Beste Systeemcamera 2023
Tot een aantal jaren geleden, hadden professionele fotografen en hobbyisten maar weinig keus als het ging om een goede camera. Je beste keuze was een spiegelreflex camera. Sinds 2008 is daar een hele verandering in gekomen, door de lancering van systeemcamera’s. Goed bekeken zijn er 3 soorten digitale camera’s: spiegelreflex, systeem en compact. Van systeemcamera’s wordt gezegd dat het iets is tussen de spiegelreflex en compacte camera. Omdat een systeemcamera bepaalde onderdelen, die wel bij een spiegelreflex voorkomen, niet heeft, is hij wat kleiner en lichter. Dat neemt niet weg dat een systeemcamera nog steeds even goed en in bepaalde gevallen, zelfs beter presteert dan een spiegelreflexcamera. Hoe een systeemcamera precies in elkaar zit, welke voordelen deze camera heeft en wat de systeemcamera top 10 van het moment is, vind je in onze systeemcamera review.
Top 10 Systeemcamera’s | Beste Systeemcamera 2023
Best geteste systeemcamera
Digitale camera’s hebben een hele grote verandering en verbetering gebracht in de wereld van foto en video – opnames. Tegenwoordig kennen we 3 belangrijke soorten digitale camera’s: spiegelreflex, systeem en compact camera’s. Spiegelreflexcamera’s stonden een hele tijd bekend als DE camera voor elke professionele fotograaf, terwijl compacte camera’s meer voor de vakantieganger of hobbyist zijn. Met de komst van de eerste systeemcamera, de Panasonic Lumix G1 in 2008, hadden professionele fotografen en andere hobbyisten, ineens veel meer keuze. Systeemcamera’s hebben namelijk het compacte van een compactcamera, maar met hun eigenschappen kunnen ze ook heel goed concurreren met een spiegelreflex camera. Maar hoe zit dat allemaal precies in elkaar?
Voordelen van een goede systeemcamera
- Licht en compact. Omdat een systeemcamera geen spiegel heeft, is het veel kleiner en lichter dan een normale, spiegelreflex camera.
- Meer autofocus (AF) punten. In vergelijking met een spiegelreflex camera, heeft een systeemcamera meer AF points, die gelijkmatig over het hele scherm verdeeld zijn.
- Betere burstopnames. Een systeemcamera is veel beter in het achter elkaar nemen van meerdere shots, zonder dat je daartussen blackouts krijgt. Dit is vooral nodig wanneer je fotos schiet van een sportactiviteit.
- Verbeterde videokwaliteit. De meeste systeemcamera’s komen nu met 4K video, terwijl spiegelreflex camera’s het houden op de iets mindere HD of full HD beeldkwaliteit.
Hoe werkt een systeemcamera?
Het grootste verschil tussen een systeemcamera en spiegelreflex camera is dat een systeemcamera geen spiegel heeft. Dit heeft gelijk invloed op de manier waarop een systeemcamera werkt. Bij deze camera heb je namelijk geen optische viewfinder, waardoor je je omgeving en hetgeen je gaat schieten via een digitaal scherm ziet, in plaats van met de viewfinder. Soms kan het ook voorkomen dat een systeemcamera wel een viewfinder heeft, maar dan een elektrische. Het voordelige hieraan is, dat je precies hetzelfde beeld op je sensor terug ziet, als waar de camera op dat moment op gericht is. Je komt dus niet voor verrassingen te staan, wanneer je achteraf de fotos gaat bekijken. Voor de rest zie je eigenlijk geen grote verschillen. Zo werkt een systeemcamera ook met lenzen die verwisselbaar zijn. Een minpunt is wel, dat het assortiment aan lenzen voor systeemcamera’s nog niet zo uitgebreid is als bij spiegelreflex camera’s. Ook maken beide camera’s gebruik van dezelfde sensoren: de vrij grote APS C of de Micro four thirds sensor.
Soorten systeemcamera’s
Ook de categorie van systeemcamera’s is te verdelen in 2 subgroepen: crop en full frame. Het verschil tussen beide heeft te maken met de grootte van de sensor. Wanneer er wordt gesproken over een full frame sensor, dan heb je te maken met een sensor van 35 mm. Alle sensoren die hieronder liggen, behoren tot de groep van crop sensor. Bekende crop sensoren zijn de APS C en de Micro four thirds sensor. Deze sensoren doen precies, wat hun namen al verklappen: een foto met een crop sensor is eigenlijk een deel (crop) van dezelfde, maar dan gemaakt met een full frame sensor. Bij een crop sensor worden de uiteinden van zo een foto eraf gehaald, waardoor de focal lengte van de foto verbeterd (vergroot) wordt. Full frame betekent dat je een veel groter gebied in beeld krijgt, het beeld is van betere kwaliteit en je hebt minder last van ISO ruis. Welke is beter? Daar is moeilijk een vast antwoord op te geven, omdat het meer afhankelijk is van de reden waarom je de systeemcamera wilt aanschaffen. Is het voor je hobby en moet je rekening houden met een budget? Dan ga je liever voor een crop sensor systeemcamera, omdat deze wat goedkoper zijn dan full frame camera’s. Ga je voor professionele fotografie, waar je van gaat verdienen? Dan is het beter om te investeren in een goede full frame camera. Uiteindelijk zul je zelf moeten bepalen of een systeemcamera wel iets is voor jouw, maar wat vast staat is dat deze camera heel wat voordelen heeft, vooral als je opzoek bent naar iets dat veel overeenkomsten vertoont met de spiegelreflex camera.Welke camera uit onze top 10 systeemcamera review vindt je leuk?