik betekent niet dat er is bezuinigd op het aantal mogelijkheden. Zo is er zelfs een stand aanwezig om het vuil eerst los te weken.
  Dit laag energiegebruik wordt ook verkregen doordat het drogen van de vaat uitsluitend gebeurd met de restwarmte die in de vaatwasser aanwezig is en het gebruik van speciale verwarmingselementen overbodig maakt. Het klein formaat zorgt er ook voor dat de geluidsproductie te verwaarlozen is. Misschien wel het enige nadeel is dat er bij een grote was de Etna VWT349WIT – Vrijstaande vaatwasser – Compact niet over voldoende capaciteit beschikt. Voor het dagelijks gebruik mag dit echter geen probleem vormen.

  Voordelen

  Het heeft een lage energieverbruik

  Het beschikt over 6 verschillende standen

  Nadelen

  Het is best kleine

  Verkrijgbaar bij:
 • 5. Indesit DIF 04B1 EU

  Meer informatie

  Een geïntegreerde vaatwasser waarbij het bedieningspaneel zich bevindt aan de binnenzijde zodat de Indesit DIF 04B1 EU makkelijk kan worden ingebouwd.
  Met ruimte voor maar liefst 13 couverts is dit apparaat groot genoeg om de vuile was voor een gemiddeld gezin te doen. Om nog meer ruimte te creëren is de bestekbak ook nog uitneembaar.
  De grote capaciteit van de Indesit DIF 04B1 EU betekent niet dat het om een energieslurper gaat. Voor zowel het wassen als drogen beschikt deze vaatafwasser over een efficiëntie-klasse A. De besparingen op stroom en water kunnen verder vergroot worden door te kiezen voor de Ecco- stand.
  De 8 selecteerbare programma’s kunnen 24 uur van te voren worden ingesteld en start de machine automatisch op de aangegeven tijd. Deze vaatwasser neemt wel wat meer ruimte in vanwege zijn uitgebreide capaciteit en zal er bij het inbouwen zeker hiermee ook rekening mee moeten worden gehouden. Ook is het bedieningspaneel in wit uitgevoerd en heeft deze dus snel de neiging vuil te worden. Door op tijd de machine aan de buitenkant schoon te vegen kan dit zeker wel worden voorkomen.

  Voordelen

  Je hebt keuze uit 8 programma’s

  Ideaal voor een gemiddeld gezin

  Nadelen

  Deze vaatwasser neemt wel wat meer ruimte in vanwege zijn uitgebreide capaciteit

  Verkrijgbaar bij:
 • 6. Inventum VVW6020A

  Meer informatie

  Het gebeurt wel vaker dat er minder vaat af te wassen valt dan de capaciteit van de vaatafwasser. Zo kan het gebeuren dat je het dan een zonde vindt en de was gewoon snel even in de keukenwasbak zelf even doet. Met de Inventum VVW6020A – Vrijstaande vaatwasser – Aquastop hoeft het gelukkig niet meer zo ver te komen. Deze beschikt namelijk over een halve belading optie die speciaal ontworpen is om kleine wasjes ook mogelijk te maken waarbij het stroom- en waterverbruik ook overeenkomstig worden aangepast. Naast deze optie kan er ook bij een vol beladen wasrek ervoor worden gekozen voor een eco- stand of juist een intensieve stand voor extra vuile vaat. Genoeg keuze dus wat deze vaatwasser geschikt maakt voor zowel kleine als grote gezinnen. Het geselecteerd programma kun je verder ook laten uitstellen met 3,6,9 en 12 uur.
  Een groot gevaar dat bij apparaten die met water werken altijd aanwezig is, wordt met de speciale aquastop optie totaal teniet gedaan. Bij een defect kan het namelijk gebeuren dat er grote hoeveelheden water vrij kunnen gaan stromen en voor grote schade in het huis kunnen zorgen. Aquastop sluit de watertoevoer in zulke gevallen tijdig af.

  Voordelen

  Het is speciaal ontworpen om kleine wasjes ook mogelijk te maken

  Het is geschikt voor zowel kleine als grote gezinnen

  Nadelen

  Geen

  Verkrijgbaar bij:
 • 7. Bosch SMS50D52EU Serie 4

  Meer informatie

  Uitgeroepen als de beste vaatwasser door de Consumentenbond behoeft de Bosch SMS50D52EU Serie 4 – Vrijstaande vaatwasser – Wit eigenlijk nog maar weinig betoog. Dit apparaat zit boordevol opties die er allemaal voor zorgen dat de was heel efficiënt en snel kan plaatsvinden. Zo beschikt het over de mogelijkheid om ook kleine hoeveelheden afwas te doen. De aanwezige speciale functie hiervoor zorgt dat deze afwas heel snel zal plaatsvinden met natuurlijke de bijhorende besparing op water en stroom.
  Omdat het spoelwater ook nog wordt verwarmd zal het eindresultaat altijd vetvrij zijn, ook bij vettige glazen en borden. Het zelf even onder de kraan afspoelen van zulke borden en glazen is hierdoor helemaal overbodig. Ook zorgt een speciaal voorverwarmelement in de spoelcontainer ervoor dat vooral dunnen glazen niet door het grote temperatuurverschil barsten, kunnen gaan vertonen. Ondanks al deze opties heeft de Bosch SMS50D52EU Serie 4 een zuinige A++ classificatie.
  Deze wordt onder andere ook bereikt door een speciale beladingssensor die de hoeveelheid benodigd water aanpast aan het gewicht aan vaat. De werking van dit alles vindt heel rustig plaats omdat de gebruikte motor zijn werk heel efficiënt doet.
  Natuurlijk hangt er aan dit alles ook een apart prijskaartje aan, maar staat Bosch ook altijd garant voor een vaatwasser van de hoogste kwaliteit.

