Systeemcamera

Met een goede systeemcamera maak je de mooiste foto's. Benieuwd naar wat de beste systeemcamera van 2023 is? Bekijk dan hier onze top 10 systeemcamera's.

Laatste update 25 april 2023

  • Beste keuze

    Sony A6000

    Meer informatie
    Samenvatting

    De eerste systeemcamera is van het wereldbekende merk Sony. Van Sony zijn we het gewend steeds weer uitstekende producten te krijgen, zo ook de Sony A6000. Ben je voor vakantie opzoek naar een vervanger van je zware spiegelreflex camera, maar wil je wel dezelfde kwaliteit foto’s?

    Voordelen

    Heel snel

    Licht en makkelijk te gebruiken

    Haarscherpe foto’s

    Nadelen

    Erg veel menufuncties

  • Beste prijsklasse

    Sony A5100

    Meer informatie
    Samenvatting

    Ook de tweede systeemcamera is van het merk Sony, maar dan iets minder recent. We gaan het hebben over de Sony A5100. Deze camera is qua eigenschappen misschien wat minder dan de A6000, maar dat neemt niet weg, dat het nog steeds een prima model is.

    Voordelen

    Handig voor dagelijks gebruik

    Goede prijs – kwaliteit verhouding

    Systeemcamera beste koop

    Nadelen

    Geen optische/ elektronische zoeker

  • Favoriete keuze

    Canon EOS M100

    Meer informatie
    Samenvatting

    Hebben we het over de beste camera’s, dan moet het overbekende merk Canon natuurlijk ook ergens voorkomen! De derde plaats in deze top 10 gaat naar de Canon EOS M100, een systeemcamera waarover men nog steeds niet uitgepraat raakt.

    Voordelen

    Gebruiksvriendelijk

    Compact

    Goede prijs – kwaliteit verhouding

    Nadelen

    Geen optische/elektonische zoeker

    Foto’s minder goed bij weinig licht

Beste Systeemcamera 2023

Tot een aantal jaren geleden, hadden professionele fotografen en hobbyisten maar weinig keus als het ging om een goede camera. Je beste keuze was een spiegelreflex camera. Sinds 2008 is daar een hele verandering in gekomen, door de lancering van systeemcamera’s. Goed bekeken zijn er 3 soorten digitale camera’s: spiegelreflex, systeem en compact. Van systeemcamera’s wordt gezegd dat het iets is tussen de spiegelreflex en compacte camera. Omdat een systeemcamera bepaalde onderdelen, die wel bij een spiegelreflex voorkomen, niet heeft, is hij wat kleiner en lichter. Dat neemt niet weg dat een systeemcamera nog steeds even goed en in bepaalde gevallen, zelfs beter presteert dan een spiegelreflexcamera. Hoe een systeemcamera precies in elkaar zit, welke voordelen deze camera heeft en wat de systeemcamera top 10 van het moment is, vind je in onze systeemcamera review.

Top 10 Systeemcamera’s | Beste Systeemcamera 2023

NaamVideokwaliteit Foto's per secondeAantal megapixelsMeer informatie
Sony A6000Full HD11 FPS 24,3 megapixels
Sony A5100Full HD30 FPS24,3 megapixels
Canon EOS M100Full HD6,1 FPS25,8 megapixels
Panasonic LUMIX DMC-GF7Full HD7 FPS16 megapixels
Olympus PEN E-PL8Full HD8 FPS17,2 megapixels
Canon EOS M10Full HD4,6 FPS18,5 megapixels
Canon EOS M3Full HD4,2 FPS24,2 megapixels
  • 1. Sony A6000

