Condensdroger

Elk huis heeft een goede droger nodig. Bent u op zoek naar de beste condensdroger? Bekijk dan snel onze top 10 wasdrogers

Laatste update 7 april 2023

 • Condensdroger beste koop

  AEG T 5127AC

  Meer informatie
  Samenvatting

  De koopgids beginnen we gelijk met een merk, die heel bekend en gewild is op het gebied van drogers en andere huishoudelijke apparaten, AEG. AEG heeft meerdere modellen wasdrogers, maar hier zullen we praten over de AEG T 5127AC condensdroger. Deze staat bekend als de condensdroger beste koop van 2023!

  Voordelen

  Een aantal slimme eigenschappen

  Timer aanwezig

  Signalen wanneer een lading af is

  Condensdroger beste koop

  Nadelen

  Geen kinderbeveiliging

 • Beste prijsklasse

  Zanussi ZDP7203P

  Meer informatie
  Samenvatting

  De tweede condensdroger die we ook van goede kwaliteit vonden en daarom opnemen in de koopgids is van het merk Zanussi, de Zanussi ZDP7203P. Deze condensdroger heeft net als het vorig model een capaciteit van 7 kg, wat betekent dat je in 1 keer maximaal 7 kg aan vochtige was, in de droger kan zetten.

  Voordelen

  Omkeerbare deur

  Strijkvrij drogen optie

  Startuitstel functie aanwezig

  Nadelen

  Gevoelig

 • Favoriete keuze

  Bosch WTN85222NL - Serie 4

  Meer informatie
  Samenvatting

  Een condensdroger die er erg aantrekkelijk uitziet en daarom al in deze koopgids moet voorkomen, is van het bekend Duits merk Bosch. Bosch maakt verschillende elektronische apparaten, waaronder ook wasdrogers. Hier gaat het om de Bosch WTN85222NL condensdroger.

  Voordelen

  Keuze uit een aantal droogprogramma’s

  Kinderbeveiliging

  Bijvulfunctie aanwezig

  Nadelen

  Geen

Beste Condensdroger 2023

De was doen is voor een heleboel van ons, een lastig karwei waar we liever niet aan denken. Maar helaas moet het wel gedaan worden. Gelukkig voor ons, zijn er intussen een aantal handige apparaten ontwikkeld om het ons wat makkelijker te maken. Bekend bij iederen zijn wasdrogers. Wasdrogers zijn een geweldige uitkomst als je geen ruimte hebt voor een waslijn of de was gewoon sneller en makkelijker droog wilt hebben. Dat wasdrogers erg populair zijn, zien we ook: zeker 63% van alle Nederlandse huishoudens heeft een wasdroger. Wasdrogers zijn er in verschillende soorten, met verschillen in de manier waarop ze werken en hoe zuinig ze zijn als het aankomt op energieverbruik. Heel bekend zijn de condensdrogers. Denk je er toevallig ook aan om een goede condensdroger te kopen, maar weet je niet waar te beginnen, gebruik dan onze koopgids met de beste condensdrogers te koop van het moment.

Top 10 Beste Condensdroger 2023 | Best Geteste Droger

NaamEnergiekosten/verbruik per jaarProgrammaduur Aantal programma's Meer informatie
AEG T 5127AC€ 115,92 124 minuten14
Zanussi ZDP7203P€ 128,8 124 minuten8
Bosch WTN85222NL557 kWh--
Siemens WT43N201NL iQ300€ 115111 minuten 9
Bosch WTE84105NL€ 99,4115 minuten7
Indesit IDC 75 B€ 105,84119 minuten 16
Zanussi ZDC8203P€ 115,92 134 minuten8
Bosch WTG86400NL€ 112,2 126 minuten8
Siemens WT44E177NL iQ300€ 114 115 minuten4
 • 1. AEG T 5127AC

