Beste Condensdroger 2023
De was doen is voor een heleboel van ons, een lastig karwei waar we liever niet aan denken. Maar helaas moet het wel gedaan worden. Gelukkig voor ons, zijn er intussen een aantal handige apparaten ontwikkeld om het ons wat makkelijker te maken. Bekend bij iederen zijn wasdrogers. Wasdrogers zijn een geweldige uitkomst als je geen ruimte hebt voor een waslijn of de was gewoon sneller en makkelijker droog wilt hebben. Dat wasdrogers erg populair zijn, zien we ook: zeker 63% van alle Nederlandse huishoudens heeft een wasdroger. Wasdrogers zijn er in verschillende soorten, met verschillen in de manier waarop ze werken en hoe zuinig ze zijn als het aankomt op energieverbruik. Heel bekend zijn de condensdrogers. Denk je er toevallig ook aan om een goede condensdroger te kopen, maar weet je niet waar te beginnen, gebruik dan onze koopgids met de beste condensdrogers te koop van het moment.
Top 10 Beste Condensdroger 2023 | Best Geteste Droger
Best geteste condensdroger
Wasdrogers worden al een tijdje gebruikt door vele huishoudens over de hele wereld. Bijna iedereen weet dat een wasdroger ervoor zorgt dat vochtige was binnen een bepaalde tijd droog is, maar hoe dat precies gaat, kan niet een ieder uitleggen. Erg moeilijk is dat niet: vochtige kleding wordt gedroogd door warme lucht erdoorheen te blazen. Tijdens het drogen wordt de kleding gedraaid, zodat de warme lucht overal terechtkomt en alles goed droog is. De manier waarop het drogen plaatsvindt, maakt dat je wasdrogers kan verdelen in 3 soorten: afvoerdrogers, condensdrogers en warmtepompdrogers.
Voordelen van een goede condensdroger
Een goede condensdroger in huis hebben brengt een hoop voordelen met zich mee. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet om hier een idee van te geven :
- Makkelijk te installeren. Condensdrogers hebben geen ventilatie of uitlaatsysteem nodig, zodat je de droger gewoon in het stopcontact hoeft te zetten om het te gebruiken.
- Goedkoop. Condensdrogers zijn in aanschaf relatief goedkoper dan bijvoorbeeld een warmtepomp droger.
- Geschikt voor elke ruimte. Omdat condensdrogers niet perse bij een muur hoeven te staan, kan je ze anywhere plaatsen. Dit is vooral voordelig als je weinig ruimte hebt in huis.
- Droogt snel. Vergeleken met een warmtepompdroger, zijn kleren in een condensdroger veel sneller droog.
Hoe werkt een condensdroger?
Het grootste voordeel aan condensdrogers is, dat ze geen special afvoerbuis of uitlaat in de muur nodig hebben. Dit heeft te maken met de manier waarop ze werken. Een condensdroger werkt met 2 luchtstromen. Net als bij een normale wasdroger, wordt lucht uit de omgeving getrokken, verwarmd (door het verwarmingselement) en losgelaten op de vochtige was. Het vocht wordt dan opgenomen door de warme lucht. De nu vochtige luchtstroom gaat langs een andere luchtstroom, die ook uit de omgeving rondom je wasdroger getrokken is en dus kamertemperatuur heeft. Dit zorgt ervoor dat het vocht uit de eerste luchtstroom condenseert en overgaat in water. Het water wordt via een buis afgevoerd of in de droger zelf, opgeslagen in een reservoir. In het geval van een opvangbak (reservoir) zul je deze na elke wasbeurt moeten ledigen. De meeste condensdrogers geven ook aan wanneer het reservoir gevuld is en geledigd moet worden.
Energieverbruik condensdrogers
Bij het uitkiezen van een wasdroger zijn er een aantal dingen waarnaar men kijkt. Heel belangrijk is het energieverbruik van zo een droger. Je wilt per slot van rekening niet met een goedkoop ding thuiskomen, om aan het eind van de maand een torenhoge stroomrekening te moeten betalen. Helaas gebeurd dit maar al te vaak. Het is daarom goed om van tevoren te weten hoe het staat met het verbruik van een condensdroger. Alle wasdrogers en dus ook condensdrogers hebben een energielabel. Hiermee krijg je een indicatie van het energieverbruik van zo een apparaat. Het meest zuinig zijn drogers met een A+++ label. Daarna volgen A++, A+, A en B. Iets minder zuinig zijn de apparaten met labels C en D. Condensdrogers hebben meestal een B label.
Waarop letten bij het gebruiken van een condensdroger
Zoals je ziet, heeft een condensdroger hetzelfde resultaat als andere wasdrogers. Omdat je geen aparte afvoer hoeft aan te leggen voor condensdrogers, kom je voordeliger uit, vooral in een klein huis of als je van de huisbaas geen gaten mag maken in de muur. Natuurlijk moet je rekening houden met een aantal andere dingen, wil je dat je nieuwe condensdroger lang meegaat en geen problemen geeft.
Maak het filter optijd schoon
Kleding gaat na een tijdje verslijten. Voor een klein deel heeft dit te maken met het wassen en drogen. Wasdrogers hebben als voordeel dat ze de slijtage op kleding verminderen, dankzij filters die stof, losse draden en pluisjes opvangen. Daarvoor moeten deze filters wel optijd schoongemaakt worden.
Ledigen waterreservoir
Wanneer het reservoir voor het opvangen van condenswater gevuld is, gaat het droogproces automatisch gestopt worden totdat de bak weer leeg is. Zorg er dus voor, dat je het reservoir na elke droogbeurt leeggooid.
Soort kleding
We hebben vaak de gewoonte, van alles en nog wat samen in de wasdroger te doen. Dit werkt minder goed, omdat de meeste drogers met sensoren werken. Ga je nu katoen en synthetisch materiaal samen drogen, dan droogt het synthetisch materiaal eerder. De sensor neemt dit waar en stopt het drogen, terwijl de katoenen kleding waarschijnlijk nog niet helemaal droog is.
Grote was condensdroger
Net als bij een wasmachine of wasautomaat, moet je ook bij een condensdroger rekening houden met de hoeveelheid kleding die je in 1 keer laat drogen. Ook condensdrogers hebben een bepaalde, maximale droogcapaciteit. Zet je teveel was, dan is er niet genoeg ruimte voor de warme lucht om te circuleren, waardoor het drogen niet optimaal zal gaan. Zit er juist te weinig was in de condensdroger, dan kan de sensor dit niet goed waarnemen, waardoor het drogen eerder gestopt wordt. Ook dan zit je met de was, die niet goed droog is.
Welk condensdroger uit onze top 10 condensdroger review zou ideaal zijn voor jouw woning?