    Meer informatie

    De eerste systeemcamera is van het wereldbekende merk Sony. Van Sony zijn we het gewend steeds weer uitstekende producten te krijgen, zo ook de Sony A6000. Ben je voor vakantie opzoek naar een vervanger van je zware spiegelreflex camera, maar wil je wel dezelfde kwaliteit foto’s? Dan heb je hem nu voor je! Deze systeemcamera komt met een scherm van 3 inch, die ook nog kantelbaar is. Zo kan je hem aanpassen, zodanig dat het comfortabel en makkelijk te gebruiken is. Het beeld dat je op het LCD scherm ziet, is van full HD kwaliteit, uitstekend als je bijvoorbeeld een video wilt opnemen. Met de camera krijg je ook een lens van 16 – 50 mm. Heel belangrijk zijn natuurlijk de camerakwaliteiten. De Sony A6000 heeft de bekende APS – C sensor en een camera van 24.3 MP. Deze combinatie zorgt voor geweldige foto’s (ook bij weinig licht), levensechte kleuren en weinig ruis in het ISO gebied van 100 – 25600. Voor heldere en accurate beelden heb je natuurlijk ook een image processor nodig, hier is dat de krachtige Bionz X. Wat je ook moet weten, is dat de Sony A6000 geen optische, maar een elektronische beeldzoeker (viewfinder) heeft. Dit is niets anders dan een klein LCD scherm, waarmee je een groter beeldhoek, duidelijke details en betere kleurovergangen kan zien. Hoe zit het met de snelheid van deze systeemcamera, kan je bijvoorbeeld ook sportfoto’s schieten? Jazeker, de Sony A6000 kan zeker 11 foto’s per seconde maken, waarbij het beeld automatisch scherp gesteld wordt. Ook kan je genieten van een groot aantal autofocus points die in combinatie met de krachtige image processor ervoor zorgen dat het maken van foto’s en videos zeker 35% sneller wordt dan bij oudere Sony modellen. Wil je je fotos nu overzetten of delen? Dat kan makkelijk en snel met de WiFi of NFC optie. Wat we verder nog kunnen vertellen, is dat deze camera makkelijk te bedienen is met draaiknoppen en wielen, een aanpasbare gebruikersinterface heeft, ongeveer 344 gram weegt en een batterij heeft die tot 1.5 uur meegaat. De batterij heeft een capaciteit van 1080 mAh.

    Voordelen

    Heel snel

    Licht en makkelijk te gebruiken

    Haarscherpe foto’s

    Nadelen

    Erg veel menufuncties

    Verkrijgbaar bij:
  • 2. Sony A5100

    Meer informatie

    Ook de tweede systeemcamera is van het merk Sony, maar dan iets minder recent. We gaan het hebben over de Sony A5100. Deze camera is qua eigenschappen misschien wat minder dan de A6000, maar dat neemt niet weg, dat het nog steeds een prima model is. Het scherm van de Sony A5100 is ongeveer 3 inch, draaibaar en voorzien van touchscreen optie. Omdat het scherm draaibaar, kan deze camera ook goed gebruikt worden voor selfies (180 graden draaien) en voor vloggen. Beelden op het scherm zijn van full HD kwaliteit. De sensor in deze camera is van het type APS – C met 24.3 MP. Hiermee kan je een aantal geweldige foto’s verwachten die allemaal duidelijk, levendig en haarscherp zijn. Met de camera krijg je tevens een 16 – 50 mm lens mee. Kijken we naar de image processor, dan zien we de krachtige Bionz – x weer terug. Belangrijk als je ruis wilt onderdrukken in ISO gebied van 100 – 25600. Hoe zit het met opnamesnelheid? De Sony A5100 heeft 179 autofocus points en kan per seconde, 6 foto’s nemen. Zoals je ziet, is dit in vergelijking met de vorige Sony camera iets minder, maar als je de camera gewoon voor dagelijkse dingen nodig hebt en bijvoorbeeld niet voor sport of andere actieve bezigheden, dan is de Sony A5100 eigenlijk prima. Wil je je foto’s overzetten naar je laptop of smartphone? Heel makkelijk gedaan met de WiFi en NFC optie. Andere eigenschappen van deze systeemcamera zijn de ingebouwde flitser, optische zoom (3x) en een batterij met capaciteit van 1080 mAh. Deze gaat ongeveer 1.5 uur mee, maar dit kan veranderen, aan de hand van bijvoorbeeld je scherminstellingen of andere dingen, die veel meer batterij vermogen trekken. De Sony A5100 weegt ongeveer 283 gram.

