Bordspel

Als je een leuke avond met je familie wilt hebben, dan kun je leuke gezelschapsspellen gaan spelen. De beste bordspellen vind je terug in deze bordspellen top 10

Laatste update 7 april 2023

 • Beste keuze

  30 Seconds

  Meer informatie
  Samenvatting

  Heb je binnenkort een feestje of krijg je vaker grote groepen mensen over de vloer en willen jullie graag gezellig bezig zijn? Kijk dan zeker naar 30 Seconds, een rasechte partyspel welke uitgegeven is door 999 Games.

  Voordelen

  Geschikt voor grote groepen

  Educatief

  Heel wat speelplezier

  Nadelen

  Geen

 • Beste prijsklasse

  Ticket to Ride Europe

  Meer informatie
  Samenvatting

  Een andere serie die ook heel bekend is als gezelschapsspel, is Days of Wonder. Dit merk, welke uitgegeven wordt door Asmodee, kennen we vooral van de verschillende Ticket to ride spelletjes. Ticket to Ride Europe is ideaal wanneer je in gezelschap en spelenderwijs Europa wilt verkennen!

  Voordelen

  Goede kwaliteit

  Leuk ontwerp

  Enorm veel speelplezier

  Nadelen

  Geen

 • Favoriete keuze

  Codenames

  Meer informatie
  Samenvatting

  Nederlanders zijn gek op bordspellen! Het bewijs daarvan zie je in de vele uitgeverijen die tal elk jaar tal van spelletjes uitbrengen. Zo een uitgeverij is White Goblin Games die we kennen van klassiekers als Ubongo, Genius en Jambo. Iets recenter is het spel Codenames.

  Voordelen

  Veel variatie

  Leuk ontwerp

  Grappig

  Nadelen

  Geen

Beste Bordspel 2023

Voordat digitale games hun intrede deden, hadden velen van ons een andere manier om de tijd te doden: bordspellen. Alhoewel ze langzaam in populariteit afnemen, zijn bordspellen nog steeds een geweldige manier om in gezelschap een leuke tijd door te brengen. Ze worden daarom ook gezelschapsspellen genoemd. Behalve een leuk tijdsverdrijf, is een bordspel ook goed te gebruiken om vooral kleintjes op een gezellige manier bezig te houden. Het assortiment aan bordspellen is daarom ook enorm: damborden, mens – erger – je – niet, monopolie en Slangen & Ladders behoren tot de meest bekende. Zelf opzoek naar de beste gezelschapsspellen en heb je geen idee waar te beginnen? Onze bordspelletjes top 10 geeft je een beeld de beste bordspellen van het moment en kun je verschillende bordspel vergelijken met elkaar.

Bordspellen Top 10

NaamSpelsoort Aantal spelersSpeeltijd Meer informatie
30 SecondsPartyspel 3 tot 20 spelers 30 minuten
Ticket to Ride EuropeStrategisch spel 6 tot 6 spelers60 minuten
CodenamesPartyspel 2 tot 8 spelers 15 minuten
Five Little FishBehendigheidspel 2 tot 5 spelers 15 minuten
Wie is het?Denkspel2 tot 2 spelers15 minuten
 • 1. 30 Seconds

  Meer informatie

  Heb je binnenkort een feestje of krijg je vaker grote groepen mensen over de vloer en willen jullie graag gezellig bezig zijn? Kijk dan zeker naar 30 Seconds, een rasechte partyspel welke uitgegeven is door 999 Games. Van uitgeverij 999 Games zijn er intussen al enkele duizenden bord – en kaartspellen uitgegeven.

  Wat kan je verwachten van 30 Seconds? Het spelletje komt met een standaard bord, een aantal kaartjes en dobbelstenen. Deze kaartjes hebben allemaal een aantal begrippen. Het is de bedoeling dat de verschillende teams, aan de hand van de getrokken kaartjes, proberen tenminste 5 van de begrippen zo goed als mogelijk te beschrijven. Dit moet binnen 30 seconden gebeuren, daarom de naam 30 Seconds. Aan de hand van je beschrijving, kan je verder op de kaart.