  Meer informatie

  De koopgids beginnen we gelijk met een merk, die heel bekend en gewild is op het gebied van drogers en andere huishoudelijke apparaten, AEG. AEG heeft meerdere modellen wasdrogers, maar hier zullen we praten over de AEG T 5127AC condensdroger. Omdat je als koper waarschijnlijk als eerst wilt weten wat deze droger je aan stroom zal kosten: de AEG T 5127AC heeft een gemiddeld energieverbruik van 504 kWh per jaar, wat neerkomt op ongeveer € 115,92 per jaar. Hiermee heeft deze condensdroger de energielabel B. Houd er wel rekening mee dat dit een indicatie waarde is, het verbruik is ook afhankelijk van hoe vaak de droger gebruikt wordt. De AEG T 5127AC heeft een droogcapaciteit van 7 kg. Kijken we naar de manier waarop deze droger werkt, dan zien we een slim OptiSense systeem. Er worden vochtigheidssensoren gebruikt, die per lading nagaan hoeveel vocht er nog in de was zit. Aan de hand daarvan wordt de droogintensiteit aangepast, zodat je verbruik minimaal is. Voor het drogen zelf, zijn er een aantal droogprogramma’s, verdeeld in katoen en synthetica programma’s: kastdroog, extra droog, strijkdroog, zeer droog. Daarnaast is er een anti – kreukplus optie, die na het drogen volgt, om ervoor te zorgen dat de was zonder kreukels eruit komt. Natuurlijk kan je ook ervoor kiezen, zelf een droogtijd vast te stellen. Er zijn timeropties van 30 en 60 minuten. De AEG T 5127AC heeft nog een aantal, slimme toevoegingen. Zo zit er een startuitstel bij, zodat je op elk moment kan beginnen met drogen. Kleding van fijne stoffen kan je ook gerust in de droger zetten, dankzij de aanwezige Protex functie. De droger zelf draait 2 kanten op om te voorkomen dat kleding gaat kreuken en het werkt met een Silent Systeem, zodat je maar weinig last heb van het geluid. Tot slot geeft de AEG T 5127AC een aantal signalen. Dit gebeurd bijvoorbeeld wanneer een lading klaar is met drogen, bij de verschillende fasen van het drogen (afkoel, drogen, einde) en wanneer de condensreservoir en pluisfilter geledigd moeten worden. De AEG T 5127AC heeft een snoer met lengte van 14.5 meter en weegt ongeveer 37 kg.

  Voordelen

  Een aantal slimme eigenschappen

  Timer aanwezig

  Signalen wanneer een lading af is

  Nadelen

  Geen kinderbeveiliging

  Verkrijgbaar bij:
 • 2. Zanussi ZDP7203P

  Meer informatie

  De tweede condensdroger die we ook van goede kwaliteit vonden en daarom opnemen in de koopgids is van het merk Zanussi, de Zanussi ZDP7203P. Deze condensdroger heeft net als het vorig model een capaciteit van 7 kg, wat betekent dat je in 1 keer maximaal 7 kg aan vochtige was, in de droger kan zetten. Kijken we naar het energieverbruik, dan zien we hier ook weer de verbruikslabel B, wat neerkomt op een geschatte verbruik van 504kWh per jaar oftwel € 128,8. Dit is slechts een schatting om condensdrogers onderling met elkaar te kunnen vergelijken. Afhankelijk van de mate waarin je de droger gebruikt, kan het verbruik hoger of zelfs lager liggen. Zoals bij de meeste condensdrogers, heb je ook hier een aantal droogprogramma’s, 8 om precies te zijn: wol, verfrissen, synthetisch, koud, kort, katoen, delicate stoffen en beddengoed. Daarnaast is er een strijkvrij programma, waarmee je was zoveel als mogelijk zonder kreukels en vouwen uit de droger komt. Het verfris of opfrisprogramma gebruik je, als kleding niet echt vuil is, maar gewoon een muffe geur heeft. Zo voorkom je onnodige droogbeurten. Om het condenswater tijdens het drogen op te vangen, is er een condensbak aangebracht. Wanneer deze bak gevuld is, geeft de droger een signaal, zodat je weet dat het geledigd moet worden. Er is ook een optie om het water via een afvoerslang, eruit te halen, maar deze afvoerslang moet je wel apart kopen. Signalen worden verder gegeven wanneer het pluizenfilter verschoond moet worden en wanneer een was klaar is met drogen. Handig aan deze condensdroger is de startuitstel functie, zodat je zelf kan bepalen, wanneer met drogen begonnen wordt, bijvoorbeeld pas in de daluren, zodat je bezuinigd op energieverbruik. Ook wordt gezegd dat deze droger erg geruisloos is, je hebt dus geen last van het gedraai en drogen. Verder is de deur van de Zanussi ZDP7203P omkeerbaar, zodat je 4 opties hebt voor het plaatsen van de handgreep. De droger heeft een snoer met lengte van 14.5 meter en gewicht van ongeveer 36 kg.