    Voordelen

    Handig voor dagelijks gebruik

    Beste digitale camera prijs kwaliteit verhouding

    Systeemcamera beste koop

    Nadelen

    Geen optische/ elektronische zoeker

    Verkrijgbaar bij:
  • 3. Canon EOS M100

    Meer informatie

    Hebben we het over de beste camera’s, dan moet het overbekende merk Canon natuurlijk ook ergens voorkomen! De derde plaats in deze top 10 gaat naar de Canon EOS M100, een systeemcamera waarover men nog steeds niet uitgepraat raakt. Het eerste dat opvalt aan de Canon EOS M100, is de compacte bouw. Deze systeemcamera heeft een fraai ontwerp en weegt net 266 gram, wat het heel geschikt maakt om bijvoorbeeld mee te nemen op reis. De batterij heeft een capaciteit van 875 mAh, om je een beeld te geven hoelang dit meegaat: je kan ongeveer 295 foto’s nemen, voordat de camera weer aan de oplader moet. Dit kan natuurlijk veranderen en is afhankelijk van de manier waarop je de camera gebruikt. Kijken we naar de interne features, dan zien we een APS – C sensor met 25.8 mp camera en full HD beeldkwaliteit. De camera heeft verder een LCD scherm, dat draaibaar is en werkt met touchscreen. Met het draaibare scherm kan je ook goed selfies maken. Er zit verder een CMOS processor in en je krijgt een verwisselbare lens mee in de afmeting 15 – 45 mm. De Canon EOS M100 maakt verder 6.1 foto’s per seconde en heeft 49 autofocus points. Als je deze foto’s nu wilt delen of ergens anders opslaan, dan zet je ze heel eenvoudig over met WiFi of Bluetooth. De Canon EOS M100 heeft ook wat extra’s. Zo kan je, na het downloaden van de Canon Connect app, op afstand live meekijkn en foto’s maken. Heel handig! Ook krijg je bij het kopen van deze camera, 50 GB gratis opslagruimte in de Irista cloud. Al met al is de Canon EOS M100 een zeer gebruiksvriendelijke camera, vooral voor beginnede fotografen en voor de personen die het gemak van een smartphone camera niet willen missen, maar wel betere kwaliteit foto’s willen.

    Voordelen

    Gebruiksvriendelijk

    Compact

    Goede prijs – kwaliteit verhouding

    Nadelen

    Geen optische/elektonische zoeker

    Foto’s minder goed bij weinig licht

    Verkrijgbaar bij:
  • 4. Panasonic LUMIX DMC-GF7

    Meer informatie

    Het was Panasonic die in 2008 met de allereerste systeemcamera op de markt kwam. Logisch dat er dus ook een Panasonic in deze top 10 zit, we hebben het over de Panasonic Lumix DMC-GF7, een camera die in vele opzichten een topper genoemd kan worden.

    De Panasonic Lumix DMC-GF7 heeft een 3 inch LCD scherm dat draaibaar is en met touchscreen werkt. Groot pluspunt aan deze camera is, dat je hem handsfree kan bedienen, wanneer je selfies wilt maken. Dit komt door een handige sluiter instelling: de camera gaat automatisch de selfie maken als het de gezichten van jouw en je vrienden registreert (buddy sluiter) of wanneer je met je hand je gezicht bedekt (gezichtsluiter). Het zijn als het ware tekens voor de camera dat de foto genomen kan worden. Super handig, vooral als je mooie selfies wilt nemen.