  Dit spel is tegelijkertijd educatief en gezellig. Het beschrijven van de begrippen zet over tot nadenken en met een tijdslimiet kun je rekenen op een heleboel hilarische antwoorden. Het is dus een mooie combinatie gezelligheid en denkwerk. 30 Seconds is geschikt voor 3 tot 20 spelers per ronde, waarbij je ongeveer 30 minuten bezig bent. Qua niveau is dit spel goed voor een leeftijd van 12 – 99 jaar.

  Gezellig bezigzijn in een grote groep en daar nog wat bijleren? Het kan met dit geweldige bordspel van 999 Games, genaamd 30 Seconds.

  Voordelen

  Geschikt voor grote groepen

  Educatief

  Heel wat speelplezier

  Nadelen

  Geen

  Verkrijgbaar bij:
 • 2. Ticket to Ride Europe

  Meer informatie

  Een andere serie die ook heel bekend is als gezelschapsspel, is Days of Wonder. Dit merk, welke uitgegeven wordt door Asmodee, kennen we vooral van de verschillende Ticket to ride spelletjes. Ticket to Ride Europe is ideaal wanneer je in gezelschap en spelenderwijs Europa wilt verkennen!

  Dit bordspel is voor het niveau 8 – 99 jaar en kan in een groep van 2 – 6 mensen gespeeld worden. Je blijft er dan ongeveer een uur mee bezig. Behalve het spelbord zelf, krijg je een groota aantal gekleurde treintjes, kaarten, stations en scorepionnen mee. Natuurlijk zit er ook een handleiding met de spelregels bij.

  Ticket to Ride Europe is eigenlijk een verkenningsreis middels de trein. Bij het spelen van dit spel is het de bedoeling dat je op strategische wijze treinstations bouwt om naar de volgende plek te kunnen gaan. Waar je precies naartoe moet, krijg je op de getrokken kaarten te zien. Je bouwt dus een eigen treinnetwerk en verdient daar punten aan. Heb je aan het eind de meeste punten, dan ben jij de Winnaar.

  Goed bekeken is dit een heel interessant, educatief en gezellig spel. Het bouwen van de netwerken vereist toch wat denkwerk en omdat je van tevoren niet weet wat er op de kaarten staat, is het bijna onmogelijk om te weten wie de Winnaar wordt. Gezellig en goed voor urenlang speelplezier.

  Voordelen

  Goede kwaliteit

  Leuk ontwerp

  Enorm veel speelplezier

  Nadelen

  Geen

  Verkrijgbaar bij:
 • 3. Codenames gezelschapsspel

  Meer informatie

  Nederlanders zijn gek op bordspellen! Het bewijs daarvan zie je in de vele uitgeverijen die tal elk jaar tal van spelletjes uitbrengen. Zo een uitgeverij is White Goblin Games die we kennen van klassiekers als Ubongo, Genius en Jambo. Iets recenter is het spel Codenames gezelschapsspel.

  Codenames gezelschapsspel kun je eerder zien als een party of gezelschapsspel, gezellig maar niet echt strategisch. Echter is het denkwerk er nog steeds. Codenames zet 2 teams tegen elkaar uit, waarbij elk team een leider heeft. Het aantal spelers per team is onbeperkt, groot of klein, dat maakt dus niet uit. Elk team krijgt een aantal spelkaarten met daarop een woord. Het is de bedoeling dat je als team, deze woorden moet kunnen raden door hints die gegeven worden door de teamleider. In deze is het dan oppassen geblazen, dat je met de hints niet de tegenpartij helpt, omdat de punten dan naar hen gaan.

  Op deze manier ben je ongeveer 15 minuten bezig met een potje Codenames. Herhaling is zeker mogelijk omdat er in totaal 400 verschillende kaartjes zijn, de volgorde van deze kaarten verandert steeds en per spel gebruik je slechts 25. Ook kun je steeds een andere teamleider plaatsen, zodat het spannend en leuk blijft. Codenames is aangeraden voor een leeftijd van 10 – 99 jaar en gebruikt typische Nederlandse woorden, situaties, plaatsen, enz.

  Al met al een prima spel om feestavondjes nog gezelliger te maken. Omdat Codenames nogal eenvoudig te spelen is, kan ook bijna iedereen eraan meedoen.