  Voordelen

  Omkeerbare deur

  Strijkvrij drogen optie

  Startuitstel functie aanwezig

  Nadelen

  Gevoelig

  Verkrijgbaar bij:
 • 3. Bosch WTN85222NL - Serie 4

  Meer informatie

  Een condensdroger die er erg aantrekkelijk uitziet en daarom al in deze koopgids moet voorkomen, is van het bekend Duits merk Bosch. Bosch maakt verschillende elektronische apparaten, waaronder ook wasdrogers. Hier gaat het om de Bosch WTN85222NL condensdroger. Deze condensdroger heeft een droogcapaciteit van 8 kg en een energieverbruik label B. Dit komt neer op een verbruik van ongeveer 557 kWh per jaar. Deze hoeveelheid is slechs een indicatie, afhankelijk van hoevaak je de droger gebruikt kan het verbruik hoger of zelfs lager liggen. Een eerste blik op de Bosch WTN85222NL en je weet, dat je te maken hebt met een nogal lux uitgevoerde condensdroger. Deze droger heeft namelijk een raam aan de voorkant, zodat je de was nog kan zien tijdens het drogen. Handig als je wilt kijken of een bepaald kledingstuk erbij is. De droger heeft verder trommelverlichting, zodat je hem bijvoorbeeld ook in de donkere kelder kan plaatsen en omdat je hier te maken hebt met een opvangbak voor condenswater, is het nieteens nodig om een afvoer aan te leggen. Er zit ook nog een LED display op en de droger wordt bediend met TouchControl toetsen. Kijken we naar de droogprogramma’s, dan zien we een aantal waaruit je kan kiezen: wol, mix, koud, warm, AllergiePlus, sport, dons en 2 snelle programma’s van 15 en 40 minuten. Een standaard katoenprogramma waarbij de droger maximaal gevuld is, duurt ongeveer 124 minuten. De Bosch WTN85222NL heeft ook een aantal slimme functies. Belangrijk is het DUO – tronic systeem, waarmee wordt nagegaan hoeveel vocht er nog in de was is. Zodoende wordt de droogtijd aangepast en ga je nooit onnodig lang drogen. Ook is er de bekende startuitstel functie, waarmee je zelf kan bepalen wanneer het droogproces begonnen wordt. Uniek aan deze condensdroger is een bijvulfunctie, waarbij je na het starten van het drogen kan pauzeren om bijvoorbeeld een kledingstuk erbij te zetten. Bosch heeft ook gedacht aan schade bij het drogen. Deze condensdroger werkt namelijk volgens seen Sensitive drying systeem, waarbij de trommel gemaakt is van zacht RVS en de temperatuur wordt aangepast aan de hoeveelheid vocht in de kleding. Andere handige eigenschappen zijn de anti – kreukfase (aan het eind van drogen) die ongeveer 120 minuten duurt en aanwezigheid van kinderbeveiliging. Wanneer een lading gereed is, geeft de droger gelijk een signaal.