    De camera zelf is door haar kunststofbehuizing erg licht en compact gebouwd. Je krijgt een 12 – 32 mm lens bij, die zelfs voor groepsfoto’s geschikt is, vanwege de grote beeldhoek. Intern zien we een Micro FT sensor, 16 mp camera en een Venus beeldprocessor. Het ISO gebied voor wat betreft ruis ligt tussen 200 – 25600. Verder heeft de Panasonic Lumix DMC-GF7 23 autofocus points, ingebouwde flitser en kan het maximaal 240 fotos per seconde nemen! Heel geschikt voor burstopnames. Er zit een resetknop aan de achterkant van de camera, zodat je bij een verkeerde instelling, snel opnieuw kan beginnen.

    De Panasonic Lumix DMC-GF7 staat bekend om een aantal slimme eigenschappen. Zo kan je deze camera (op afstand) besturen met je smartphone of tablet, door de Panasonic Image app te downloaden. De camera heeft verder een aantal standaard instellingen zoals Portret, Kind, Landschap, enz. Als je een van deze instellingen kiest, hoef je verder niets meer te doen, omdat de camera dan zelf de juiste focus points, beeldscherpte, enz. in orde maakt. Ook is er een low light autofocus point die speciaal bedoeld is voor scherpstellen bij weinig licht, bijvoorbeeld onder een sterrenhemel.

    Voordelen

    Handsfree selfies maken

    Met smartphone bedienen van de camera

    Goed voor burstopnames

    Nadelen

    Kwetsbaar

    Verkrijgbaar bij:
  • 5. Olympus PEN E-PL8

    Meer informatie

    Een ander veelbesproken merk op de markt van systeemcamera’s, is Olympus. Olympus werd opgericht in 1919 en is inmiddels uitgegroeid tot een van de beste op het gebied van electronica, waaronder ook systeemcamera’s. Natuurlijk zijn er meerdere modellen van dit merk, maar hier gaan we specifiek praten over de Olympus PEN E-PL8. Wat als eerst opvalt aan de Olympus PEN E-PL8, is het modieuze design. Behalve dat deze camera compact en licht is, is het prachtig ontworpen met een leren afwerking. Dit licht heel plezierig in de hand. De camera wordt geleverd met een 14 – 42 mm lens en afneembare flitser. Het scherm is een LCD, draaibaar en met touchscreen. Verder is het beeld bij video – opnames van full HD beeldkwaliteit. Pluspunt in deze is, dat er een automatische selfie mode in zit. Zodra het scherm omgeklapt wordt, gaat de camera in selfie mode en kan je kiezen uit een aantal standaard instellingen, de zogenaamde One – touch opties: portret, intervalopnames, creatieve filters, enz. De Olympus PEN E-PL8 heeft verder een Micro FT sensor met 17.2 MP camera en een TruePic vii beeldprocessor. De camera kan per seconde tot maximaal 30 foto’s nemen en heeft 81 autofocus points. De batterij heeft een capaciteit van 1210 mAh en kan, volledig opgeladen zeker 350 foto’s nemen, voordat het weer aan de oplader moet. Fotos kan je makkelijk delen of overzetten op je smartphone met de ingebouwde WiFi opties. Verder kan je deze camera ook met je smartphone bedienen door de OI.Share app te downloaden. Al met al is de Olympus PEN E-PL8 een goede optie voor degenen die de kwaliteit van spiegelreflex camera’s in een compact en makkelijk vervoerbaar design willen.