  Voordelen

  Spoelwater wordt voorverwarmt

  Het is voorzien van een speciale beladingssensor

  Nadelen

  Prijzig

  Verkrijgbaar bij:
 • 8. Sharp QWT24F443IEU

  Meer informatie

  Wanneer je snel wilt beschikken over schone was biedt de Sharp QWT24F443IEU een speciale Quick Wash programma dat ervoor zorgt dat je binnen 30 minuten over schone vaat beschikt. Dit komt vooral van te pas wanneer je bijvoorbeeld gasten thuis hebt of je een keer vergeten bent om de afwas te doen. De capaciteit van de afwasbak is ruim genoeg om de vaat van 15 personen (glazen, boren en bestek)in een keer te kunnen doen waarmee deze vaatwasser ook heel geschikt is voor kleine horecabedrijven of heel grote gezinnen. Dankzij de A+++ classificering voor het energiegebruik blijft het echter gaan om een apparaat dat relatief weinig stroom en water gebruikt.
  De vaat wordt ook altijd vlekkeloos gedroogd omdat er de optie is om onthardingszout toe te voegen en zo droogvlekken voorkomt. Ook een speciale glansspoel optie zorgt voor dit resultaat.
  De grote was capaciteit van de Sharp QWT24F443IEU kan soms zelf wel een handicap vormen omdat het niet over een halve belading was optie beschikt en je dus het volle wasprogramma zal moeten gebruiken, ook wanneer de afwasbak niet helemaal gevuld is.
  Voor de rest is het apparaat heel stil wanneer het bezig is met de afwas, ondanks het vrij grote afmetingen heeft.

  Voordelen

  Het verbruikt relatief weinig stroom en water

  Genoeg ruimte voor 15 personen

  Nadelen

  Het heeft geen halve belading was optie

  Verkrijgbaar bij:
 • 9. Bosch SKS50E32EU

  Meer informatie

  Bij het uitkiezen van de juiste vaatwasser is het heel belangrijk te kijken naar het energiegebruik. Een vaatwasser wordt namelijk elke dag gebruikt en kan de rekening aardig oplopen wanneer het uitgekozen model niet zuinig omgaat met stroom en water. Gelukkig hoef jij je bij de aankoop van de Bosch SKS50E32EU – Vrijstaande vaatwasser – Compact daarover geen zorgen te maken. Bij elke wasbeurt wordt er gemiddeld 11 liter water gebruikt en is de krachtige aandrijfmotor voorzien van de nieuwste technologie om het stroomverbruik zo laag mogelijk te houden.
  Er kunnen in een was 6 couverts (vaat afkomstig van 6 personen) in de vaatwasser worden geplaatst en is de Bosch SKS50E32EU geschikt voor middelgrote gezinnen.
  Delicaat glaswerk wordt de speciale glasbeschermingstechnologie optimaal beschermd en is er een speciale bak voor het plaatsen van zout en glansspoelmiddel waardoor alle glaswerk altijd helder en zonder vlekken uit de vaatwasser komt.
  In de snelle afwasstand kan het echter wel gebeuren dat vaat met veel aangekoekte etensresten weleens niet helemaal wordt verschoond. Dit kan je voorkomen door voor een ander programma te kiezen of de resten even zelf te verwijderen voordat je de vaat in de machine plaatst.

  Voordelen

  Het is geschikt voor middelgrote gezinnen

  De nieuwste technologie houdt het stroomverbruik zo laag mogelijk

  Nadelen

  De snelle wasstand halt misschien niet alle grote etensresten weg

  Verkrijgbaar bij:
 • 10. Miele G 4263 SCVi Active

  Meer informatie

  Voor een vaatwasser is het belangrijk dat alle vaat zo verspreid als mogelijk in de afwasbak wordt gedaan om de sproeiers de kans te geven het water overal naartoe te kunnen spuiten. Speciaal voor het verkrijgen van schoon bestek beschikt de Miele G 4263 SCVi Active – Inbouw vaatwasser over een besteklade waardoor elk bestek apart kan worden geplaatst voor optimale reiniging.
  Ook biedt deze vaatafwasser de optie om ook grotere vaat zoals schalen te laten wassen. Standaard is de bak goed voor de afwas van maar liefst 14 couverts en hiermee ook geschikt voor grote gezinnen. De heel eenvoudig afsluitbare deur kan bovendien worden opengezet in elke gewenste stand. Dit is soms nodig om het water in de vaatwasser de kans te geven om te verdampen en te voorkomen dat het zal gaan neerslaan op het vaat.
  Voor het verwijderen van hardnekkige etensresten kan het waswater tot een temperatuur van 75°C worden verwarmd. Bij het drogen wordt voorkomen dat er vlekken en strepen achterblijven door de kalk eerst te verwijderen van het waswater. Bovendien beschikt deze vaatwasser ook over een speciale sensor die bij het drogen van de vaat rekening houdt met de temperatuur van zowel de keuken als de vaatwasser zelf.