  Voordelen

  Keuze uit een aantal droogprogramma’s

  Kinderbeveiliging

  Bijvulfunctie aanwezig

  Nadelen

  Geen

  Verkrijgbaar bij:
 • 4. Siemens WT43N201NL iQ300

  Meer informatie

  Een ander bekend merk, dat heel wat huishoudelijke apparaten, waaronder ook condensdrogers verkoopt, is Siemens. In deze koopgids gaat het om de Siemens WT43N201NL iQ300, een condensdroger van uitstekende kwaliteit en met een aantal handige functies.

  Deze condensdroger heeft een droogcapaciteit van 7 kg en verbruikt per jaar, ongeveer 496 kWh stroom. Dit geeft de droger het energielabel B. De genoemde waarde is wel geen vaste, omdat het nog kan veranderen, aan de hand van hoe vaak je de droger gebruikt. Er zit verder een snoer aan de droger, met een lengte van 14.5 meter en het heeft een gewicht van ongeveer 39 kg.

  Het opvallende aan de Siemens WT43N201NL iQ300 is, dat het een aantal voordelige functies heeft. Zo werkt de droger volgens het iSensoric technologie, waarbij sensoren nagaat hoeveel kleding gedroogd moet worden, hoeveel vocht er aanwezig is en hoelang het droogproces dus moet zijn. Een andere is de AutoDry functie, waarbij continue de temperatuur en het vocht worden gemeten en aangepast, zodat het drogen nooit te lang duurt en je op energie bespaard.

  Daar eindigt het niet. Om vooral gevoelige kleding te beschermen, is er een SoftDry systeem, de droger heeft een startuitstel functie, zodat je tot 24 uur na het instellen, kan beginnen met drogen en met de bijvulfunctie kan je een vergeten sok of bloes, even snel in de droger doen, zonder helemaal opnieuw te moeten beginnen.

  Waar deze condensdroger ook heel bekend om staat, is het groot aantal droogprogramma’s. Eigenlijk vind je voor elk soort was wel een geschikte droogprogramma. Enkele van deze programma’s zijn: wol, mix, outdoor (sportkleding), warm, koud, hygiene/AntiAllergie, lingerie, enz. Ook zijn er 2 programma’s met vastgestelde tijden van 15 en 40 minuten. Een standaard katoenprogramma met volle lading duurt ongeveer 111 minuten.

  De Siemens WT43N201NL iQ300 heeft tenslotte nog de voordelen dat het volgens een anti – vibration systeem werkt, zodat je helemaal geen last hebt van trillingen en ander geluid tijdens het drogen. Er is een LED trommelverlichting, een anti – kreukfase van 120 minuten (instellen na het drogen), kinderbeveiliging en bij eindigen van het drogen, geeft de droger een signaal.