    Voordelen

    Automatische selfie mode

    Mooi ontwerp

    Nadelen

    Geen

    Verkrijgbaar bij:
  • 6. Canon EOS M10

    Meer informatie

    Het is nu eenmaal een goed merk, die een aantal uitstekende systeemcamera’s heeft. Canon zit er weer eens bij en deze keer met de Canon EOS M10, een camera die het best geschikt is voor beginnende fotografen. Deze camera is namelijk een instapmodel en dus niet moeilijk om te bedienen. Het eerste dat we over de Canon EOS M10 moeten vertellen, is dat het niet met verwisselbare lens wordt geleverd. Natuurlijk kan je dat wel apart erbij kopen, erop lettende dat de lens compatible is met deze camera. De camera heeft een 3 inch draaibaar scherm, waarop je beelden in full HD kwaliteit kan zien en opnemen. Intern zien we een APS -C sensor, met 18.5 MP camera. Hiermee kunnen zowel RAW als JPEG fotobestanden worden gemaakt. In totaal kunnen er per seconde zeker 30 foto’s gemaakt worden. Eenmaal de foto of video gemaakt is, wil je ze natuurlijk ook delen of overzetten op je smartphone of laptop. Dat kan zonder teveel moeite met de WiFi en NFC optie. De beeldprocessor is van het merk DIGIC 6 met ISO gebied van 100 – 12800. Ook zijn er 49 autofocus points en 2 speciale functies: de HDR mode voor opnames met hoog contrast en nachtopname modus voor plekken met weinig licht.

    Voordelen

    Handig in gebruik

    Goede kwaliteit

    Nadelen

    Geen

    Verkrijgbaar bij:
  • 7. Canon EOS M3

    Meer informatie

    Canon komt er nog een laatste keer bijkijken, deze keer met de compact gebouwde Canon EOS M3. Net als andere systeemcamera’s van Canon, is ook dit model makkelijk te gebruiken en bedien je hem met een programma wiel en enkele knoppen. Het scherm van de camera is een LCD en is ongeveer 3 inch groot. Zoals we dat inmiddels al gewend zijn, is ook dit scherm draaibaar, waardoor je makkelijk een selfie kan nemen. Dankzij full HD beeldkwaliteit, maak je ook enkele uitstekende video opnamen. De Canon EOS M3 krijg je geleverd met een 18 – 55 mm lens. Intern zien we een DIGIC 6 processor, een APS – C sensor met 24.2 MP camera en 49 autofocus points, waarmee je in een seconde ongeveer 4,2 foto’s van uitstekende kwaliteit kan maken. Het ISO gebied voor wat betreft ruis ligt tussen de 100 en 12800. Een andere voordelige eigenschap aan deze camera is, dat je Hotshoe accessoires meekrijgt. Met zo een accessoire is het dan mogelijk om flitsers en elektronische beeldzoekers te koppelen aan de camera. Heb je nu alles uitgeprobeerd en staan er enkele geweldige foto’s of videos op je camera? Zet ze dan makkelijk over op je laptop of smartphone met de handige WiFi en NFC optie. Canon geeft je garantie dat ook in een compacte camera als de EOS M3 de meeste eigenschappen van een spiegelreflex terugvindt.

    Voordelen

    Compact gebouwd

    Inclusief hotshoe accessoires

    Nadelen

    Geen

    Verkrijgbaar bij:

Best geteste systeemcamera

Digitale camera’s hebben een hele grote verandering en verbetering gebracht in de wereld van foto en video – opnames. Tegenwoordig kennen we 3 belangrijke soorten digitale camera’s: spiegelreflex, systeem en compact camera’s. Spiegelreflexcamera’s stonden een hele tijd bekend als DE camera voor elke professionele fotograaf, terwijl compacte camera’s meer voor de vakantieganger of hobbyist zijn. Met de komst van de eerste systeemcamera, de Panasonic Lumix G1 in 2008, hadden professionele fotografen en andere hobbyisten, ineens veel meer keuze. Systeemcamera’s hebben namelijk het compacte van een compactcamera, maar met hun eigenschappen kunnen ze ook heel goed concurreren met een spiegelreflex camera. Maar hoe zit dat allemaal precies in elkaar?

Voordelen van een goede systeemcamera

  • Licht en compact. Omdat een systeemcamera geen spiegel heeft, is het veel kleiner en lichter dan een normale, spiegelreflex camera.
  • Meer autofocus (AF) punten. In vergelijking met een spiegelreflex camera, heeft een systeemcamera meer AF points, die gelijkmatig over het hele scherm verdeeld zijn.
  • Betere burstopnames. Een systeemcamera is veel beter in het achter elkaar nemen van meerdere shots, zonder dat je daartussen blackouts krijgt. Dit is vooral nodig wanneer je fotos schiet van een sportactiviteit.
  • Verbeterde videokwaliteit. De meeste systeemcamera’s komen nu met 4K video, terwijl spiegelreflex camera’s het houden op de iets mindere HD of full HD beeldkwaliteit.