  Voordelen

  Veel variatie

  Leuk ontwerp

  Grappig

  Nadelen

  Geen

  Verkrijgbaar bij:
 • 4. Jumbo Five Little Fish

  Meer informatie

  Wie heeft er in zijn jeugd niet met een spelletje van Jumbo gespeeld! Jumbo is in elk huishouden een bekende naam en zit daarom ook in deze top 5. Jumbo Five Little Fish is één van het leukste bordspel, speciaal voor de kleintjes. Wil je dat je kleuter of peuter gezellig en leerrijk bezig is? Dan raden we je deze van Jumbo zeker aan.

  Jumbo Five Little Fish is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 2 – 4 jaar en kan met 2 tot 5 spelers gespeeld worden. Per spel ben je er ongeveer 15 minuten bezig. De bedoeling van dit spel is, dat de kinderen opzoek gaan naar de 5 visjes, die zich onder de waterlelies (kaarten) bevinden. Je krijgt er in totaal 5 visjes, 36 waterleliekaarten en 1 hengel. Alle spelonderdelen zijn in vrolijke kleuren, zodat de kinderen er steeds door verrast worden.

  Je staat er misschien niet bij stil, maar dit eenvoudige en misschien wel het leukste bordspel voor kinderen werkt aan 2 belangrijke onderdelen bij de ontwikkeling van je kind. Het zoeken naar de visjes aan de hand van hun kleur is goed voor ontwikkeling van het geheugen en het hengelen van de visjes zelf, is een goed stukje motoriek. Behalve gezellig bezig te zijn, help je onbewust ook mee, de concentratie en het geheugen van je kindje te verbeteren. Wat wil je als ouder nog meer!

  Voordelen

  Goede kwaliteit

  Leuk ontwerp

  Educatief

  Nadelen

  Slechts 1 hengel

  Verkrijgbaar bij:
 • 5. Wie is het?

  Meer informatie

  Het laatste bordspel is ook weer eentje voor kinderen en uitgegeven door Hasbro Gaming. Misschien geen bekende naam, maar van Hasbro Gaming zijn er reeds een aantal spelletjes uitgebracht zoals Risk, Yahtzee, Trivial Pursuit, Cluedo en de alombekende Pie Face. Hun recente toevoeging is het raadspel Wie is het?

  Wie is het? is een denkspelletje, speciaal ontwikkeld voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar. In dit spel zet je 2 kinderen tegen elkaar. Elk kind kiest dan een geheim personage vanuit de kaders op het spelbord. De bedoeling is dat de kinderen elkaars personages moeten raden met behulp van ja en nee vragen. Raad je verkeerd, dan verlies je het spel!

  Wie is het? is een prima manier om de iets oudere kinderen toch leuk en educatief bezig te laten zijn. Zo een spelletje duurt ongeveer 15 minuten, waarbij een volwassene het geheel in elkaar moet zetten.

  Voordelen

  Leuk ontwerp

  Educatief

  Makkelijk te spelen

  Nadelen

  Kwaliteit mag beter

  Verkrijgbaar bij:

Best geteste bordspel

Bordspellen zijn geen nieuw ding, volgens archeologische opgravingen gaan ze zelfs terug tot een aantal jaren voor Christus! Een gezelschapsspel is dus een eeuwenoud fenomeen en alhoewel je ze tegenwoordig in verschillende soorten vind, hebben de meeste bordspellen enkele dingen gemeen: het spel wordt op een van tevoren gemarkeerd oppervlak (spelbord) gespeeld, waarbij je gebruik maakt van verschillende soorten stukken, steentjes of fiches. Het verschil zit hem in de spelregels, welke voor elk spel anders zijn.

De eerste bordspellen haalden hun inspiratie meestal uit oorlogen; je speelde dus tegen een leger of andersoortige tegenstander. Moderne bordspellen hebben dit nog steeds, dat je tegen iemand anders speelt, maar het is dan niet meer in een oorlogssetting.