  Voordelen

  Groot aantal droogprogramma’s

  Kinderbeveiliging aanwezig

  Bijvulfunctie

  Nadelen

  Gevoelig

  Verkrijgbaar bij:
 • 5. Bosch WTE84105NL Serie 4

  Meer informatie

  Het Duits merk Bosch staat bij velen bekend als erg goed, wanneer het aankomt op huidhoudelijke appraten. Het is daarom niet verwonderlijk, dat we nog een condensdroger van dit merk in onze top 10 hebben. Deze keer gaat het om de Bosch WTE84105NL. Net als de meeste van de overige modellen, heeft ook deze droger een capaciteit van 7 kg en een energielabel B. Dit is niet heel erg zuinig, maar je beschikt dan wel over een mooie en degelijke wasdroger, die lang meegaat. Je zult ook geen last hebben van trillingen en ander, storend geluid tijdens het drogen, omdat de Bosch WTE84105NL met een anti – vibration systeem werkt, waardoor het drogen bijna geruisloos gaat. De droger heeft een snoer met lengen van 14.5 meter en weegt ongeveer 39 kg. Opvang van het condenswater tijdens drogen, vind plaats in een opvangbak (reservoir). Deze is makkelijk te ledigen en je hoeft je ook geen zorgen te maken over het aanleggen van afvoerleidingen. Om vooral gevoelige kleding tijdens het drogen te beschermen, werkt de droger volgens een Sensitive Drying systeem. Dit is een combinatie van een zachte RVS droogtrommel, wasmeenemers en een luchtstroom die qua temperatuur is aangepast aan de hoeveelheid vocht in je kleding. Behalve dit systeem, is er nog de DUO – tronic technologie, die met vochtsensoren nagaat hoelang er nog gedroogd moet worden. Op deze manier droog je je kleding op een veilige en energiezuinige manier. Als we kijken naar de droogprogramma’s, dan zijn het er niet veel, maar je kunt er gewoon alle wasjes mee drogen. Er is bijvoorbeeld een speciale functie voor wollen kleding, sportkleding en snelle programma’s van 20 en 40 minuten. Standaard duurt het ongeveer 115 minuten om een volle lading “katoen”, kastdroog te krijgen. Andere bijkomende features zijn de startuitstel functie, de anti – kreukfase van 120 minuten, een LED scherm en een signaal wanneer de was gereed is om uit de droger gehaald te worden.

  Voordelen

  Beschermd kleding bij drogen

  Snelle droogprogramma’s

  Startuitstel functie aanwezig

  Nadelen

  Veel restwarmte

  Verkrijgbaar bij:
 • 6. Indesit IDC 75 B (EU)

  Meer informatie

  Een merk dat nog niet zo bekend is, maar waarvan we met zekerheid kunnen zeggen dat je er alleen voordelen aan hebt, is Indesit. De condensdroger van Indesit, die we in deze koopgids hebben opgenomen, is de Indesit IDC 75 B. Deze droger kan maximaal 7 kg aan was in 1 keer draaien en heeft het energielabel B. Ga je voor het eerst een condensdroger kopen of wil je het gewoon simpel houden bij gebruik, dan is de Indesit IDC 75 B zeker iets voor jouw. Deze droger is namelijk heel eenvoudig en makkelijk om te bedienen. Er zitten niet al teveel opties en features aan, maar als je het simpel wilt, is dat juist goed. Zo is er de welbekende startuitstel functie, waarmee je zelf kan bepalen wanneer de droger begint aan de lading. Dit kan tot 24 uur na het instellen. Er zijn in totaal 16 droogprogramma’s, waarbij standaard geldt, dat een volle lading katoen ongeveer 129 minuten neemt om kastdroog te drogen. Andere droogopties zijn voor het verfrissen van muf ruikende kleding, synthetisch materiaal en korte droogprogramma’s. Deze droger werkt bijna geluidloos, heeft een opvangbak voor het condenswater en een snoer van 1.5 meter lengte. Is de opvangbak gevuld of moet het pluizenfilter schoongemaakt worden, dan geeft de droger een signaal.

  Voordelen

  Startuitstel functie aanwezig

  Droger is geluidloos

  Nadelen

  Geen signaal bij eindigen van het drogen

  Geen kinderbeveiliging

  Verkrijgbaar bij:
 • 7. Zanussi ZDC8203P

  Meer informatie

  Het merk Zanussi komt nog een laatste keer voorbij in deze top 10 en wel met een andere, uitstekende condensdroger, de Zanussi ZDC8203P. In vergelijking met de vorige Zanussi condensdroger, heeft dit model enkele overeenkomsten, maar er zitten natuurlijk ook verschillen bij.

  Zo is de droogcapaciteit van de Zanussi ZDC8203P iets groter, er kan in 1 keer ongeveer 8 kg aan was in de droogtrommel. Deze droger is daarom geschikt voor grote gezinnen. Om ervoor te zorgen dat je je wasje makkelijk kan inladen, is de deur van de droger ook van XXL formaat en volledig omkeerbaar. Het snoer dat aan de droger zit, is ongeveer 14.5 meter lang en de droger zelf weegt ongeveer 40 kg. Is je wasmachine daarop gemaakt, dan kan de Zanussi ZDC8203P ook op de wasmachine geplaatst worden.