Hoe werkt een systeemcamera?

Het grootste verschil tussen een systeemcamera en spiegelreflex camera is dat een systeemcamera geen spiegel heeft. Dit heeft gelijk invloed op de manier waarop een systeemcamera werkt. Bij deze camera heb je namelijk geen optische viewfinder, waardoor je je omgeving en hetgeen je gaat schieten via een digitaal scherm ziet, in plaats van met de viewfinder. Soms kan het ook voorkomen dat een systeemcamera wel een viewfinder heeft, maar dan een elektrische. Het voordelige hieraan is, dat je precies hetzelfde beeld op je sensor terug ziet, als waar de camera op dat moment op gericht is. Je komt dus niet voor verrassingen te staan, wanneer je achteraf de fotos gaat bekijken. Voor de rest zie je eigenlijk geen grote verschillen. Zo werkt een systeemcamera ook met lenzen die verwisselbaar zijn. Een minpunt is wel, dat het assortiment aan lenzen voor systeemcamera’s nog niet zo uitgebreid is als bij spiegelreflex camera’s. Ook maken beide camera’s gebruik van dezelfde sensoren: de vrij grote APS C of de Micro four thirds sensor.

Soorten systeemcamera’s

Ook de categorie van systeemcamera’s is te verdelen in 2 subgroepen: crop en full frame. Het verschil tussen beide heeft te maken met de grootte van de sensor. Wanneer er wordt gesproken over een full frame sensor, dan heb je te maken met een sensor van 35 mm. Alle sensoren die hieronder liggen, behoren tot de groep van crop sensor. Bekende crop sensoren zijn de APS C en de Micro four thirds sensor. Deze sensoren doen precies, wat hun namen al verklappen: een foto met een crop sensor is eigenlijk een deel (crop) van dezelfde, maar dan gemaakt met een full frame sensor. Bij een crop sensor worden de uiteinden van zo een foto eraf gehaald, waardoor de focal lengte van de foto verbeterd (vergroot) wordt. Full frame betekent dat je een veel groter gebied in beeld krijgt, het beeld is van betere kwaliteit en je hebt minder last van ISO ruis. Welke is beter? Daar is moeilijk een vast antwoord op te geven, omdat het meer afhankelijk is van de reden waarom je de systeemcamera wilt aanschaffen. Is het voor je hobby en moet je rekening houden met een budget? Dan ga je liever voor een crop sensor systeemcamera, omdat deze wat goedkoper zijn dan full frame camera’s. Ga je voor professionele fotografie, waar je van gaat verdienen? Dan is het beter om te investeren in een goede full frame camera. Uiteindelijk zul je zelf moeten bepalen of een systeemcamera wel iets is voor jouw, maar wat vast staat is dat deze camera heel wat voordelen heeft, vooral als je opzoek bent naar iets dat veel overeenkomsten vertoont met de spiegelreflex camera.Welke camera uit onze top 10 systeemcamera review vindt je leuk?

Wat is de beste systeemcamera?

Om nou echt te zeggen wat is de beste systeemcamera, is eigenlijk niet te doen. Sommige mensen gaan liever voor een kleine systeemcamera terwijl andere een systeemcamera beste koop aanschaffen. Om deze reden hebben wij verschillende reviews en product specificaties vergeleken om deze top 10 samen te stellen.

Wat zegt de consumenten bond over systeemcamera's?

De beste systeemcamera consumentenbond opinie is afgewogen in onze beoordeling. We hebben op de website van de consumentenbond gekeken hoe deze producten zijn beoordeeld. Vervolgens hebben wij dit verwerkt in onze eigen conclusie. We hopen dat dit jou helpt om een keuze te maken voor de aanschaf van het product.