Leukste bordspel

Behalve het verschil in spelregels, heb je ook dat een bordspel gespeeld kan worden op basis van geluk of strategie. Bij geluk heb je te maken met kansspelen, hier zou je moeten denken aan het rollen van een dobbelsteen bij een Mens Erger Je Niet of Slangen & Ladders. Kenmerkend voor deze gezelschapsspellen is, dat de spelregels niet al te ingewikkeld zijn, er is dus niet veel denkwerk. Deze spellen zijn daarom erg geschikt voor zowel jong als oud.

Andere bordspellen hebben wat meer spelregels, denkwerk en strategie nodig. Het meest bekende is monopolie. Van monopolie weten we, dat er een aantal regels en heel wat strategisch denken aan te pas komt. Hetzelfde kan gezegd worden van een partijtje dammen, waar de regels niet zo ingewikkeld zijn, maar het strategisch denken des te meer belangrijk. Wat het leukste bordspel is verschilt per persoon en wat diegene precies leuk vind. Om deze reden hebben wij een top 5 opgesteld met de leukste bordspellen.

Gezondheidsvoordelen bordspellen

Dat een bordspel heel wat plezier en gezelligheid met zich meebrengt, weten we allemaal. Maar wist je dat een bordspel ook een aantal gezondheidsvoordelen heeft? Onbewust krijg je met het (regelmatig) spelen van een bordspel, heel wat fysieke alsook mentale stimulans mee. Onder de meest belangrijkste gezondheidsvoordelen van een bordspel, vallen onder andere:

Verbeterde cognitieve functies

Een aantal borspellen eisen van de speler, dat er goed nagedacht wordt. Dit stimuleert enkele belangrijke cognitieve functies zoals het geheugen, probleem – oplossend vermogen, informatie opname, enz. Bordspellen zorgen er in feite voor dat bepaalde delen van de hersenen extra gestimuleerd worden, met als gevolg de verbeterde skills.

Vermindert bloeddruk en stress

Ze worden niet voor niets gezelschapsspellen genoemd! Voor een bordspel heb je bijna altijd 1 of meerdere mensen nodig. Combineer dit met een aantal regels, heel wat kansspelen en strategie, en je hebt de perfectie verhouding voor een super leuke tijd! Door vaker een bordspel te pakken, geef je je lichaam de ruimte om te ontspannen en te ontstressen. Het is een gezonde en bovenal, goedkope manier om voor een tijdje af te zijn van je dagelijkse zorgen.

Ontwikkeling bij kinderen

Velen van ons onderschatten dit punt, maar bordspellen dragen in grote mate bij aan ontwikkeling van verschillende aspecten bij kinderen. Het is daarom niet verwonderlijk dat kinderen al op jonge leeftijd kennis maken met deze spelborden. Zo een bordspel is afgestemd op de behoeften en eisen van het kind en werkt aan aspecten als het logisch denkvermogen, kritisch denken en argumenteren, sociale en communicatie skills, concentratie vermogen, enz.

Bordspel vergelijken

Of je nu klein of groot bent, iedereen geniet van een gezellige middag monopolie, Mens Erger Je Niet of dammen! Behalve dat deze gezelschapsspellen voor heel wat gezelligheid en ontspanning zorgen, werk je onbewust aan een aantal van je cognitieve functies. Kijk dus niet vreemd op, als je merkt dat je geheugen er beter van is geworden of dat je kind veel sneller en makkelijker informatie opneemt. Allemaal mede dankzij zo een bordspel! Welke uit onze top 5 bordspel review vindt u leuk?

Welke bordspel is het beste?

Om nou echt te zeggen welk product de absolute topper is, is eigenlijk niet te doen. Sommige mensen gaan liever voor de beste strategische bordspellen terwijl andere het spannendste bordspel kopen willen. Om deze reden zijn wij verschillende bordspellen vergelijken met elkaar, om deze gezelschapsspellen top 10 op te stellen.

Wat zegt de consumenten bond over bordspellen?

De consumentenbond beste koop bordspel is afgewogen in onze beoordeling. We hebben op de website gekeken hoe deze producten zijn beoordeeld. Vervolgens hebben wij dit verwerkt in onze eigen conclusie. We hopen dat dit jou helpt om een keuze te maken voor de aanschaf van het product.