  De Zanussi ZDC8203P heeft verder het energielabel B en droogprogramma’s voor katoen, synthetisch materiaal en wol. Standaard duurt het ongeveer 118 minuten om een lading, gesteld op het programma katoen, kastdroog te krijgen. Om ervoor te zorgen dat je het nog makkelijker hebt, is er een strijkvrij programma opgenomen, die je dan na het drogen instelt. Zo komt de was vrij van kreukels en vouwen uit de droger. Wil je de was iets later drogen en ben je dan zelf niet thuis? Dat kan gelukkig ook met de startuitstel funcie, die je de optie geeft om 1 tot 20 uren na instellen te beginnen met het drogen.

  Condenswater wordt bij deze droger opgevangen in een condensbak, maar je kan ook een afvoerleiding aanleggen. Tenslotte krijg je signalen wanneer een was gereed is, de condensbak geledigd en het pluizenfilter schoongemaakt moet worden.

  Voordelen

  Startuitstel functie

  Strijkvrij programma

  Nadelen

  Geen

  Verkrijgbaar bij:
 • 8. Bosch WTG86400NL - Serie 6

  Meer informatie

  De volgende condensdroger in deze top 10 is van een merk dat al eerder is genoemd, de welbekende Bosch. Deze keer gaat het om de Bosch WTG86400NL, een echte gezinswasdroger die behalve ruim, ook mooi en zuinig is. De droger heeft een capaciteit van 8 kg en de energielabel B. Dit komt neer op een geschat verbruik van 561 kWh per jaar. Verder zit er een snoer met lengte van 1.45 meter aan vast en heeft de droger een gewicht van ongeveer 42 kg. Als je wasmachine dat aankan, mag je deze droger ook op de wasmachine zetten. Dit is handiger bij het in – en uitladen. Het opvallende aan de Bosch WTG86400NL is, dat het een heleboel voordelige features heeft. Om te beginnen, werkt de droger volgens het Sensitive Drying systeem, zodat vooral gevoelige kleding beschermd blijft tijdens het drogen. Ook is de DUO – tronic technologie ingebouwd, waarbij vochtsensoren constant meten hoeveel vocht er nog in de was zit, zodat je nooit langer droogt dan nodig is. Dit is vooral goed voor je stroomrekening. Heb je last van allergie, dan is deze droger een echte aanrader, omdat het een officiele ECARF anti – allergen keurmerk heeft. Andere droogprogramma’s waaruit je kan kiezen zijn onder ander voor sportkleding, wol, katoen, synthetisch, dons, mix en korte programma’s van 15 en 40 minuten. Standaard duurt het ongeveer 126 minuten om op het programma katoen, een volledige lading kastdroog te krijgen. De Bosch WTG86400NL heeft nog een aantal handige features. Zo werkt het met anti – vibration zodat je geen last heb van geluid tijdens het drogen. De droger heeft een glazen raam, zodat ook tijdens het wassen een oogje in het zeil kan houden. Verder is er een bijvul, anti – kreuk en startuitstel functie. De trommel heeft verlichting en kinderbeveiliging en de droger geeft signalen wanneer het drogen af is, de condensbak gevuld is en het filter schoongemaakt moet worden.