  Voordelen

  Het is geschikt voor grote gezinnen

  Het beschikt over een speciale sensor die bij het drogen van de vaat rekening houdt met de temperatuur

  Nadelen

  Geen

  Verkrijgbaar bij:

Best geteste vaatwasser

Met een vaatwasser in huis bespaar je niet alleen op jouw kostbare tijd, maar ook op de stroom en waterrekening. Een vaatwasser gebruikt namelijk voor een gemiddelde wasbeurt minder water dan wanneer je de was zelf zou doen onder keukenkraan. Gelukkig zijn er ook vaatwassers te verkrijgen in diverse grootte. Voor kleine gezinnen is de Bosch SKS50E32EU – Vrijstaande vaatwasser – Compact heel geschikt en is de vaat gauw gedaan. Grote gezinnen en zelfs kleine horecabedrijven kunnen met de Miele G 4263 SCVi Active – Inbouw vaatwasser altijd hun vaat kwijt.
Omdat het wassen van de vaat wel een tijdje duurt en niet een ieder zo lang kan wachten heeft de Sharp QWT24F443IEU – Vaatwasser een speciaal wasprogramma waar je binnen 30 minuten over schone was kunt beschikken. De stilste onder de vaatafwassers is de Bosch SMS50D52EU Serie 4 – Vrijstaande vaatwasser – Wit. Deze maakt namelijk gebruik van de nieuwste technologie voor zijn elektrische aandrijving en kan jij je werk in de keuken ongestoord verrichten.
Zorg er dus voor dat bij het uitkiezen van de juiste vaatwasser je let op het aantal couverts dat in de afwasbak past en het aantal wasprogramma’s waar het over beschikt. Zo zorg je er ook zeker voor om over wat extra capaciteit te beschikken wanneer je ooit een feestje hebt of wat gasten op bezoek. Hopelijk heeft onze top 10 vaatwasser koopgids u een handje geholpen.

Er is keuze uit de beste vaatwasser inbouw en de beste vaatwasser vrijstaand

Vaatwassers worden steeds vaker ingebouwd in de keuken. Het is bij de aanschaf daarom heel belangrijk te kijken naar de afmetingen, vooral wanneer je het zal moeten plaatsen in een bestaande keuken. Sommige modellen kunnen gewoon in de daarvoor bestemde ruimte worden geschoven. Let er wel bij de installatie erop dat er genoeg mogelijkheden moeten zijn voor het plaatsen van de afvoerbuizen en dat er de mogelijkheid moet zijn om de voeding van zowel water als stroom te kunnen laten plaatsvinden.

Wat kan een goede vaatwasser nog meer?

Het handige van een goede vaatwassers is dat de hardheid van het water kan worden ingesteld. Speciaal hiertoe wordt er gebruik gemaakt van zout of andere soorten ontharders die in de vaatwasser moeten worden geplaatst samen met het vaatafwasmiddel. Er zijn ook speciale tabletten te koop die je in de afwasser plaatst en welke geschikt zijn voor een wasbeurt. Door de hardheid van het waswater te verlagen wordt voorkomen dat er vlekken op de was komen na het drogen. Ook wordt de kalkaanslag aan de binnenkant van vooral de afvoerleidingen ook verminderd.

Het drogen gebeurt door het water te laten verdampen met de warmte die vrijkomt bij het werken van de machine. Hiertoe dient soms de deur na een tijdje opgemaakt te worden om de waterdamp de kans te geven om te kunnen ontsnappen en niet te condenseren op de vaat.

Welke vaatwasser is het beste?

Om nou echt te zeggen welk product de beste vaatwasser is, is eigenlijk niet te doen. Sommige mensen gaan liever voor de beste vaatwasser inbouw terwijl andere de beste vaatwasser vrijstaand willen aanschaffen. Om deze reden hebben wij verschillende reviews en product specificaties vergeleken om deze top 10 beste vaatwassers samen te stellen.

Wat zegt de consumenten bond over de beste koop vaatwasser?

De consumentenbond beste koop vaatwasser is afgewogen in onze beoordeling. We hebben op de website gekeken hoe deze producten zijn beoordeeld. Vervolgens hebben wij dit verwerkt in onze eigen conclusie. We hopen dat dit jou helpt om een keuze te maken voor de aanschaf van het product.