  Voordelen

  Kinderbeveiliging aanwezig

  Bijvul en startuitstel functie

  Nadelen

  Geen

  Verkrijgbaar bij:
 • 9. Siemens WT44E177NL iQ300

  Meer informatie

  De top 10 sluiten we af met een favoriet, Siemens, deze keer gaat het om de Siemens WT44E177NL iQ300. Deze condensdroger heeft een capaciteit van 7 kg en is daarmee geschikt voor een huishouden van 4 personen. Er zit een energielabel B op. Net als de meeste andere modellen in deze top 10, heeft ook de Siemens WT44E177NL iQ300 een aantal handige eigenschappen. De eerste is het autoDry systeem, dat met vochtsensoren constant het vochtgehalte en de temperatuur meet, zodat de droger precies weet hoelang er nog gedroogd moet worden. Dit bespaart op energie. Om je kleding tijdens het drogen te beschermen is er een softDry systeem met zachte droogtrommel en een niet te hoge luchtstroom temperatuur. Er zijn in totaal 4 droogprogramma’s: synthetisch, katoen, sport en delicaat. Daarnaast kan je ook zelf timen met de 2 snelle droogprogramma’s van 20 en 40 minuten. Standaard droog je met de katoen optie en een volledig gevulde trommel, ongeveer 115 minuten. Andere functies waaruit je ook kan kiezen zijn de startuitstel, bijvul en anti – kreukfase. De droger heeft verder een LED display, een opvangbak voor condenswater en het weegt ongeveer 38 kg. Is je wasmachine daartegen bestand, dan kan deze condensdroger ook op de wasmachine geplaatst worden. Voordeel is dat de Siemens WT44E177NL iQ300 erg geruisloos werkt, je zal dus geen last hebben van trillingen en ander lawaai.

  Voordelen

  Bijvul en startuitstel functie aanwezig

  Geruisloos

  Nadelen

  Geen kinderbeveiliging

  Verkrijgbaar bij:

Best geteste condensdroger

Wasdrogers worden al een tijdje gebruikt door vele huishoudens over de hele wereld. Bijna iedereen weet dat een wasdroger ervoor zorgt dat vochtige was binnen een bepaalde tijd droog is, maar hoe dat precies gaat, kan niet een ieder uitleggen. Erg moeilijk is dat niet: vochtige kleding wordt gedroogd door warme lucht erdoorheen te blazen. Tijdens het drogen wordt de kleding gedraaid, zodat de warme lucht overal terechtkomt en alles goed droog is. De manier waarop het drogen plaatsvindt, maakt dat je wasdrogers kan verdelen in 3 soorten: afvoerdrogers, condensdrogers en warmtepompdrogers.

Voordelen van een goede condensdroger

Een goede condensdroger in huis hebben brengt een hoop voordelen met zich mee. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet om hier een idee van te geven :

 • Makkelijk te installeren. Condensdrogers hebben geen ventilatie of uitlaatsysteem nodig, zodat je de droger gewoon in het stopcontact hoeft te zetten om het te gebruiken.
 • Goedkoop. Condensdrogers zijn in aanschaf relatief goedkoper dan bijvoorbeeld een warmtepomp droger.
 • Geschikt voor elke ruimte. Omdat condensdrogers niet perse bij een muur hoeven te staan, kan je ze anywhere plaatsen. Dit is vooral voordelig als je weinig ruimte hebt in huis.
 • Droogt snel. Vergeleken met een warmtepompdroger, zijn kleren in een condensdroger veel sneller droog.

Hoe werkt een condensdroger?

Het grootste voordeel aan condensdrogers is, dat ze geen special afvoerbuis of uitlaat in de muur nodig hebben. Dit heeft te maken met de manier waarop ze werken. Een condensdroger werkt met 2 luchtstromen. Net als bij een normale wasdroger, wordt lucht uit de omgeving getrokken, verwarmd (door het verwarmingselement) en losgelaten op de vochtige was. Het vocht wordt dan opgenomen door de warme lucht. De nu vochtige luchtstroom gaat langs een andere luchtstroom, die ook uit de omgeving rondom je wasdroger getrokken is en dus kamertemperatuur heeft. Dit zorgt ervoor dat het vocht uit de eerste luchtstroom condenseert en overgaat in water. Het water wordt via een buis afgevoerd of in de droger zelf, opgeslagen in een reservoir. In het geval van een opvangbak (reservoir) zul je deze na elke wasbeurt moeten ledigen. De meeste condensdrogers geven ook aan wanneer het reservoir gevuld is en geledigd moet worden.

Energieverbruik condensdrogers

Bij het uitkiezen van een wasdroger zijn er een aantal dingen waarnaar men kijkt. Heel belangrijk is het energieverbruik van zo een droger. Je wilt per slot van rekening niet met een goedkoop ding thuiskomen, om aan het eind van de maand een torenhoge stroomrekening te moeten betalen. Helaas gebeurd dit maar al te vaak. Het is daarom goed om van tevoren te weten hoe het staat met het verbruik van een condensdroger. Alle wasdrogers en dus ook condensdrogers hebben een energielabel. Hiermee krijg je een indicatie van het energieverbruik van zo een apparaat. Het meest zuinig zijn drogers met een A+++ label. Daarna volgen A++, A+, A en B. Iets minder zuinig zijn de apparaten met labels C en D. Condensdrogers hebben meestal een B label.

Waarop letten bij het gebruiken van een condensdroger

Zoals je ziet, heeft een condensdroger hetzelfde resultaat als andere wasdrogers. Omdat je geen aparte afvoer hoeft aan te leggen voor condensdrogers, kom je voordeliger uit, vooral in een klein huis of als je van de huisbaas geen gaten mag maken in de muur. Natuurlijk moet je rekening houden met een aantal andere dingen, wil je dat je nieuwe condensdroger lang meegaat en geen problemen geeft.

Maak het filter optijd schoon

Kleding gaat na een tijdje verslijten. Voor een klein deel heeft dit te maken met het wassen en drogen. Wasdrogers hebben als voordeel dat ze de slijtage op kleding verminderen, dankzij filters die stof, losse draden en pluisjes opvangen. Daarvoor moeten deze filters wel optijd schoongemaakt worden.

Ledigen waterreservoir

Wanneer het reservoir voor het opvangen van condenswater gevuld is, gaat het droogproces automatisch gestopt worden totdat de bak weer leeg is. Zorg er dus voor, dat je het reservoir na elke droogbeurt leeggooid.

Soort kleding

We hebben vaak de gewoonte, van alles en nog wat samen in de wasdroger te doen. Dit werkt minder goed, omdat de meeste drogers met sensoren werken. Ga je nu katoen en synthetisch materiaal samen drogen, dan droogt het synthetisch materiaal eerder. De sensor neemt dit waar en stopt het drogen, terwijl de katoenen kleding waarschijnlijk nog niet helemaal droog is.

Grote was condensdroger

Net als bij een wasmachine of wasautomaat, moet je ook bij een condensdroger rekening houden met de hoeveelheid kleding die je in 1 keer laat drogen. Ook condensdrogers hebben een bepaalde, maximale droogcapaciteit. Zet je teveel was, dan is er niet genoeg ruimte voor de warme lucht om te circuleren, waardoor het drogen niet optimaal zal gaan. Zit er juist te weinig was in de condensdroger, dan kan de sensor dit niet goed waarnemen, waardoor het drogen eerder gestopt wordt. Ook dan zit je met de was, die niet goed droog is.

Welk condensdroger uit onze top 10 condensdroger review zou ideaal zijn voor jouw woning?

Wat is de beste condensdroger?

Om nou echt te zeggen wat is de beste condensdroger, is eigenlijk niet te doen. Sommige mensen gaan liever voor een goedkope condensdroger terwijl andere een condensdroger beste koop willen aanschaffen. Om deze reden hebben wij verschillende reviews en product specificaties vergeleken om deze top 10 drogers samen te stellen.

Wat zegt de consumenten bond over condensdrogers?

De consumentenbond beste koop condensdroger is afgewogen in onze beoordeling. We hebben op de website gekeken hoe deze producten zijn beoordeeld. Vervolgens hebben wij dit verwerkt in onze eigen conclusie. We hopen dat dit jou helpt om een keuze te maken voor de aanschaf van het product.